FOCUS

«Φεγγάρι των λουλουδιών»: Πανσέληνος με μερική έκλειψη απόψε – Πώς θα το παρακολουθήσετε online

Φωτογραφία από παλαιότερη μερική έκλειψη σελήνης (AP Photo/Aaron Favila)

Πανσέληνος με μερική έκλειψη απόψε, Παρασκευή 5 Μαΐου, με το «φεγγάρι των λουλουδιών» να κοσμεί το νυχτερινό ουρανό, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα για όσους επιθυμούν να το απολαύσουν.

Οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού θα μπορούν να δουν το ολόγιομο φεγγάρι από τις 8:30μμ περίπου (ώρα Ελλάδος), όταν θα φαίνεται μεγαλύτερο και θα έχει μια βαθιά απόχρωση.

Εκείνη την ώρα το φεγγάρι θα είναι στο απόγειο της φωτεινότητάς του -κάτι που σπάνια συμβαίνει τόσο κοντά στην ανατολή του.

Και τι σημαίνει αυτό; Τίποτα περισσότερο από το ότι το φεγγάρι θα είναι πιο εντυπωσιακό απ’ ό,τι συνήθως.

Περίπου την ίδια ώρα, αναμένεται να είναι ορατό και το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης, που θα είναι μερικώς ορατή από την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Ωστόσο, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο μπορούν να δουν το δωρεάν livestream του Virtual Telescope Project, που θα ξεκινήσει στις 21:45 ώρα Ελλάδος (18:45GMT) σήμερα.

Μπορείτε να δείτε το live στη σελίδα του Virtual Telescope Project ή στο κανάλι τους στο YouTube.

Την έκλειψη θα είναι ορατή από την Αυστραλία, την Ανταρκτική, την ανατολική Αφρική, την Ωκεανία και την Ασία.

Πού θα είναι ορατή η έκλειψη

Όπως και σε όλες τις ηλιακές εκλείψεις, ο ήλιος, η Γη και η σελήνη θα ευθυγραμμιστούν.

Ο πλανήτης μας θα βρίσκεται στο μέση, το οποίο σημαίνει ότι η σκιά του θα πέφτει πάνω στη σελήνη, καθώς θα μπλοκάρει τον ήλιο.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο… δραματικό όσο μια ολική έκλειψη, όταν το φεγγάρι σκοτεινιάζει εντελώς.

Γιατί η πανσέληνος του Μαΐου ονομάζεται «Φεγγάρι των λουλουδιών»

Το αλμανάκ «Old Farmer», το οποίο άρχισε να δημοσιεύει τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του ’30, αναφέρει πως ορισμένες βορειαμερικανικές φυλές μιλούσαν για το «φεγγάρι των λουλουδιών», επειδή εκείνη την περίοδο ξεκινούσε η ανθοφορία στη βόρεια Αμερική.

Σηματοδοτούσε, όπως εξηγεί η NASA, τη μετάβαση στην άνοιξη μετά από τον κρύο και δύσκολο χειμώνα.

Στην Ευρώπη, όμως, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ονομαστεί «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς επρόκειτο για το μήνα που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης