FOCUS

Τα 50 κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο για το 2023

Τα 50 κορυφαία εστιατόρια στον κόσμο για το 2023
Το Central στη Λίμα του Περού ανακηρύχθηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2023 Gustavo Vivanco Leon/Central

Η πρωτεύουσα του Περού – και αναμφίβολα η γαστρονομική πρωτεύουσά του – ήταν η πρωταγωνίστρια των βραβείων The World's 50 Best Restaurants, παίρνοντας την πρώτη θέση και κερδίζοντας περισσότερες θέσεις στην 50άδα από οποιαδήποτε άλλη πόλη.

Τέσσερα εστιατόρια της Λίμα μπήκαν στη λίστα των 50 καλύτερων: Το Central στο Νο. 1, το Maido στο Νο. 6, το Kjolle στο Νο. 28 και το Mayta στο Νο. 47. Το Kjolle είναι μία από τις νέες εισόδους στη φετινή λίστα.

Το Central, με επικεφαλής τον Virgilio Martinez και την Pía Léon, προσφέρει εδώ και 15 χρόνια υψηλή γαστρονομία με περουβιανά υλικά και τεχνικές. Το εστιατόριο «ταξιδεύει τους επισκέπτες σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα με βάση το υψόμετρο - από 15 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως 4.200 μέτρα ψηλά στις Άνδεις», αναφέρει η ιστοσελίδα των 50 καλύτερων. Η Léon βρίσκεται πίσω και από το εστιατόριο Kjolle.

Το εστιατόριο Central «ταξιδεύει τους επισκέπτες σε 15 διαφορετικά περουβιανά οικοσυστήματα, κατηγοριοποιημένα με βάση το υψόμετρο»The World's 50 Best Restaurants 2023

Το Central είναι το πρώτο εστιατόριο της Νότιας Αμερικής που κερδίζει τον τίτλο «World's Best».

Τα βραβεία – που θεωρούνται τα Όσκαρ της παγκόσμιας υψηλής γαστρονομίας – ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 20 Ιουνίου στη Βαλένθια της Ισπανίας, και συγκεκριμένα στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, ένα σύμπλεγμα φουτουριστικών χώρων σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

Ο υπόλοιπος κατάλογος

Η διοργανώτρια χώρα τα πήγε πολύ καλά στα φετινά βραβεία με έξι συμμετοχές από την Ισπανία στην πρώτη 50άδα, συμπεριλαμβανομένου του Νο 2 εστιατορίου στον κόσμο, του Disfrutar στη Βαρκελώνη. Η Ισπανία κατέκτησε επίσης το Νο. 3 και το Νο. 4 με το Diverxo στη Μαδρίτη και το Asador Etxebarri στο Ατσόντο, στη Χώρα των Βάσκων.

Η Ιταλία και η Γαλλία είχαν επίσης καλές επιδόσεις στην Ευρώπη, με πέντε εστιατόρια στην Ιταλία και τέσσερα στη Γαλλία να βρίσκονται στην πρώτη 50άδα. Στην Αγγλία, το Λονδίνο κέρδισε τρεις θέσεις.

Στην Ασία, η αξιοσημείωτη πόλη είναι η Μπανγκόκ, όπου δύο εστιατόρια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον κατάλογο, και μάλιστα στην πρώτη 20άδα: το Le Du στο νούμερο 15 και το Gaggan Anand στο νούμερο 17.

Η σάλα του Disfrutar στη Βαρκελώνη, που κέρδισε τη δεύτερη θέση στα φετινά βραβείαDisfrutar

Από τις ΗΠΑ, δύο εστιατόρια της Νέας Υόρκης μπήκαν στην πρώτη 50άδα. Το Atomix ανέβηκε στο Νο. 8 από το Νο. 33 πέρυσι, κερδίζοντας το βραβείο υψηλότερης ανόδου καθώς και το βραβείο του καλύτερου εστιατορίου στη Βόρεια Αμερική. Το διαχρονικά αγαπητό Le Bernardin, με επικεφαλής τον σεφ Éric Ripert, μπήκε επίσης στο Top 50 στο Νο. 44.

Το φετινό top 50 περιλαμβάνει εστιατόρια από 24 περιοχές σε πέντε ηπείρους, με 12 εστιατόρια να μπαίνουν για πρώτη φορά στη λίστα.

Τα εστιατόρια επιτρέπεται να αποσπάσουν το κορυφαίο βραβείο μόνο μία φορά, και στη συνέχεια συμμετέχουν στον ξεχωριστό διαγωνισμό «Best of the Best». Στην ελίτ αυτή ανήκουν τα Geranium και Noma στην Κοπεγχάγη, καθώς και το Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, το The Fat Duck κοντά στο Λονδίνο, η Osteria Francescana στη Μόντενα της Ιταλίας και το Mirazur στη Μεντόν της Γαλλίας. Το Central πλέον «μετακομίζει« και αυτό στην κατηγορία «Best of the Best».

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια για το 2023

1. Central (Λίμα Περού) – καλύτερο εστιατόριο στη Νότια Αμερική

2. Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία) – καλύτερο εστιατόριο στην Ευρώπη

3. Diverxo (Μαδρίτη, Ισπανία)

4. Asador Etxebarri (Ατσόντο, Ισπανία)

5. Alchemist (Κοπενχάγη, Δανία)

6. Maido (Λίμα, Περού)

7. Lido 84 (Γκαρντόνε Ριβιέρα, Ιταλία)

8. Atomix (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) – υψηλότερη άνοδος, καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική

9. Quintonil (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)

10. Table by Bruno Verjus (Παρίσι, Γαλλία) – Υψηλότερη νέα είσοδος

Το παριζιάνικο Table ήταν η κορυφαία νέα είσοδος στον κατάλογοNeM Architectes

11. Trèsind Studio (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) – νέα είσοδος, καλύτερο εστιατόριο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική

12. A Casa do Porco (Σάο Πάολο, Βραζιλία)

13. Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)

14. Odette (Σιγκαπούρη) – καλύτερο εστιατόριο στην Ασία, βραβείο Chef’s Choice για τον Julien Royer

15. Le Du (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη) – νέα είσοδος

16. Reale (Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία)

17. Gaggan Anand (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη) – νέα είσοδος

18. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)

19. Don Julio (Μπουένος Άιρες, Αργεντινή)

20. Quique Dacosta (Ντένια, Ισπανία)

21. Den (Τόκιο, Ιαπωνία)

22. Elkano (Χεταρία, Ισπανία)

23. Kol (Λονδίνο, Αγγλία) – νέα είσοδος

kol.jpg
Ο Μεξικανός σεφ Santiago Lastra στο Kol του Λονδίνου, ένα από τα τρία βρετανικά εστιατόρια του καταλόγουKol

24. Septime (Παρίσι, Γαλλία)

25. Belcanto (Λισαβώνα, Πορτογαλία)

26. Schloss Schauenstein (Φίρστεναου, Ελβετία)

27. Florilège (Τόκιο, Ιαπωνία)

28. Kjolle (Λίμα, Περού) – νέα είσοδος

29. Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)

30. Frantzén (Στοκχόλμη, Σουηδία)

31. Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)

32. Hiša Franko (Κομπαρίντ, Σλοβενία)

33. El Chato (Μπογκοτά, Κολομβία) – νέα είσοδος

34. Uliassi (Σενιγκάλια, Ιταλία)

35. Ikoyi (Λονδίνο, Αγγλία)

36. Plénitude (Παρίσι, Γαλλία) – νέα είσοδος

37. Sézanne (Τόκιο, Ιαπωνία) – νέα είσοδος

To Sézanne στο ΤόκιοSézanne

38. The Clove Club (Λονδίνο, Αγγλία)

39. The Jane (Αμβέρσα, Βέλγιο)

40. Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)

41. Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)

42. Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)

43. Leo (Μπογκοτά, Κολομβία)

44. Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

45. Nobelhart & Schmutzig (Βερολίνο, Γερμανία)

46. Orfali Bros (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) – νέα είσοδος

47. Mayta (Λίμα, Περού)

48. La Grenouillère (La Madelaine-sous-Montreuil, Γαλλία) – νέα είσοδος

49. Rosetta (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό) – νέα είσοδος

50. The Chairman (Χονγκ Κονγκ)

Με πληροφορίες από: The world’s 50 best restaurants for 2023 revealed by Marnie Hunter, CNN