Γιατί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορική
Ανανεώθηκε:
Ιστορική χαρακτηρίζει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως για πρώτη φορά ολόκληρη η σκανδιναβική περιοχή θα βρίσκεται εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
«Αυτό έχει θετική αντήχηση στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε την ασφάλεια, την άμυνα και τον τρόπο που συνδράμουμε θετικά το ΝΑΤΟ» είπε σε δημοσιογράφος ο ίδιος, κατά την άφιξή του στην κρίσιμη Σύνοδο.
Η Νορβηγία είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ισλανδία και τη Δανία.
Εβδομήντα και πλέον χρόνια αργότερα, και ενώ η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία, οι γειτονικές Φινλανδία και Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν και αυτές στην αμυντική συμμαχία.
Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 -διευρύνοντας σημαντικά τα σύνορα της συμμαχίας με τη Ρωσία.
Η ένταξη της Σουηδίας, όμως, υπήρξε ένα πραγματικό θρίλερ -τουλάχιστον μέχρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανάψει χθες, Δευτέρα 10 Ιουλίου, το «πράσινο φως».
Και αυτό αποτέλεσε μια κάποια έκπληξη, καθώς μέχρι μόλις μια ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, το ενδεχόμενο η Τουρκία να ασκήσει βέτο παρέμενε ανοιχτό.
Πριν την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη, και μιλώντας στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε μια ακόμη «πτυχή» του ανατολίτικου παζαριού που είχε επιδοθεί: ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μόνο εάν οι Βρυξέλλες ανοίξουν το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με το μπλοκ.
Κάτι το οποίο πέτυχε κιόλας, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γενς Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία έγινε γνωστό ότι επανεκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Καταλίν Νόβακ, πρόεδρος της Ουγγαρίας, δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι καλωσορίζει την απόφαση της Τουρκίας να ενταχθεί στο ΝΤΟ.
Η δήλωση αυτή έχει σημασία γιατί η Ουγγαρία είχε αντιταχθεί παλαιότερα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου μήνα, τo κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz, αποκάλυψε στο CNNi πως «η Σουηδία θα κατευνάσει τις ανησυχίες» της χώρας, πριν από την ψηφοφορία για την ένταξή της στη Σύνοδο.
«Τα τελευταία χρόνια, μέλη της σουηδικής κυβέρνησης προσέβαλαν τακτικά τους Ούγγρους ψηφοφόρους και την Ουγγαρία συνολικά» έγραψε το γραφείο Τύπου του Fidesz σε σχόλιό του προς το CNNi.
Και κατέληξε λέγοντας:
«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρονται οι διαφωνίες μεταξύ κρατών στο ΝΑΤΟ και έτσι αναμένουμε ότι όσοι εμπλέκονται θα κατευνάσουν τις ανησυχίες της ουγγρικής βουλής, ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε για την ένταξή τους με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία».