«Είμαστε ανόητοι»: Ο επιστήμονας που μίλησε πρώτος για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί
Ο πλανήτης οδεύει προς ένα κλίμα υπερθέρμανσης που δεν έχουμε δει εδώ και ένα εκατομμύριο χρόνια -πριν δηλαδή την εμφάνιση του ανθρώπου- επειδή «είμαστε ανόητοι», όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός ερευνητής Τζέιμς Χάνσεν, ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου τη δεκαετία του ‘80.
Το 1988, ο Χάνσεν εμφανίστηκε ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ και μίλησε για πρώτη φορά για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μαζί με δύο ακόμη ερευνητές υποστήριξε ότι ο πλανήτης οδεύει προς ένα «νέο κλιματικό σύνορο», με θερμοκρασίες υψηλότερες από ό,τι τα τελευταία ένα εκατομμύριο χρόνια, καύσωνες, ισχυρούς ανέμους και ξηρασίες.
Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από τη βιομηχανική επανάσταση, αυξάνοντας στο 20% την πιθανότητα για ακραίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον Χάνσεν, πρώην επιστήμονα της NASA, το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 50 χρόνια ήταν μόλις 1%.
Ο ίδιος υπογράμμισε μιλώντας στον Guardian ότι τα ρεκόρ θερμοκρασιών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα τις περασμένες εβδομάδες δημιουργούν μεγάλη απογοήτευση που οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν καλύτερα τον κίνδυνο και που δεν καταφέραμε να εκλέξουμε ηγέτες κατάλληλους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
«Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανόητοι… Πρέπει να το γευτούμε για να το πιστέψουμε» είπε ο Χάνσεν αναφορικά με την κλιματική κρίση.
Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, δεδομένου ότι ο Ιούνιος ήδη θεωρείται ο θερμότερος όλων των εποχών.
Το πιο θλιβερό είναι, όμως, ότι στο μέλλον το 2023 ενδεχομένως να θεωρηθεί ακόμη και ήπια χρονιά, καθώς οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα» είπε ο Χάνσεν.
Η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες που βιώνουμε σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 125.000 χρόνια.
Με τη σειρά του, ο Μπομπ Κοπ, επιστήμονας ειδικός στο κλίμα από το πανεπιστήμιο του Ράτγκερς τονίζει:
«Ενδεχομένως ήδη να ζούμε σε κλίμα που κανένας άνθρωπος δεν έχει ξαναβιώσει και σίγουρα ζούμε σε κλίμα που κανένας άνθρωπος δεν έχει βιώσει από την γέννηση της γεωργίας».
Ο Μάθιου Χούμπερ εξειδικευμένος σε θέματα παλαιοκλιματολογίας στο πανεπιστήμιο του Περντού τονίζει ότι είναι δύσκολο για την επιστημονική κοινότητα να παρακολουθεί την κατάσταση αυτή να ξεδιπλώνεται.
«Αλλά δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε επειδή η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να πούμε “αυτά πρέπει να επενδύσουμε, αυτές τις αλλαγές πρέπει να κάνουμε και αυτές της καινοτομίες” και να μην το βάλουμε κάτω. Δεν μπορούμε απλώς να ξεγράψουμε δισεκατομμύρια ανθρώπων» ανέφερε ο Χούμπερ.