FOCUS

Ανάλυση CNNi: Τι μπορεί να σημαίνουν οι «εκρήξεις» του επικεφαλής της Wagner

Ανάλυση CNNi: Τι μπορεί να σημαίνουν οι «εκρήξεις» του επικεφαλής της Wagner
(Prigozhin Press Service via AP)

Τι «τρώει» τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν;

Τις τελευταίες ημέρες, το αφεντικό του μισθοφορικού στρατού Wagner φαίνεται ότι προχωρά σε όλο και πιο περίεργες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, «πλημμυρίζοντας» το κανάλι του στο Telegram αλλά και άλλα δίκτυα με εξωφρενικές και προκλητικές δηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Πριγκόζιν αποκάλυψε μια φαινομενικά ντροπιαστική οπισθοχώρηση για τη Ρωσία, αποκαλύπτοντας ότι μια ρωσική ταξιαρχία εγκατάλειψε την ανατολική πόλη της Μπαχμούτ, κάτι που έθεσε σε κίνδυνο τους μαχητές του.

«Η κατάσταση στις δυτικές πλευρές εξελίσσεται με βάση το χειρότερο εκ των προβλεπόμενων σεναρίων» παραπονέθηκε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

«Εκείνες οι περιοχές είχαν απελευθερωθεί με το αίμα και τις ζωές των συντρόφων μας… Σήμερα είναι εγκαταλείφθηκαν χωρίς σχεδόν καμία μάχη από αυτούς που υποτίθεται ότι φυλούσαν τα νώτα μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Πριγκόζιν με μαχητές του / (Prigozhin Press Service via AP)

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Πριγκόζιν αμαύρωσε τους εορτασμούς της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, κάνοντας δημόσια κριτική στους αξιωματούχους της χώρας.

Όπως τόνισε στο μήνυμά του, οι Ουκρανοί ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους στη Ζαπορίζια ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει η αντεπίθεση των δυνάμεών τους.

«Η Ημέρα της Νίκης είναι νίκη των παππούδων μας. Εμείς δεν έχουμε κερδίσει ούτε εκατοστό από αυτή τη νίκη» είπε σκωπτικά ο επικεφαλής της Wagner.
σκίζουν τις πλευρές προς την κατεύθυνση Artemovsk [Bakhmut], ανασυντάσσονται στη Zaporizhzhia. Και μια αντεπίθεση πρόκειται να ξεκινήσει», είπε την Τρίτη.


«Η Ημέρα της Νίκης είναι η νίκη των παππούδων μας. Δεν έχουμε κερδίσει αυτή τη νίκη ούτε ένα χιλιοστό».

Ακολούθησε ένα ακόμη πιο κρυπτικό σχόλιο, το οποίο προκάλεσε την απορία των χρηστών των κοινωνικών δικτύων. Συνέχισε να παραπονιέται ότι ο ρωσικός στρατός δεν δίνει στους μαχητές του τα πυρομαχικά που έχουν ανάγκη, κατηγορώντας, παράλληλα, τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ότι καθυστερούσαν την ώρα που οι μαχητές της Wagner πέθαιναν.

«Οι σφαίρες περιμένουν σε αποθήκες, ξεκουράζονται εκεί» είπε ο ίδιος.

«Γιατί είναι εκεί; Υπάρχουν άνθρωποι που πολεμούν και άνθρωποι που πιστεύουν ότι πρέπει να αποθηκεύουν. Και αποθηκεύουν και αποθηκεύουν και αποθηκεύουν αυτά τα αποθέματα. Κανένας δεν ξέρει για ποιο λόγο. Αντί να στείλουν τις σφαίρες να σκοτώσουν τον εχθρό, σκοτώνουν τους στρατιώτες μας. Και ο χαρούμενος παππούς πιστεύει ότι αυτό είναι οκ» συμπλήρωσε ο Πριγκόζιν.

Σε ποιον ακριβώς αναφερόταν ο Πριγκόζιν; Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, αποκαλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν «παππού στο καταφύγιο» -διακωμωδώντας με τον τρόπο αυτό το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζει συνεχώς μέσα σε «φούσκα» ασφαλείας.

Ο Πούτιν με τον Γκερασίμοφ / (Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Πολιτικό αστέρι

Πού το πάει λοιπόν ο Πριγκόζιν; Φλερτάρει με την αποκαθήλωσή του; Ή απλώς έχει τελειώσει η αντοχή του, μετά από μήνες στα χαρακώματα;

Ο Πριγκόζιν έσπευσε, λίγη ώρα αργότερα, να ηχογραφήσει ένα άλλο ηχητικό μήνυμα, διευκρινίζοντας ότι ενδεχομένως να αναφέρεται στον πρώην υφυπουργό Άμυνας Μιχαήλ Μιζίντσεφ ή τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ.

Όπως είπε, ίσως να αναφερόταν και στην μπλόγκερ Nataliya Khim, που μιλά τακτικά υπέρ του πολέμου.

«Μίλησα για έναν “παππού” στο πλαίσιο του ότι υπάρχουν σφαίρες σε αποθήκες που δεν μας δίνονται. Και ποιος μπορεί να είναι ο παππούς;» είπε ο Πριγκόζιν σε ένα ηχητικό στο Telegram.

«Επιλογή ένα, ο Μιζίντσεφ, ο οποίος απολύθηκε επειδή μας έδινε πυρομαχικά και τώρα δεν μπορεί να μας δώσει πυρομαχικά. Η δεύτερη επιλογή είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλερί Γκερασίμοφ, ο οποίος υποτίθεται ότι μας δίνει σφαίρες αλλά δεν λαμβάνουμε αρκετές, μόλις το 10%».

Για μήνες, ο αρχηγός της μισθοφορικής Wagner βλέπει το πολιτικό του αστέρι στη Ρωσία να ανατέλλει, καθώς οι μαχητές του ήταν τελικώς οι μοναδικοί που κατάφεραν να φέρουν απτά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

Και έχει χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά του δίκτυα για να πάρει αυτό που θέλει, μεταξύ των οποίων και πυρομαχικά.

Ανάμεσα, όμως, σε αυτές τις επιτυχίες -ιδιαίτερα τη Μπαχμούτ- ο Πριγκόζιν έχει αναζωπυρώσει την έριδα με την ηγεσία του ρωσικού στρατού.

Ένας έξυπνος πολιτικός και επιχειρηματίας, ο Πριγκόζιν παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν ικανό και αδίστακτο πατριώτη -σε αντίθεση με το ανίκανο στρατιωτικό κατεστημένο της Ρωσίας.

Πολιτικά αναλώσιμος;

Ενδεχομένως να προκαλεί εντύπωση η κριτική που ασκεί ο Πρισκόζιν -και μάλιστα σε μια χώρα που η κριτική προς το στρατό μπορεί να σημαίνει ποινή φυλάκισης.

Ο Πούτιν, όμως, προεδρεύει του ρωσικού δικαστικού συστήματος, όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των ελίτ ενθαρρύνεται, εάν είναι να φέρει αποτελέσματα. Αρκεί το πρόσωπο αυτό να παραμένει πιστό και στην υπηρεσία του επικεφαλής του κράτους.

Αλλά οι online εκρήξεις θυμού του Πριγκόζιν ενδεχομένως να ξεπερνούν κάθε όριο και να θεωρούνται απιστία -ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ορισμένοι παρατηρητές.

Μέλη της ομάδας Wagner στα κεντρικά γραφεία της ομάδας μισθοφόρων / (AP Photo, File)

Σε πρόσφατο thread του στο Twitter, το think tank «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» είπε:

«Αν το Κρεμλίνο δεν θέλει να απαντήσει στις κλιμακούμενες επιθέσεις του Πριγκόζιν στον Πούτιν, μπορεί να διαβρώσει περαιτέρω το σύστημα του Πούτιν, όπου μεμονωμένα άτομα μπορούν να ανταγωνιστούν για μια καλύτερη θέση ή επιρροή (και να έχουν ή όχι την εύνοια του Πούτιν) αλλά δεν μπορούν να ασκήσουν κριτική στον Πούτιν».

Στη συνέχεια, οι εικασίες επικεντρώνονται στο αν ο Πριγκόζιν είναι πολιτικά αναλώσιμος, εάν τα ξεσπάσματα του είναι ένα είδος έξυπνης επιχείρησης εξαπάτησης ή, κάτι πιο ανησυχητικό για τον Πούτιν, αν το σύστημα πίστης που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να λειτουργεί ομαλά έχει αρχίσει να γκρεμίζεται.

«Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στο σύστημα του Πούτιν» έγραψε ο Sergey Radchenko, ιστορικός του Ψυχρού Πολέμου και καθηγητής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, στο Twitter.

Όπως εξήγησε, το σύστημα του Πούτιν επιτρέπει στα… τσιράκια του να επιτίθενται ο ένας στον άλλο αλλά ποτέ σε εκείνον.

«Ο Πριγκόζιν έχει ξεπεράσει αυτή τη γραμμή. Είτε ο Πούτιν θα αντιδράσει και ο Πριγκόζιν την έβαψε, είτε, εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα σταλεί ένα άλλο σήμα. Ένα σήμα ότι το αφεντικό έχει αποδυναμωθεί. Και αυτό το σύστημα δεν σέβεται την αδυναμία» είπε ο Sergey Radchenko.

Αυτή η θεωρία θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται γύρω από τη Μπαχμούτ.

Wagner boss steps up his online tantrum as Bakhmut battle rages. What does it mean?, by Nathan Hodge, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ