FOCUS

Σε αυτά τα μουσεία θα δείτε το μέλλον, όχι το παρελθόν

Σε αυτά τα μουσεία θα δείτε το μέλλον, όχι το παρελθόν
Η εγκατάσταση «Crystal Universe» στο ArtScience Museum της Σιγκαπούρης TEAMLAB

Όταν σκέφτεστε ένα μουσείο τί εικόνες έρχονται στο μυαλό σας; Αρχαία αγάλματα και αντικείμενα; Γυάλινες προθήκες με μεσαιωνικά χειρόγραφα; Βαλσαμωμένα ζώα και σκελετοί δεινόσαυρων;

Αν και πάντα θα υπάρχει χώρος για τη διαφύλαξη της Ιστορίας, τελευταία παρατηρείται μια στροφή σε ένα διαφορετικό είδος μουσείου, που «αγκαλιάζει» την καινοτομία και την τεχνολογία. Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά.

ArtScience Museum, Σιγκαπούρη

Στην καρδιά της Σιγκαπούρης, σε ένα κτίριο που θυμίζει λωτό, συνυπάρχουν η τέχνη, η επιστήμη και η τεχνολογία. Το ArtScience Museum συνεργάζεται σταθερά με τη βραβευμένη καλλιτεχνική κολεκτίβα teamLab για τη δημιουργία διαδραστικών εγκαταστάσεων. Η μόνιμη έκθεσή του «Future World: Where Art Meets Science» είναι μια ψηφιακή παιδική χαρά. Μία από τις εγκαταστάσεις, με τίτλο «Crystal Universe», κόβει την ανάσα. Καθώς οι επισκέπτες διασχίζουν το χώρο, περικυκλώνονται από 170.000 LED φωτάκια που ανταποκρίνονται στην παρουσία τους.

Oman Across Ages Museum, Ομάν

Το ταξίδι στις δυναστείες και τους πολιτισμούς που δημιούργησαν το Ομάν γίνεται με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας. Drones χαρτογράφησαν αρχαιολογικούς χώρους, τα μοντέλα των οποίων δημιουργήθηκαν με 3D εκτύπωση, ενώ εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας «ζωντανεύουν» αρχαίες πόλεις. Επίσης οι επισκέπτες χάρη στην εικονική πραγματικότητα μπορούν να επισκεφθούν ιστορικά κτίρια της χώρας, όπως το παλάτι Al Alam, μία από τις κατοικίες του Σουλτάνου.

Στο Oman Across Ages Museum η ιστορία του Ομάν ζωντανεύει με τη βοήθεια της τελευταίας τεχνολογίαςOMAN ACROSS AGES MUSEUM

Museum of the Future, Ντουμπάι

Στους επτά ορόφους του θα συναντήσει κανείς high tech εκθέματα κάθε είδους, από έναν μεταλλικό πιγκουίνο που πετάει πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών μέχρι μια συλλογή με τους κώδικες DNA 4.500 ζώων, διαθέσιμη για «κατέβασμα» στο smartphone. Ανάμεσα στα ρομπότ που «κατοικούν» στο μουσείο θα συναντήσει κανείς τον barista Μπομπ, έναν μηχανικό βραχίονα που ετοιμάζει καφέδες, το ανθρωποειδές Ameca με τεχνητή νοημοσύνη, και ένα φιλικό ρομποτικό σκύλο, σχεδιασμένο από την Boston Dynamics, που τριγυρνάει στο χώρο υποδοχής και παίζει με τους επισκέπτες.

Smithsonian National Air and Space Museum, Ουάσινγκτον

Εδώ θα βρει κανείς τη μεγαλύτερη συλλογή αεροσκαφών και διαστημοπλοίων στον κόσμο, με πάνω από 68.000 αντικείμενα. Επιπλέον, το μουσείο πειραματίζεται με τις τελευταίες τεχνολογίες με εκθέσεις όπως η «Walking on Other Worlds», που χρησιμοποιεί μια πανοραμική οθόνη σχεδόν 360 μοιρών η οποία μεταφέρει τον επισκέπτη στην επιφάνεια επτά διαφορετικών πλανητών, χρησιμοποιώντας στοιχεία από εικόνες της NASA για τη δημιουργία φωτορεαλιστικού ψηφιακού περιβάλλοντος.

Η έκθεση «Walking on Other Worlds» μεταφέρει τον επισκέπτη στις επιφάνειες επτά διαφορετικών πλανητώνSMITHSONIAN NATIONAL AIR AND SPACE MUSEM

Dalí Museum, Φλόριντα

Ξεναγός των επισκεπτών στο μουσείο είναι ο ίδιος ο Σαλβαδόρ Νταλί, χάρη στο πρόγραμμα «Dalí Lives» που δημιούργησε με αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης 125 διαφορετικά βίντεο-αντιδράσεις του «αναστημένου» ζωγράφου, από τα οποία μπορούν να προκύψουν χιλιάδες διαφορετικοί συνδυασμοί. Στην έκθεση «Dream Tapestry», το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης DALL-E ζητάει από τους επισκέπτες να περιγράψουν με ένα σύντομο κείμενο ένα πρόσφατο όνειρό τους, και στη συνέχεια το «ζωντανεύει» με σουρεαλιστικές εικόνες.

Επισκέπτες θαυμάζουν τα «ζωγραφισμένα» όνειρά τους στην έκθεση «Dream Tapestry»DALI MUSEUM INC.

Misalignment Museum, Σαν Φρανσίσκο

Το όνομα (Μουσείο της Λανθασμένης Ευθυγράμμισης) δεν είναι το μόνο περίεργο σε αυτό το pop up μουσείο που «στήνεται» σε διαφορετικούς χώρους του Σαν Φρανσίσκο. Σκοπός του είναι να δείξει στον κόσμο μερικούς από τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης με εκθέματα όπως η «Εκκλησία του GPT», έναν στρατό από ρομποτικές κονσέρβες «SPAM» (spam-bots, το πιάσατε;), και μία ατελείωτη συζήτηση ανάμεσα σε δύο ΑΙ μοντέλα του σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ και του φιλοσόφου Σλάβοι Ζίζεκ. Πραγματικά ανατριχιαστικό…

Robot and AI Museum, Σεούλ

Το συγκεκριμένο υπό κατασκευή μουσείο στη Νότια Κορέα έχει στόχο να κατευνάσει τους φόβους μας για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη και να προωθήσει την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία στην καθημερινή ζωή. Εκτός από ρομπότ, στους χώρους του θα μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR). Το κτίριο έχει σχεδιάσει η τουρκική εταιρεία Melike Altınışık Architects και υπολογίζεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2024.

Μακέτα εσωτερικού χώρου του υπό κατασκευή Robot and AI MuseumMELIKE ALTINISIK ARCHITECTS

Με πληροφορίες από: These museums showcase the future, not the past by Flo Cornall, CNN