FOCUS

Δέκα παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των ανδρών

Δέκα παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία των ανδρών

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με συναισθηματικά προβλήματα ή άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία

Freepik

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί ζωτικό μέρος της ανδρικής ευημερίας. Το χρόνιο στρες, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Ο Δρ. Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος και ρομποτικός χειρουργός στο νοσοκομείο Orlando Health και επίκουρος καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, καταγράφει στο CNNi 10 βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη σεξουαλική υγεία των ανδρών:

1. Το χρόνιο στρες

Είτε ως αποτέλεσμα προσωπικών προβλημάτων είτε ως αποτέλεσμα ζητημάτων στη δουλειά, το χρόνιο στρες συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της λίμπιντο και στη στυτική δυσλειτουργία. Με το άγχος, το σώμα παράγει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με συναισθηματικά προβλήματα ή άγχος είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία με τη μορφή είτε πρόωρης εκσπερμάτισης, είτε στυτικής δυσλειτουργίας ή/και χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας.

Είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που μειώνουν το στρες: τακτική άσκηση, διαλογισμό, σωστό ύπνο και χόμπι που σας ευχαριστούν. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί επίσης να προσφέρει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

2. Η διατροφή

Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες με περιφέρεια μέσης άνω των 101 εκατοστών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται με στυτική δυσλειτουργία. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να κάνει ουσιαστική διαφορά. Ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ και η αποφυγή των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη σεξουαλική σας υγεία. (Με απλά λόγια, όσο περισσότερο fast food τρώτε, τόσο πιο γρήγορα θα χάσετε τη σεξουαλική σας ζωή).

3. Η άσκηση

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας. Η τακτική άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που ασκούνται τακτικά αναφέρουν βελτιωμένη στυτική λειτουργία σε σύγκριση με τους αδρανείς άνδρες.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, μαζί με ασκήσεις ενδυνάμωσης, για να διατηρήσετε το σώμα σας σε άριστη κατάσταση.

Freepik-exercise.jpg

Η τακτική άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης

Freepik

4. Το κάπνισμα

Το κάπνισμα αποτελεί κύρια αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, λόγω των αρνητικών επιπτώσεών του στα αιμοφόρα αγγεία και τη ροή του αίματος. Οι τοξίνες στα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τη ροή του αίματος στο πέος. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες που καπνίζουν έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική σας υγεία.

5. Ο ύπνος

Οι διαταραχές του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τα επίπεδα τεστοστερόνης και να οδηγήσουν σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες με σοβαρή υπνική άπνοια είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν την πάθηση. Η ιεράρχηση της καλής υγιεινής του ύπνου είναι απαραίτητη.

6. Ζητήματα ψυχικής υγείας

Τα ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση. Περίπου το 20% των ασθενών με άγχος και έως και το 40% των ανδρών με κατάθλιψη αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της λίμπιντο και σε δυσκολίες στην επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης.

Freepik-stress-depression.jpg

Περίπου το 20% των ασθενών με άγχος και έως και το 40% των ανδρών με κατάθλιψη αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Freepik

7. Ορμονικές ανισορροπίες

Οι ορμονικές ανισορροπίες, ιδιαίτερα η χαμηλή τεστοστερόνη, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική υγεία. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσιολογικά με την ηλικία, αλλά καταστάσεις όπως ο υπογοναδισμός μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 20% των ανδρών άνω των 60 ετών έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερό νης. Οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των επιπέδων ορμονών, ενώ οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την αποκατάσταση της ισορροπίας.

8. Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την υπέρταση και την κατάθλιψη, μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία ως παρενέργεια. Οι βήτα αναστολείς, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο και να οδηγήσουν σε προβλήματα στύσης. Είναι σημαντικό να συζητάτε τις πιθανές παρενέργειες με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει τη δοσολογία ή να προτείνει ένα διαφορετικό φάρμακο με λιγότερες επιπτώσεις στη σεξουαλική υγεία.

9. Χρόνιες ασθένειες

Οι χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία. Οι διαβητικοί άνδρες, για παράδειγμα, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Θα πρέπει να τηρείτε τις συνταγογραφούμενες θεραπειών, να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να παρακολουθείτε τακτικά τον εαυτό σας για να διατηρείτε τις συνθήκες υπό έλεγχο.

10. Ζητήματα σχέσεων

Τα προβλήματα μέσα σε μια σχέση μπορεί να προκαλέσουν άγχος και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η διακοπή της επικοινωνίας, οι ανεπίλυτες συγκρούσεις και η έλλειψη οικειότητας μπορούν να συμβάλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

Με πληροφορίες από: What men can do to maintain a healthy sex life by Dr. Jamin Brahmbhatt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ