FOCUS

Πώς να φωτογραφίσετε μια έκλειψη Ηλίου – Συμβουλές από έναν ειδικό

Φωτογράφοι απαθανατίζουν την ολική έκλειψη Ηλίου το 2015 στο νορβηγικό Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Ήταν η πρώτη ολική έκλειψη που φωτογράφισε ο Σταν Χόντα

Stan Honda

Η ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Απριλίου θα είναι πιθανότατα ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα γεγονότα της χρονιάς. Είτε διαθέτετε μια μηχανή DSLR υψηλών προδιαγραφών είτε ένα smartphone, ο Σταν Χόντα – ένας έμπειρος αστροφωτογράφος με τρεις ολικές εκλείψεις και πολλές μερικές στο ενεργητικό του – έχει να σας δώσει μερικές συμβουλές.

«Με σχεδόν οποιοδήποτε είδος φωτογραφικής μηχανής ή οποιοδήποτε φακό, μπορείτε να τραβήξετε μια καλή φωτογραφία της έκλειψης», λέει στο CNNi ο Σταν Χόντα. «Θα συνιστούσα απλώς ένα αρκετά ανθεκτικό τρίποδο, για να είναι σταθερή η εγκατάστασή σας, και τηλεχειριζόμενη απελευθέρωση κλείστρου, επειδή αυτό σας επιτρέπει να τραβάτε τις φωτογραφίες χωρίς να τραντάζετε τη μηχανή».

Οι απαραίτητες προφυλάξεις

Όπως τα μάτια σας χρειάζονται προστασία κατά τη διάρκεια των μερικών φάσεων της έκλειψης – γυαλιά έκλειψης συμβατά με το πρότυπο ISO 12312-2 ή ένα ειδικό φίλτρο ηλίου για να την παρακολουθήσετε με ασφάλεια – έτσι και η φωτογραφική σας μηχανή χρειάζεται προστασία.

Να θυμάστε ότι δεν είναι ασφαλές να κοιτάξετε την έκλειψη μέσω μιας μη φιλτραρισμένης φωτογραφικής μηχανής, ακόμη και αν έχετε προστατευμένα τα μάτια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οπτικές συσκευές μπορούν να συγκεντρώσουν τις ηλιακές ακτίνες, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό των ματιών, σύμφωνα με τη NASA.

Ο εξοπλισμός του Σταν Χόντα στη Χιλή το 2019. Μη σας τρομάζει, μπορείτε να τραβήξετε καλές φωτογραφίες και με λιγότερα μέσα

Stan Honda

Ένα ασφαλές ηλιακό φίλτρο είναι πραγματικά απαραίτητο για τις μερικές φάσεις της έκλειψης καθώς αποκόπτει μια τεράστια ποσότητα φωτός. Επίσης, τα διάφορα φίλτρα παράγουν διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα, συμπληρώνει ο Χόντα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αλλάξετε τη ρύθμιση έκθεσης σε χειροκίνητη λειτουργία.

«Οι αυτόματες ρυθμίσεις απλά δεν θα λειτουργήσουν με το φίλτρο ανοιχτό, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κάδρου θα είναι μαύρο, οπότε θα είναι σαν να τραβάτε μια φωτογραφία τη νύχτα», λέει.

«Η χειροκίνητη εστίαση θα ήταν επίσης μεγάλη βοήθεια – μπορείτε μεν να εστιάσετε αυτόματα στον ήλιο, αλλά μετά θα πρέπει να απενεργοποιήσετε την αυτόματη εστίαση, ώστε η φωτογραφική μηχανή σας να μην προσπαθεί να συνεχίσει να εστιάζει μέσα από το φίλτρο. Είναι τόσο σκοτεινά που θα ξεγελαστεί από το σκοτάδι και δεν θα μπορέσει να εστιάσει».

Το «δαχτυλίδι» και οι «χάντρες»

Ακριβώς στην αρχή της περιόδου ολικότητας, μπορεί να είστε τυχεροί και να απαθανατίσετε το φαινόμενο που ονομάζεται «διαμαντένιο δαχτυλίδι», το οποίο συμβαίνει λίγο πριν το φεγγάρι καλύψει εντελώς τον ήλιο.

«Είναι αυτό το πολύ φωτεινό τμήμα του ήλιου, μόνο σε μια γωνία του – μοιάζει με δαχτυλίδι με διαμάντι πάνω του, και αυτό διαρκεί μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, ίσως 10 περίπου», λέει ο Honda.

Εξίσου φευγαλέες είναι και οι «χάντρες του Μπέιλι», οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν ακριβώς τη στιγμή που το φεγγάρι και ο ήλιος φαίνεται να ευθυγραμμίζονται.

Το «διαμαντένιο διαχτυλίδι» όπως το φωτογράφισε ο Σταν Χόντα στο Όρεγκον των ΗΠΑ το 2017

Stan Honda

«Το φεγγάρι δεν είναι απόλυτα λείο – υπάρχουν βουνά, κρατήρες και άλλοι σχηματισμοί – οπότε καθώς καλύπτει τον ήλιο, μέρος του ηλιακού φωτός θα ρέει μέσα από αυτούς τους σχηματισμούς και θα δημιουργεί κηλίδες φωτός κατά μήκος μιας άκρης», εξηγεί ο Χόντα. «Και πάλι, αυτό διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα πριν από τη μετάβαση στην πλήρη ολικότητα, όταν βλέπετε το στέμμα».

Η φάση της ολικότητας

Μόλις το φεγγάρι καλύψει το πρόσωπο του ήλιου, θα πρέπει να αφαιρέσετε το φίλτρο από τη φωτογραφική μηχανή – διαφορετικά, δεν θα μπορείτε να δείτε το στέμμα του ήλιου, το οποίο είναι όλα τα λεφτά, τονίζει ο Χόντα.

«Όταν βγάλετε το φίλτρο, θα πρέπει να αυξήσετε αρκετά την έκθεση, επειδή το ίδιο το στέμμα είναι αρκετά αμυδρό, περίπου όσο η φωτεινότητα μιας πανσελήνου, οπότε σε σύγκριση με τη φωτεινότητα του ήλιου αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη διαφορά».

«Κρατήστε την ταχύτητα κλείστρου και το ISO σταθερά και απλά επιβραδύνετε την ταχύτητα κλείστρου, γιατί έτσι θα έχετε όλο και περισσότερη έκθεση καθώς αυξάνετε το χρόνο της ταχύτητας κλείστρου και θα πιάνετε όλο και περισσότερη από την κορώνα σε κάθε καρέ», λέει ο Χόντα.

Από όλα τα στάδια μιας ολικής ηλιακής έκλειψης, η στιγμή της ολικότητας είναι ξεχωριστή∙ είναι αυτή που επιθυμούν οι περισσότεροι φωτογράφοι. Ευτυχώς, θα έχετε άφθονο χρόνο για να φωτογραφίσετε αυτή τη φάση τον Απρίλιο, καθώς η ολικότητα του συγκεκριμένου γεγονότος θα διαρκέσει από 2½ λεπτά μέχρι περισσότερο από τέσσερα, ανάλογα με την τοποθεσία σας. Μόλις τελειώσει, ο κύκλος που αποκαλύπτει τις «χάντρες του Μπέιλι» και το «διαμαντένιο δαχτυλίδι» θα ξεκινήσει αντίστροφα.

Η πολυπόθητη για κάθε φωτογράφο στιγμή της ολικότητας, στις 8 Απριλίου θα διαρκέσει από 2½ λεπτά μέχρι πάνω από 4, ανάλογα με την τοποθεσία (φωτογραφία από τη Χιλή το 2019)

AP Photo / Esteban Felix

«Καθώς πλησιάζετε προς αυτό που ονομάζεται τρίτη επαφή, όταν το φεγγάρι είναι έτοιμο να απομακρυνθεί από το πρόσωπο του ήλιου, τότε θα πρέπει να θυμηθείτε να επαναφέρετε την ταχύτητα κλείστρου σας πίσω στην αρχική ρύθμιση – όταν φωτογραφίζατε τις μερικές φάσεις πριν από την ολικότητα – και να ξαναβάλετε το φίλτρο σας», υπενθυμίζει ο Χόντα.

Να έχετε μεγάλη κάρτα μνήμης

Το πόσες φωτογραφίες θα πρέπει να τραβήξετε κατά τη διάρκεια της έκλειψης εξαρτάται από εσάς, αλλά ο Χόντα συνιστά να αγοράσετε τη μεγαλύτερη κάρτα μνήμης που μπορείτε να βρείτε.

«Εγώ ρυθμίζω τον τηλεχειριστήριο να τραβάει μια φωτογραφία κάθε λεπτό καθώς η έκλειψη προχωράει. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης προς τις “χάντρες του Μπέιλι” και το “διαμαντένιο δαχτυλίδι”, βγάζω μια φωτογραφία τουλάχιστον κάθε δευτερόλεπτο, ίσως και μερικές φορές το δευτερόλεπτο, επειδή αυτό διαρκεί πολύ λίγο. Και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της ολικότητας, θα προσπαθήσω πιθανώς να τραβήξω όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορώ. Οπότε το ζήτημα είναι να μην ξεμείνω από χώρο».

Για όσους φωτογραφίζουν με smartphone

Και αν αντί για μια καλή φωτογραφική μηχανή έχετε μόνο ένα smartphone; «Χρησιμοποίησα ένα στις προηγούμενες εκλείψεις, μόνο με τις αυτόματες ρυθμίσεις, και φαινόταν να δουλεύει καλά», λέει ο Χόντα.

«Απλώς αφήστε το στην τυπική ευρυγώνια ρύθμιση – αν αρχίσετε να ζουμάρετε τον ήλιο για να προσπαθήσετε να τον μεγεθύνετε, θα χαλάσει η αυτόματη έκθεση».

Μια ευρυγώνια λήψη με το τηλέφωνο μπορεί να είναι λιγότερο δραματική, αλλά θα αποτυπώσει είτε τους ανθρώπους είτε το τοπίο γύρω σας, και αυτό μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα, προσθέτει ο Χόντα.

Ακόμα και με smartphone μπορεί κανείς να τραβήξει ικανοποιητικές φωτογραφίες της έκλειψης Ηλίου (φωτογραφία από την ολική έκλειψη του 2017 στο Ιλινόι των ΗΠΑ)

AP Photo / Charles Rex Arbogast

Ωστόσο, μην ξεχνάτε να θέσετε ως προτεραιότητα το να κοιτάτε την έκλειψη, συμβουλεύει. «Η φωτογράφηση θα πρέπει να είναι ο δευτερεύων στόχος, επειδή πρόκειται για ένα πραγματικά εκπληκτικό φυσικό γεγονός που μπορεί να μην ξαναδείτε ποτέ», λέει. «Φροντίστε να περάσετε περισσότερο χρόνο κοιτάζοντάς την με τα μάτια σας παρά με τη φωτογραφική μηχανή».

Με πληροφορίες από: Whether you’re using a fancy camera or a smartphone, here’s how to take great eclipse photos by Jacopo Prisco, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης