FOCUS

Η οικογένεια της Μαρί Κόλβιν μηνύει τη Συρία

REUTERS/Stefan Wermuth

Στις 22 Φεβρουαρίου 2012, η βετεράνος πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times, Μαρί Κόλβιν (Marie Colvin) από τις ΗΠΑ, σκοτώνεται στην πόλη Χομς της Συρίας στη διάρκεια επίθεσης στο αυτοσχέδιο κέντρο τύπου το οποίο είχε ως βάση και από το οποίο έστελνε, μέσω δορυφόρου, τα ρεπορτάζ της. Στην ίδια επίθεση έχασε τη ζωή του και ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ από τη Γαλλία, Ρεμί Οσλίκ (Rémi Ochlik), ενώ τραυματίστηκαν ο Βρετανός φωτορεπόρτερ, Πωλ Κονρόι (Paul Conroy), η Γαλλίδα δημοσιογράφος, Εντίτ Μπουβιέ (Edith Bouvier) και ο Σύρος μεταφραστής, Γουαϊέλ αλ Ομάρ (Wael al-Omar).

Από την πρώτη στιγμή, οι δημοσιογράφοι οι οποίοι επέζησαν της επίθεσης -αλλά και συνάδελφοί τους, οι οποίοι είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν έγκαιρα τη Χομς διαβλέποντας μεγάλο κίνδυνο- κατήγγειλαν το καθεστώς Άσαντ για το χτύπημα· με άλλα λόγια, κατήγγειλαν φόνο εκ προμελέτης, έτσι ώστε να παύσουν τα ‘ενοχλητικά’ ρεπορτάζ που εξέθεταν τη Δαμασκό και να μην πληροφορείται η διεθνής κοινή γνώμη το μαρτύριο των αμάχων τής, πολιορκημένης από το συριακό στρατό, πόλης. Οι Αρχές της Συρίας από την πλευρά τους, υποστήριξαν στο πόρισμά τους, ότι ο θάνατος των δημοσιογράφων “προκλήθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που είχαν τοποθετήσει στο κτίριο τρομοκράτες”.

Η μαρτυρία της Μαρί Κόλβιν στο CNN

Μία από τις τελευταίες ανταποκρίσεις της Μαρί Κόλβιν από την κόλαση της Χομς ήταν στο CNN και την εκπομπή του Άντερσον Κούπερ (Anderson Cooper). Κατήγγειλε, δίχως περιστροφές, τον στρατό της Συρίας για εγκλήματα πολέμου λέγοντας επί λέξει ότι “βομβαρδίζει μια πόλη παγωμένων, λιμοκτονούντων αμάχων”.

Η Μαρί Κόλβιν - Πηγή: Marie Colvin Center

Η οικογένεια της Μαρί Κόλβιν μηνύει τη Συρία

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά το θάνατό της, η οικογένειά της στρέφεται κατά της συριακής κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι δολοφόνησε τη Μαρί· ότι, δηλαδή, η επίθεση που στοίχισε τη ζωή της αποτελούσε μέρος επεξεργασμένου, σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, σχεδίου για να φιμωθούν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, ούτως ώστε ανενόχλητο πλέον το καθεστώς να μπορεί “να συντρίψει την αντιπολίτευση”. Η μήνυση κατατέθηκε σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον το περασμένο Σάββατο και ο φάκελος -όπως μεταδίδει το Ρόιτερς- περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έγγραφο, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2011, το οποίο υποστηρίζεται ότι εστάλη με τη μορφή φαξ από τα κεντρικά της Εσωτερικής Ασφάλειας στη Δαμασκό σε κατά τόπους υπηρεσίες με την εντολή να οργανώσουν και να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον όσων “αμαυρώνουν την εικόνα της Συρίας στα ξένα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς”.

Όπως λέει σε γραπτή δήλωσή της η αδελφή της Μαρί Κόλβιν:

Αναζητούμε την αλήθεια και θέλουμε δικαιοσύνη όχι μόνο για εκείνη αλλά και για τους χιλιάδες αθώους Σύρους που έχουν βασανιστεί ή σκοτωθεί από τη δικτατορία του Άσαντ.

Ποια ήταν η Μαρί Κόλβιν

Γεννήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης το 1956. Φοίτησε στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Yale. Ήταν στους Κυριακάτικους Τάιμς από το 1985. Είχε ειδίκευση στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, όμως κάλυψε πολέμους και λογής-λογής συγκρούσεις και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως στην Τσετσενία, το Κόσοβο, τη Σιέρα Λεόνε, το Ανατολικό Τιμόρ αλλά και τη Σρι Λάνκα όπου και έχασε το αριστερό της μάτι. Η μαύρη καλύπτρα που φορούσε έκτοτε, τη χαρακτήριζε. Προσέγγιζε με μοναδικό τρόπο το πολεμικό ρεπορτάζ, εστιάζοντας πάντα στα βάσανα όσων “στερούνται φωνής” και στους οποίους είχε υποχρέωση, όπως έλεγε, να δανείσει τη δική της...

Τελευταίο αντίο στη Μαρί Κόλβιν από τη μητέρα και τους συγγενείς της - Πηγή: REUTERS/Shannon Stapleton

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FOCUS

Μαθητής στη Συρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης