Λιλιάνα Μέισον: Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν ζουν πλέον στις ίδιες πόλεις και γειτονιές
Ανανεώθηκε:
Η Λιλιάνα Μέισον, λίγες ημέρες πριν την παρουσία της στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση με θέμα «Ψυχική Υγεία και τη Δημοκρατία» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο πλαίσιο του SNF Agora Institute, μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece για την ακραία πόλωση που βιώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και ανέλυσε τα δεδομένα που δημιουργούνται αναφορικά με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2024.
Η πόλωση στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά, σύμφωνα με την Λιλιάνα Μέισον, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών του SNF Agora Institute, αρκετά χρόνια πριν κάνει την εμφάνισή του στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η κυρία Μέισον υπογραμμίζει πως για χρόνια κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων καλλιέργησαν ένα ιδιότυπο κλίμα πόλωσης και κοινωνικού διαχωρισμού με αμφιλεγόμενες πολιτικές σε μία χώρα που μπορεί να είναι η νούμερο ένα οικονομία στον πλανήτη, αλλά παραμένει μία εξόχως νεαρή Δημοκρατία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την καθηγήτρια πολιτικών επιστημών, είχε την ικανότητα αλλά και την διορατικότητα να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και κυρίως στην κορύφωσή της αυτή την πόλωση.
Με τρόπο εξόχως αποκαλυπτικό των όσων συμβαίνουν σήμερα στις ΗΠΑ και αφοπλιστική ειλικρίνεια η κυρία Μέισον τονίζει:
«Σήμερα στη χώρα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν ζουν καν στις ίδιες πόλεις, στις ίδιες γειτονιές, δεν ψωνίζουν από τα ίδια καταστήματα και δεν βλέπουν τα ίδια πράγματα σε τηλεόραση, κινηματογράφο και πλατφόρμες».
Η Αμερική που περιγράφει η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών είναι μία Αμερική περασμένων δεκαετιών, μία χώρα βαθιά διχασμένη και κατακερματισμένη, μία χώρα όπως σημειώνει η ίδια «που δεν έχει καταφέρει ακόμη να επουλώσει πλήρως τα τραύματα του εμφυλίου πολέμου».
Η πόλωση έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα, τονίζει η κα. Μέισον, δεν είναι ένα απλό ζήτημα που μπορεί να λυθεί με μία προσθήκη και ένα νέο άρθρο στο αμερικανικό Σύνταγμα.
Η διαδικασία της ισορροπίας αναφέρει πως απαιτεί συνεννόηση ανάμεσα στους δύο ισχυρούς πολιτικούς πόλους της χώρας -κάτι το οποίο στην παρούσα κατάσταση φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Για την κα. Μέισον, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε τόσο να ασκήσει πολιτική και να εκφράσει την εξουσία του όσο και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να την ολοκληρώσει τη θητεία του, μιλώντας για «κλεμμένο αποτέλεσμα», αλλά και να μην σχολιάσει τον όχλο των οπαδών που εισέβαλε στο Καπιτώλιο, υπήρξε απλά η κορυφή του παγόβουνου.
Η ίδια δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την πολιτική του 45ου Προέδρου της χώρας ακραία ή και επικίνδυνη και να απαντήσει μονολεκτικά με την λέξη «καταστροφή» στην ερώτηση «τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει μία δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο;».
Σε ερώτηση αναφορικά με το πού βρίσκεται η βασική αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης την οποία βιώνουν οι ΗΠΑ η κυρία Μέισον λέει πως:
«Πρόκειται για πρόβλημα κοινωνικό, κυρίως τύπου. Οι ανισότητες τα τελευταία χρόνια μεγάλωσαν και ακραίες θέσεις που στο παρελθόν η χώρα έχει καταδικάσει -όπως ο ρατσισμός και οι διακρίσεις- σήμερα έχουν ανοιχτά επανέλθει στο προσκήνιο και αποτελούν βασικό κομμάτι του πολιτικού διαλόγου και της χάραξης πολιτικών».
Όπως τονίζει η ίδια, με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούμε εκ νέου τους ακραίους και τους περιθωριακούς να βγουν στο φως της ημέρας και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.
Ευθύνες κατά την κυρία Μέισον έχουν για την σημερινή εικόνα της κοινωνίας στις ΗΠΑ και οι Δημοκρατικοί.
Από την πλευρά των «μπλε», λέει η κα. Μέισον, δεν έγιναν όσα όφειλαν προκειμένου να διασφαλιστεί πως η Δημοκρατία θα είναι πάντοτε τοποθετημένη στο προσκήνιο και δεν θα υπάρχει τρόπος να αλλάξει η ιεράρχηση των αξιών και των ιδανικών στην χώρα.
Σήμερα, απαντά η κα. Μέισον το σύνολο των όσων έχουν οικοδομηθεί στην ιστορία της χώρας τίθεται υπό αμφισβήτηση χωρίς μάλιστα πρόβλημα ακόμη και χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο.
Απαντώντας στο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και κατά πόσο πιστεύει πως με αυτή την πρακτική οι Δημοκρατικοί ενισχύουν αντί να αποδυναμώνουν την εικόνα του, η κα. Μέισον πιστεύει πως ακόμη δεν έχουμε δει τα βασικά σημεία των κατηγοριών που αντιμετωπίζει και δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσο θα τον επηρεάσουν τελικά στην πορεία.
Η ίδια σημειώνει πάντως πως δεν είναι δυνατό όσο και να επιχειρεί ο Τραμπ να το εκμεταλευτεί για να προβληθεί ως πολιτικά διωκώμενος, η σημερινή κυβέρνηση να «παγώσει» τις διαδικασίες προκειμένου να μην του δώσει τον αναγκαίο χώρο και χρόνο να το κάνει.
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως τελικά ο Τραμπ θα καταφέρει να λάβει εκ νέου το χρίσμα για να είναι ο αντίπαλος απέναντι στον Δημοκρατικό υποψήφιο το 2024 η κα. Μέισον αναφέρει πως είναι το πιθανότερο σενάριο, καθώς αφενός όσοι στηρίζουν τον Τραμπ εντός του κόμματος το κάνουν με πάθος και δεν πρόκειται να μεταπειστούν και σε δεύτερο χρόνο οι υπόλοιποι δεν έχουν εναλλακτική σήμερα:
«Υπάρχει σημαντικό κενό σε πολιτικό προσωπικό σήμερα και στα δύο στρατόπεδα» επισημαίνει.