Τι ζητούσε και τι πήρε τελικά από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι
Το διήμερο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, είχε ξεκάθαρα στην κορυφή της ατζέντας του δύο θεματικές, την Ουκρανία και το «τρίγωνο» Σουηδία – ΗΠΑ – Τουρκία.
Τα θέματα και τα ανοιχτά ζητήματα του πολέμου που μαίνεται στα ουκρανικά μέτωπα, συζητήθηκαν τόσο τις ολομέλειες, όσο και στις -πίσω από κλειστές πόρτες, διμερείς συζητήσεις μεταξύ των ηγετών. Μάλιστα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε «βροντερό» παρόν και οι εξελίξεις από όσα αποφασίστηκαν στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας αναμένεται να δώσουν διαφορετική τροπή στον πόλεμο.
Τι ζητούσε όμως ο Ζελένσκι από τους νατοϊκούς του εταίρους;
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας μια συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της χώρας του στη Συμμαχία. Σε συνέχεια της ολομέλειας του ΝΑΤΟ το 2022 στην Μαδρίτη, επέμεινε και «απαίτησε» ανοιχτά, να δοθεί μήνυμα προς όλους και κυρίως προς την Ρωσία, πως τα ζητήματα της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρα ζητήματα του ΝΑΤΟ.
Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να είχε ξεκαθαρίσει με σχεδόν «σοκαριστικό» τρόπο πως ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία δεν θα υπάρξει καν στο τραπέζι των συζητήσεων, λόγω του άρθρου 5 της συμμαχίας, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Ουκρανό Πρόεδρο από το να επιμείνει. Ο Ζελένσκι είναι βέβαιο πως γνώριζε πολύ καλά πως δεν θα λάβει αυτό που ζητούσε, αλλά δεν είχε και πολλές επιλογές εάν ήθελε να αυξήσει τα «κέρδη» για την χώρα του, ειδικά σε μία στιγμή που στα πεδία των μαχών έχει ανάγκη από πιο εξελιγμένα όπλα για να πετύχει σημαντικές νίκες και να απωθήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, τις καλά οχυρωμένες ρωσικές δυνάμεις ειδικά στο νότο.
Τι τελικά έλαβε;
Ο Ζελένσκι για ακόμη μία φορά δεν έφυγε από την κορυφαία διάσκεψη με τα χέρια άδεια, το αντίθετο μάλιστα. Ναι, δεν πήρε καμία δεσμευτική ημερομηνία ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά εκτός από τα γαλλικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα δύο νέα πακέτα οικονομικής στήριξης, ο Ουκρανός Πρόεδρος έχει εξασφαλίσει κάτι, που καμία άλλη χώρα με αίτημα ένταξης δεν είχε στο παρελθόν: ένα και όχι δύο βήματα εισδοχής. Την απόφαση αυτή φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει όλοι οι νατοϊκοί εταίροι και θα εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ουκρανίας, όταν ο πόλεμος ολοκληρωθεί. Ο Ζελένσκι έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες δεσμεύσεις, πως κανένας από το «δυτικό» μπλοκ δεν θα τον αφήσει στο έλεος του Βλαντιμίρ Πούτιν και πως οι όποιες φωνές υπάρχουν που μιλούν για «διπλωματική» επίλυση σήμερα, είτε θα σωπάσουν είτε θα σωφρονιστούν…
Για την Ουκρανία, η διάσκεψη κορυφής του Βίλνιους υπήρξε μία από τις πλέον «πλούσιες» σε προσφορά που έχουν ποτέ διοργανωθεί. Ο Ζελένσκι κατάφερε κάτι που πριν από 18 μήνες φάνταζε απίθανο, από την μία να «αναστήσει» μία Συμμαχία που οι Γάλλοι χαρακτήριζαν «εγκεφαλικά νεκρή» και από την άλλη να ενώσει ξανά όλα τα μέλη που πλέον δεν είναι 30 αλλά 32. Την 33η θέση, την έχει ήδη κρατήσει για την δική του χώρα ανεξάρτητα από το πότε θα πέσουν οι υπογραφές. Καθόλου άσχημα για κάποιον που πριν από μία τετραετία όλα τα παραπάνω μόνο σε τηλεοπτική σειρά μπορούσε να παρουσιάσει…