FOCUS

Νόβα Κακχόβκα: Πώς η ανατίναξη του φράγματος αλλάζει τις ισορροπίες στα πεδία των μαχών

Νόβα Κακχόβκα: Πώς η ανατίναξη του φράγματος αλλάζει τις ισορροπίες στα πεδία των μαχών
Τα νερά έχουν σχεδόν σκεπάσει τα σπίτια στο χωριό Korsunka (AP Photo)

Περισσότερα από 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν μετατραπεί σε λίμνη τρεις ημέρες μετά την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού σταθμούς αλλά και του φράγματος στην Νόβα Κακχόβκα.

Το ποιος προχώρησε στην ανατίναξη του φράγματος παραμένει ακόμη σκοτεινό και σε επίπεδο μόνο σεναρίων και αυτό που δείχνει να προβληματίζει σημαντικά τόσο τους Ουκρανούς όσο και τους Ρώσους είναι η κατάσταση στο σημείο.

Αυτή την στιγμή στην πιο στενή καμπή του Δνείπερου, στο σημείο στο οποίο υπήρχε από τα τέλη της δεκαετίας του 50 το συγκεκριμένο φράγμα, δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρατεί τα ορμητικά νερά του μεγάλου ποταμού και κυρίως δεν υπάρχει και κάτι που να διευκολύνει την διέλευση από την ανατολική στην δυτική όχθη.

Στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως η ανατίναξη του φράγματος δημιουργεί σήμερα εντελώς νέες συνθήκες ειδικά στο νότιο μέτωπο το οποίο ειδικά για τους Ουκρανούς έχει ξεχωριστή σημασία καθώς πιθανή τους νίκη εκεί θα ισοδυναμούσε με απειλή ή ακόμη και ανακατάληψη της Κριμαίας την οποία η Ρωσία έχει στην κατοχή της από το 2014.

Δεν είναι μόνο ο τεράστιος όγκος νερού που έχει αλλάξει τα δεδομένα αλλά κυρίως το γεγονός πως πλέον τα όρια της ανατολικής ακτής του ποταμού έχουν μεταφερθεί δεκάδες χιλιόμετρα στο εσωτερικό της ουκρανικής γης.

Περισσότεροι από 15 οικισμοί τους οποίους κατέχουν από την έναρξη της εισβολής οι ρωσικές δυνάμεις και τους οποίους σε μεγάλο ποσοστό είχαν μετατρέψει σε μικρές ανεφοδιαστικές βάσεις σήμερα είναι κάτω από το νερό.

Κανένας δεν γνωρίζει πόσες από τις χερσαίες δυνάμεις και το πυροβολικό των Ρώσων έχει αναγκαστεί σε άτακτη φυγή από τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία παραμένει παρά το oυκρανικό σφυροκόπημα τους τελευταίους 7 μήνες.

Πολύ σοβαρό είναι το πρόβλημα όμως και για την Κριμαία. Οι Ρωσικές δυνάμεις και συγκεκριμένα ο ρωσικός στόλος από την Μαύρη θάλασσα τις πρώτες ώρες του πολέμου είχε χτυπήσει αποθετήριο νερού λίγα χιλιόμετρα μακριά από το φράγμα της Κακχόβκα.

Με το συγκεκριμένο χτύπημα το οποίο το ρωσικό υπουργείο άμυνας είχε «διαφημίσει» δινόταν ξανά η δυνατότητα κανονικής υδροδότησης στην Κριμαία.

Από το 2014 και μετά την κατάληψή της οι Ουκρανοί είχαν διακόψει την παροχή νερού στην χερσόνησο αναγκάζοντας ουσιαστικά τον Πούτιν να δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια για να συνδέσει με την γέφυρα του Κέρτς την περιοχή. Η κατάρρευση του φράγματος σήμερα αφήνει και πάλι χωρίς πόσιμο νερό τις σημαντικές στρατιωτικές μονάδες της Ρωσίας στην περιοχή με την γέφυρα να έχει αποδειχθεί πως δεν είναι ασφαλής και απρόσβλητη από το ουκρανικό σκόπευτρο.

Οι συνθήκες και τα πρόβλημα φυσικά είναι πολλά και για την oυκρανική πλευρά.

Έχοντας καταλάβει την Χερσώνα οι Ουκρανοί επιχειρούσαν κατά την διάρκεια του χειμώνα να πλήξουν κυρίως τους δρόμους ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στο νότιο μέτωπο και να χαρτογραφήσουν τις ρωσικές άμυνες στην περιοχή προκειμένου να αντεπιτεθούν εντός του καλοκαιριού. Το εργοστάσιο και το φράγμα της Νόβα Κακχόβκα αποτελούσε ένα από τα σημαντικά σημεία καθώς πρόκειται για μία από τις πιο προσιτές για απόβαση από όχθη σε όχθη περιοχές.

Αντικειμενικά η διάλυση του φράγματος δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από τα πλεονεκτήματα που η ρωσική υποχώρηση στην ανατολική όχθη δίνει.

Οι Ουκρανοί ακόμη κι αν θέλουν σήμερα να αντεπιτεθούν δεν μπορούν να διασχίσουν τον Δνείπερο μόνο με αμφίβια οχήματα. Απαιτούνται πλωτά ή και στρατιωτικές γέφυρες που αφήνουν ανοιχτούς σε ρωσικά χτυπήματα στρατιώτες και όπλα.

Η διάλυση του φράγματος ανατρέπει και τις συνθήκες για πολλαπλά συντονισμένα χτυπήματα από διαφορετικές πλευρές καθώς στο σημείο σήμερα οι Ουκρανοί φαίνεται πως θα αλλάξουν πλήρως τακτική.