Όταν οι Αμερικανοί επιμένουν …
Ανανεώθηκε:
Η μαύρη επέτειος με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τους εκατομμύρια εκτοπισμένους και την Ευρώπη να ζει τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας της από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο πέρασε.
Οι Αμερικανοί που πριν από έναν χρόνο σχεδόν εμμονικά επαναλάμβαναν πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία σήμερα επιμένουν πως η Κίνα θα λάβει μέρος τελικά σε αυτό τον πόλεμο προμηθεύοντας κυρίως drones και πολεμικό υλικό στην Ρωσία.
Για ακόμη μία φορά πηγές από το Αμερικανικό Πεντάγωνο σημείωσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής πως οι πληροφορίες τους θέλουν την Κίνα να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης με την Ρωσία για τον καθορισμό των οπλικών συστημάτων με τα οποία θα την προμηθεύσει πριν ξεκινήσει η άνοιξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ακόμη συμφωνία Κίνας – Ρωσίας δεν υπάρχει αλλά οι συζητήσεις ανάμεσα σε Μόσχα και σε Πεκίνο εντείνονται ώρα με την ώρα.
Παραμένει σαφώς άγνωστο τι έχει ζητήσει από την Ρωσία η Κίνα ως αντάλλαγμα όπως και για ποιον λόγο έχει δώσει στην Διεθνή κοινότητα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία από την στιγμή που σκοπεύει να ενισχύσει με τρόπο άμεσο τους επιτιθέμενους. Σε περίπτωση που οι αμερικανικές προβλέψεις επιβεβαιωθούν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η ένταση στα πεδία των μαχών θα αυξηθεί κατακόρυφα με τους Ρώσους πέρα από τους αριθμούς (300 με 500 χιλιάδες στρατιώτες θα βρεθούν στα μέτωπα το αμέσως επόμενο διάστημα) θα έχει καταφέρει να έχει στα χέρια της και εξελιγμένα οπλικά συστήματα όπως και πολεμοφόδια από τα οποία πάσχει σημαντικά σήμερα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τον ρωσικό ανεφοδιασμό και το συνεχές «μουρμουρητό» από την πλευρά της Wagner πως δεν λαμβάνει τίποτε από όσα ζητά από το Υπουργείο Άμυνας κι ας μάχεται στο δυσκολότερο πεδίο, αυτό του Ντονμπάς.
Εάν τελικώς και η Κίνα μπει στον πόλεμο στην Ουκρανία έστω και δια της τεθλασμένης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβολή εάν η Βρετανία κατά κύριο λόγο και η Πολωνία σε δεύτερο δεχθούν τελικά να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά. Οι Αμερικανοί αυτή την στιγμή είναι ο μοναδικός από τους «ισχυρούς» της Δύσης που φαίνεται να συγκρατεί την Μεγάλη Βρετανία και που έχει βάλει «στοπ» στους Πολωνούς στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτή την στιγμή πάντως αρκετοί φαίνεται πως είναι και οι Ουκρανοί πιλότοι οι οποίοι εκπαιδεύονται όχι μόνο στις βρετανικές αλλά και τις νατοϊκές βάσεις στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο πόλεμος που εχθές έγινε ενός υπάρχει δυστυχώς μεγάλη πιθανότατα να κλιμακωθεί σημαντικά μέσα στις επόμενες 60 ημέρες με τις εξελίξεις να είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.