FOCUS

Στελέχη των δανειστών σε γυμναστήρια και Μαραθώνιους

Στελέχη των δανειστών σε γυμναστήρια και Μαραθώνιους
CNN Greece/ Aλεξάνδρα Τζαβέλλα

Για τους Ευρωπαίους εκπροσώπους των τριών θεσμών, η επιστροφή στην Ελλάδα δεν προϋποθέτει μόνο διαπραγματεύσεις.

Άλλος γύρισε για διακοπές, άλλος έβγαλε εισιτήριο για να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας και άλλοι επιστρέφουν νοερώς ανεβάζοντας φωτογραφίες της Ακρόπολης στο Facebook.

Αυτή τη φορά, ο Steffen Osterloh, μέλος του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη βαλίτσα που ετοίμασε για την Αθήνα δεν έβαλε κοστούμι και γραβάτα αλλά σορτς και αθλητικά. Ο Γερμανός τεχνοκράτης, τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται την Αθήνα με τους oμόλογούς του από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, για τον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων τώρα όμως αιτία του ταξιδιού του είναι ο 33ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

"Με τη συμμετοχή μου στην Αθήνα θα γιορτάσω ένα μεγάλο γεγονός. Θα είναι ο 10ος Μαραθώνιος που θα τρέξω" δηλώνει στο CNN Greece ο Osterloh της ΕΚΤ που στο παρελθόν εργαζόταν στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης -γνωστό και ως "Συμβούλιο των Σοφών" της Ανγκελα Μέρκελ. Είναι η πρώτη φορά που ο έμπειρος οικονομολόγος και μαραθωνοδρόμος, συμμετέχει σε αγώνα δρόμου στην Αθήνα, όχι όμως η πρώτη φορά που τρέχει στην πόλη: "έχω εξερευνήσει τρέχοντας πολλές περιοχές της πόλης.

Το αγαπημένο μου μέρος είναι ο Υμηττός με τις απότομες ανηφόρες και τη θέα που σου κόβει την ανάσα" δηλώνει ενώ ανακαλώντας στη μνήμη του προηγούμενους αγώνες λέει: "Καθένας μου προσέφερε θαυμάσιες εμπειρίες με πρόθυμους εθελοντές, ενθουσιώδεις θεατές και καλούς δρομείς αλλά αν έπρεπε να διαλέξω μια ιδιαίτερη κούρσα, θα έλεγα ότι η Νέα Υόρκη ήταν φανταστική". Η καλύτερη επίδοσή του ήταν στην Πράγα, προ τριετίας και "αμφιβάλλω" όπως λέει "αν θα ξαναφτάσω ποτέ σε εκείνο το επίπεδο". Το πιο μεγάλο δώρο για έναν δρομέα είναι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ, "ο καθαρός αέρας, η φύση, ο χρόνος που περνάς με φίλους και σε έναν αγώνα, η στιγμή του τερματισμού. Ποτέ δεν είχα πρόθεση να τρέξω μεγάλες αποστάσεις αλλά οι μικρές κάποια στιγμή παραέγιναν εύκολες".

Οσον αφορά στις σκέψεις που περνάνε από το μυαλό του όταν τρέχει, λέει: "στις μεγάλες προπονητικές αποστάσεις έχω άπλετο χρόνο να σκεφτώ προσωπικά και επαγγελματικά ζητήματα που μου έρχονται στο μυαλό, όμως ο Μαραθώνιος είναι διαφορετικός. Στα πρώτα 3/4 της διαδρομής ο χρόνος περνάει αστραπιαία γιατί είναι πάρα πολλά όσα συμβαίνουν γύρω σου. Στο τελευταίο 1/4 της διαδρομής σκέφτομαι μόνο την προσπάθεια για να φτάσω στη γραμμή τερματισμού και τη μπύρα που θα πιω μετά για να με ανταμείψω.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τα δεινά της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ότι "δεν πρέπει να μιλάμε για Μαραθώνιο γιατί όταν ξεκινάς έναν Μαραθώνιο είναι διασκεδαστικό και όλοι συμμετέχουν εθελοντικά".

Βετεράνος, όχι μόνο της οικονομικής πολιτικής στη Φινλανδία και στην Ευρώπη αλλά και του Μαραθωνίου, είναι και ο Εrkii Liikanen, επί 11 χρόνια κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο 65χρονος Φινλανδός οικονομολόγος ξεκίνησε να τρέχει στα 41 του ενώ πέρσι έτρεξε τέσσερις μαραθωνίους- τον περασμένο Δεκέμβριο μάλιστα τερμάτισε σε 4 ώρες και 35 λεπτά.
Δεινός ποδηλάτης και πρωταθλητής του Tae Kwon Do είναι ο Φινλανδός οικονομολόγος Yuho Kostiainen. Μπορεί να γνώρισε την Αθήνα, ως μέλος του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν, την αγάπησε όμως μετά τις διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στις Σπέτσες. Λάτρεις της Αθήνας και θαυμαστές της Ακρόπολης είναι και ο ιταλικής καταγωγής Gabriele Giudice επικεφαλής του τμήματος της Κομισιόν που επιτηρεί την ελληνική οικονομία- έχει μάλιστα κεντρική φωτογραφία στο προφίλ του στο facebook την Ακρόπολη, το ίδιο και ο Roberto Perelli που έβγαλε selfie στον Ιερό Βράχο, την πρώτη φορά που ήρθε στην Αθήνα ως μελος του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το αθλητικό προφίλ των μελών που εκπροσωπούν τους τρεις θεσμούς, αποκαλύπτεται άλλωστε κάθε φορά που επισκέπτονται την Αθήνα και διαμένουν στο Hilton. Η μέρα των περισσότερων ξεκινάει ή τελειώνει με κολύμπι στην πισίνα ή κάποιο εντατικό πρόγραμμα γυμναστήριο του ξενοδοχείου. Την αρχή είχε κάνει πριν χρόνια ο Paul Thomsen στον ίδιο διάδρομο γυμναστικής που “χτυπιόταν” φέτος ο αυστηρός εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Rasmus Rüffer. Ο Γερμανός τεχνοκράτης, ακολούθησε από τα πιο σκληρά προγράμματα γυμναστικής ενώ οι υπόλοιποι προτιμούσαν κολύμπι στην πισίνα, αργά το βράδυ ή πριν το πρωινό, το οποίο ήταν “αθλητικό” και βασιζόταν στα φρούτα.