FOCUS

Τσέλσι Κλίντον – Ιβάνκα Τραμπ: Οι πολιτικές θυγατέρες της Αμερικής

Η υποψήφια πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον αγκαλιάζει την κόρη της Τσέλσι στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 REUTERS/Scott Audette

Είθισται να λέγεται ότι υπάρχουν δύο Αμερικές που συγκρούονται κάθε φορά. Η Αμερική των δύο ακτών και η βαθιά Αμερική, ο Βορράς και ο Νότος, οι λευκοί και οι μαύροι, οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δύο Αμερικές κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Το ονομά τους: Τσέλσι Κλίντον (Chelsea Clinton) και Ιβάνκα Τραμπ (Ivanka Trump).

Οι κόρες των υποψήφιων προέδρων των ΗΠΑ έκαναν την εμφάνισή τους στα συνέδρια του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Τα επιτελεία της Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) και του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) δεν θα μπορούσαν παρά να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία.

Η εικόνα της Πρώτης Οικογένειας πάντα συγκινούσε την αμερικανική κοινή γνώμη. Από τους Ταφτ και τους Ρούζβελτ, στη συνέχεια τους Κένεντι, μέχρι τους Μπους και τους Κλίντον, οι Αμερικανοί έχουν το δικό τους ιστορικό ανάλογο να αντιπαραθέσουν στις ευρωπαϊκές δυναστείες.

Δυναστεία

Αν κάτι χαρακτήρισε τις παραπάνω οικογένειες ήταν η διαρκής παρουσία των μελών τους σε θέσεις εξουσίας. Η οικογενειοκρατία δεν ήταν ποτέ μια άγνωστη λέξη στα πολιτικά πράγματα της Αμερικής. Είναι, όμως, σ' αυτήν την τελευταία συγκυρία που ακούγεται με τέτοια ένταση όσο ποτέ άλλοτε.

Οι οικογένειες Κλίντον και Τραμπ πρωταγωνιστούν στη δημόσια ζωή τις τελευταίες δεκατίες.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 τα ονόματα Μπιλ Κλίντον, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αρχίζουν να κερδίζουν αναφορές στον τύπο και στη δημόσια ζωή. Οι Κλίντον αναδείχθηκαν στην πολιτική με αφετηρία μια πολιτεία του αμερικανικού Νότου για να καταλήξουν στο πιο κεντρικό σημείο της Ουάσιγκτον, ο Τραμπ αναδείχθηκε ως μεγιστάνας του real estate για να καθιερωθεί στο μυαλό του μέσου Αμερικάνου ως άλλη μία περσόνα της rich and famous νεοϋορκέζικης μυθολογίας. Θα περίμενε κανείς τα δύο επίθετα να έχουν φορτιστεί στους αντίθετους ιδεολογικούς πόλους. Κανείς μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν φανταζόταν ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος θα διεκδικούσε τον Λευκό Οίκο στο όνομα της λαϊκής δεξιάς απέναντι στην κόρη ενός κατασκευαστή κουρτίνων και μιας νοικοκυράς που ήδη είχε περάσει οκτώ χρόνια από τη ζωή της εκεί ως Πρώτη Κυρία.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι οικογένειες των σημερινών υποψηφίων απασχόλησαν με έντονο τρόπο τα αμερικανικά μέσα. Οι εξωσυζυγικές περιπέτειες του προέδρου Κλίντον έφτασαν στο σημείο να δημιουργήσουν μέγιστη πολιτική κρίση, καθιστώντας το επίθετο Κλίντον συνώνυμο της παρακμής για τη συντηρητική Αμερική. Στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της επιχειρηματικής τάξης που πρωταγωνιστεί στις διαφορετικές παραλλαγές της ίδιας σαπουνόπερας των μικρομεσαίων.

Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος

Η μοναχοκόρη των Κλίντον Τσέλσι γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1980 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του πατέρα της ως κυβερνήτη του Αρκάνσας. Η Ιβάνκα Τραμπ, από τον πρώτο γάμο του Τραμπ με την Ιβάνα Ζελνίτσκοβα, γεννήθηκε στις στις 30 Οκτωβρίου 1981, όταν ήδη είχε χτίσει το πρώτο του μεγάλο ξενοδοχείο στο Μανχάταν. Η καταγωγή της μιας από το επαρχιακό Λιτλ Ροκ και της άλλης από την κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη θα αρκούσε για να ικανοποιηθεί η πατροπαράδοτη συνθήκη περί δύο κόσμων που συγκρούονται.

Η ντροπαλή εμφάνιση της έφηβης Τσέλσι στο πλάι του πανίσχυρου προεδρικού διδύμου στην Ουάσιγκτον προκαλούσε τη συμπάθεια του κοινού και ίσως τον οίκτο πλουσιοκόριτσων όπως αυτά που εμφανίζονταν στη σειρά Gossip Girl η την ταινία Cruel Intentions με σενάριο βασισμένο στο στο «Les Liaisons dangereuses» του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό από τη Γαλλία του 18ου αιώνα, όταν ακόμα οι ΗΠΑ ήταν μια υποσημείωση στον χάρτη της παγκόσμιας κυριαρχίας. Χρόνια αργότερα οι αρθρογράφοι του lifestyle αρέσκονταν να αναφέρονται στην Τσέλσι Κλίντον ως το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος.

Όπως κάθε φορά που ένα παιδί επωνύμων ενηλικιώνεται, κάνοντας τα πρώτα του βήματα μακριά από τους γονείς του, έτσι και στην περίπτωσή της τα αμερικανικά και διεθνή μέσα κάλυψαν ως γεγονός την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Από τη δυτική ακτή στην ανατολική, η κόρη του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον έδειχνε πλέον ξεκάθαρα σε ποια Αμερική ανήκει. Το μεταπτυχιακό στην Οξφόρδη και το Κολούμπια, το διδακτορικό στην Οξφόρδη με αντικείμενο στις διεθνείς σχέσεις, ένας γάμος με επενδυτικό στέλεχος, γιο πρώην βουλευτών των Δημοκρατικών και οικογενειακών φίλων των Κλίντον και η γέννηση ενός εγγονού και μιας εγγονής Κλίντον ήταν τα προκαθορισμένα βήματα στους δρόμους που ανοίγονται για τις πολιτικές δυναστείες κάθε εποχής.

Το κορίτσι στο εξώφυλλο

Στον αντίποδα, η Ιβάνκα Τραμπ λούστηκε από νωρίς τα φώτα της δημοσιότητας που ακολουθούσαν τους γονείς της σε κάθε τους εμφάνιση. Μοιάζοντας περισσότερο με την Τσεχοσλοβάκα μητέρα της (πριν τις πλαστικές) ακολούθησε από νωρίς τα βήματά της στο μόντελινγκ, γεμίζοντας σελίδες περιοδικών ανά τον κόσμο –από την Σούπερ Κατερίνα έως το Seventeen, όπου και έκανε το πρώτο της μεγάλο εξώφυλλο στα δεκαεπτά της. Τα χρόνια που οι Κλίντον περνούσαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά, η Ιβάνα είχε ήδη δύο χωρισμένους γονείς και ζούσε τη ζωή μιας κληρονόμου κατά τον τροπο που αποτυπώνεται διαχρονικά στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

Όπως επίσης γίνεται στις επιχειρηματικές δυναστείες, ένα πτυχίο είναι πάντα απαραίτητο για το βιογραφικό κάθε παιδίου που έχει κάτι να πάρει απο τον πατέρα του. Η Ιβανα Τραμπ ξεκίνησε στο Georgetown και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Οι ακαδημαϊκές της περγαμηνές δεν συγκρίνονται με αυτές της συνομήλικής της Τσέλσι, αλλά σε καμία περίπτωση το βιογραφικό της δεν βγήκε εκτός των ορίων που ορίζει η τάξη της. Έκανε ακόμα περισσότερα εξώφυλλα και τηλεοπτικές εμφανίσεις, έστησε τη δική της επιχείρηση ρούχων και αξεσουάρ παντρεύτηκε με έναν χρόνο διαφορά από την Κλίντον έναν επιχειρηματία του real estate και έκανε τρία παιδιά, διεκδικώντας την αυτονομίας της στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας.

Μπορεί κατά καιρούς να έχει κατηγορηθεί ότι αντιγράφει τα προϊόντα άλλων επιχειρηματιών ή ότι αυτά αντίκεινται στις προδιαγραφές ασφαλείας και μπορεί τα περισσότερα πράγματα που κυκλοφορούν με το όνομά της να κατασκευάζονται στο εξωτερικό, αυτό δεν την εμπόδισε όμως να βγει στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων και να μιλήσει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, φέρνοντας ως υπόδειγμα εργοδότη τον πατέρα της.

Εν τούτοις, δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που σχολίασαν ότι οι θέσεις της ακούγονταν πιο κοντά σε αυτές της Χίλαρι Κλίντον, παρά σε αυτές που εκφράζει ο πατέρας της.

Η εμφάνισή της στο συνέδριο, όπου προανήγγειλε την πρώτη ομιλία του The Donald (όπως πρώτηη τον είχε αποκαλέσει έτσι η Ιβάνκα Τραμπ το 1989) εντυπωσίασε ευχάριστα όλες τις πτέρυγες των Ρεπουμπλικάνων, που προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την ανεκδιήγητη εμφάνιση της τρίτης συζύγου του υποψήφιου προέδρου του κόμματος. Πολλοί έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η Ιβάνα Τραμπ έκλεψε την παράσταση από τον ίδιο τον Τραμπ –αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ποτέ. Σε κάθε περίπτωση έδειξε πως το φαινόμενο Τραμπ είναι άνθρωπος, έχει οικογένεια και μάλιστα στο πλευρό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια σπάνια δημόσια στιγμή του μαζί με την μεγαλύτερη κόρη του στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ του Οχάιο, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Carlo Allegri

Και το Όσκαρ πηγαίνει στην...

Αντίστοιχη ήταν η εμφάνιση της Τσέλσι Κλίντον που ανέβηκε στο βήμα λίγο πριν η μητέρα της ανακοινώσει ότι αποδέχεται το χρίσμα που είκοσι και πλέον χρόνια πριν είχε λάβει από το ίδιο συνέδριο ο σύζυγός της. Όπως ακριβώς στην ομιλία της Ιβάνα, τα λόγια της κόρης των Κλίντον ήταν ένας μικρός ύμνος για τη μητέρα Χίλαρι, την υπέρμαχο των γυναικείων δικαιωμάτων Χίλαρι, την υπεύθυνη και ικανή πολιτικό Χίλαρι.

«Πολλοί αναρωτιούνται πώς τα έβγαλα πέρα» ξεκίνησε την ομιλία της, απαντώντας σε μια πιθανή απορία του μέσου Αμερικάνου, πώς επιβιώνεις όταν είσαι παιδί του Μπιλ και της Χίλαρι. Η απάντηση που έδωσε ευθύς αμέσως ήταν πως η μητέρα της δεν ξέχασε ποτέ για ποιον πάλευε. Το χειροκρότημα που πλημμύρισε το Wells Fargo Center της Φιλαδέλφειας ολοκλήρωσε την αισθηση απονομής βραβειων Όσκαρ.

Αν μη τι άλλο, στις ομιλίες των δύο Πρώτων θυγατέρων των ΗΠΑ οι λογογράφοι έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό για να πείσουν την Αμερική απ' άκρη σ' άκρη πως είναι μία και αδιαίρετη.

Και πράγματι αυτή ήταν η εικόνα που χάρισε ο προεκλογικός Ιούλιος στο φιλοθεάμον κοινό. Οι πολιτικές θυγατέρες των ΗΠΑ στον 21ο αιώνα έδειξαν πως υπάρχει μία Αμερική που μπορεί για κάποια χρόνια να ακολουθεί διαφορετικές πορείες, αλλά που στο τέλος φτάνει πάντα ένα βήμα από τον Λευκό Οίκο.

Δεν έχει σημασία αν γεννήθηκες στο Λιτλ Ροκ ή τη Νέα Υόρκη άπαξ και έχεις εισέλθει στην αστική τάξη. Μπορεί να είσαι το ασχημόπαπο στην αυλή ενός κυβερνήτη ή η κληρονόμος στον ρετιρέ ενός επενδυτή, μπορεί να έχεις μητέρα μια διακεκριμένη νομικό ή μια απαστράπτουσα διασημότητα, μπορεί οπατέρας σου στα νιάτα του να έμοιαζε πως βγήκε από αντιπολεμική ταινία για το Βιετνάμ ή μπορεί ο πατέρας σου στα νιάτα του να έμοιαζε πως βγήκε από ταινία για τη Γκόθαμ Σίτι.

Είσαι το επόμενο πρόσωπο της οικογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης