Σαν σήμερα: 5 Ιανουαρίου - Το παρασκήνιο της ιστορικής συνάντησης Δύσης και Ανατολής
Η 5η Ιανουαρίου είναι η 5η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στις 5 Ιανουαρίου 1964 έγινε μια ιστορική συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στον τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον τότε πάπα Παύλο ΣΤ'.
Οι αφηγήσεις εκείνης της πρώτης συνάντησης υποθέτουν ότι ο πρωταρχικός σκοπός του προσκυνήματος του πάπα Παύλου στην Ιερουσαλήμ ήταν για να συναντηθεί με τον οικουμενικό Πατριάρχη. «Ο απώτερος στόχος του πάπα Παύλου πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους ήταν ακριβώς η ευκαιρία που προσέφερε αυτό το ταξίδι για μια τόσο δραματική αντιπαράθεση», γράφτηκε στον Τύπο της εποχής.
Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Δύο εβδομάδες πριν ο νέος πάπας ανοίξει τη δεύτερη περίοδο της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού στις 29 Σεπτεμβρίου 1963, έγραψε ένα appunto, ένα ιδιωτικό υπόμνημα στον εαυτό του, στο οποίο εξέφραζε την ελπίδα να είναι «παπικός προσκυνητής στους Αγίους Τόπους». Ένας δευτερεύων σκοπός του ήταν να έχει «μια αδελφική συνάντηση με τις διάφορες χριστιανικές ομολογίες εκεί».
Στην ομιλία του στο συμβούλιο, στις 4 Δεκεμβρίου 1963, ωστόσο, αυτός ο λόγος απουσίαζε όταν ανακοινωσε την απόφασή του να κάνει ένα «ευσεβές προσκύνημα στην πατρίδα του Ιησού Σωτήρα μας» τον Ιανουάριο.
Για κάποιο λόγο, αυτός και η πενταμελής επιτροπή προγραμματισμού του δεν είχαν οραματιστεί οικουμενικές συναντήσεις. Η μόνη τους έγνοια φαίνεται ότι ήταν να επισκεφθούν τις καθολικές κοινότητες σε ιερούς τόπους στο Ισραήλ, στην ιορδανική Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, και να διαπραγματευθούν με δύο εμπόλεμες χώρες.
Το προσκύνημα ήταν ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό στο Βατικανό, το οποίο φημίζεται για τον έντεχνο τρόπο με τον οπίοο αφήνει να διαρρέουν τα «μυστικά» του. Ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη εξεπλάγησαν όταν ανακοινώθηκε.
Άρχισαν να διαρρέουν σενάρια για πιθανές συναντήσεις του πάπα με επικεφαλείς άλλων εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ: «Δεν θέλουμε να πιστεύουν ότι ο ποντίφικας τους σνομπάρει», έγραφε ένα από τα εμπιστευτικά έγγραφα συμβούλου του.
Τρεις από τους συμβουλους του πάπα τού την «έστησαν». Ο Καρδινάλιος Μπέα, ο Μονσινιόρ Βίλεμπραντς και ο πατέρας Ντιπρέ ανέλαβαν την πρωτοβουλία. Το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου ο πάπας Παύλος πήρε στα χέρια του ένα υπόμνημα.
Προτού προλάβει να σκεφτεί και να απαντήσει, μια ανακοίνωση της 6ης Δεκεμβρίου από το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη ανήγγειλε δημοσίως όχι μόνο τον ενθουσιασμό του Πατριάρχη Αθηναγόρα για την «ιστορική απόφαση», αλλά σημείωνε επίσης «θα ήταν έργο θείας Πρόνοιας, εάν με την αφορμή αυτού του ιερού προσκυνήματος του σεβασμιωτάτου, όλοι οι προϊστάμενοι των ιερών Εκκλησιών του Χριστού, της Ανατολής και της Δύσης, των τριών ομολογιακών ομάδων, θα συναντώνταν μεταξύ τους στην ιερή πόλη».
Δεν ήταν τόσο απλό...
Ήδη το 1954, μετά πρώτη από τις πολλές συνομιλίες του με τον Πατριάρχη, ο πατέρας Ντιπρέ ενημέρωνε τον τότε πάπα Πίο XII: «Θέλω να τον συναντήσω και είμαι πρόθυμος να κάνω τη μισή διαδρομή, αλλά δεν μπορώ να προχωρήσω παρακάτω».
Και την άνοιξη πριν από τα εγκαίνια της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, ο Αθηναγόρας δήλωνε δημόσια ότι θα ήταν πρόθυμος να επισκεφτεί τον Ιωάννη XXIII στη Ρώμη, εάν ο πάπας ανταποδώσει την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατριάρχης έλεγε συχνά για τον πάπα, παραφράζοντας το Ευαγγέλιο του Ιωάννη: «Υπάρχει ένας άνθρωπος που έστειλε ο Θεός, του οποίου το όνομα είναι Ιωάννης».
Ο Παύλος έδρασε γρήγορα. Έστειλε πατέρα Ντιπρέ, ως απεσταλμένο του Καρδινάλιου Μπέα, στην Κωνσταντινούπολη και στην Ιερουσαλήμ (9-12 Δεκεμβρίου 1963). Στον Αθηναγόρα, ο πατέρας Ντιπρέ διευκρίνισε ότι μια μεγαλειώδης συνάντηση των αρχηγών των εκκλησιών θα ήταν αδύνατη, αλλά, όπως διατύπωσε με διακριτικότητα:
«Ο πάπας πηγαίνει για προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ. Αν αυτές τις μέρες ήσασταν επίσης σε προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ, θα χαρεί πολύ να σας συναντήσει εκεί». Ο Αθηναγόρας απάντησε με χαρά και ήλπιζε ότι οι επικεφαλής των άλλων αυτόνομων ελληνορθόδοξων εκκλησιών θα ενέκριναν, ή τουλάχιστον δεν θα είχαν αντίρρηση. Θα τους συμβουλευόταν.
Το μεγαλύτερο ερωτηματικό ήταν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο σκληροπυρηνικός Βενέδικτος. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Συνόδου της Χαλκηδόνας του 451 μ.Χ., θα έπρεπε πρώτα εκείνος να προσκαλέσει τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, θα πρέπει να είναι ο πρώτος που θα χαιρετήσει τον επίσκοπο της Ρώμης και πατριάρχη της Δύσης και θα έπρεπε να συμφωνήσει μια ανταλλαγή επισκέψεων με τον Παύλο.
Ο Βενέδικτος ήταν σθεναρά αντίθετος στην ύπαρξη Ελληνορθόδοξων παρατηρητών στη Β' Σύνοδο του Βατικανού: «Θα παρακολουθούσαν άμεσα και παθητικά αντιορθόδοξους λόγους και αποφάσεις», προειδοποίησε. Έκρινε ότι η σύνοδος είχε την πρόθεση να παρασύρει ευάλωτους Ορθοδόξους στο Καθολικό μαντρί.
Παρόλα αυτά, στην Ιερουσαλήμ ο Βενέδικτος διαβεβαίωσε απρόθυμα τον πατέρα Ντιπρέ ότι αν η Ρώμη σεβόταν τα πρωτόκολλα, θα συνεργαζόταν. Ο Αρμένιος πατριάρχης ήταν πολύ ευνοϊκός για τη συνάντηση με τον πάπα, όπως και οι επικεφαλής άλλων εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ: της Ανατολικής Ορθόδοξης Κοπτικής, της Αιθιοπικής, της εκκλησίας της Συρίας και της Αγγλικανικής εκκλησίας. Όλοι, εκτός από τους Ελληνορθόδοξους, είχαν στείλει παρατηρητές στις δύο πρώτες περιόδους της Β' Συνόδου του Βατικανού.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο Αθηναγόρας λάμβανε θετικές απαντήσεις από τα πατριαρχεία και τις εκκλησίες της Αλεξανδρείας, της Αντιοχείας, της Μόσχας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η Αντιόχεια είχε έναν όρο: Μην πατήσετε ούτε ένα πόδι στο Ισραήλ.
Η κοινή συναίνεση ήταν ότι ο Αθηναγόρας, όπως επέμεινε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Α', θα εκπροσωπούσε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και όχι την Ορθοδοξία στο σύνολό της.
Η μόνη δημόσια αντίθεση προέκυψε από την Εκκλησίας της Ελλάδας. Ο Μητροπολίτης Αθηνών Χρυσόστομος Β' χαρακτήρισε τη γραμμή Αθηναγόρα «μοιραία» για τα ορθόδοξα συμφέροντα. Οργάνωσε μάλιστα μια ολονύκτια προσευχή στο Άγιο Όρος, «για να διαφυλαχθεί η Ορθοδοξία από τις συνέπειες αυτής της καταστροφικής συνάντησης της Ιερουσαλήμ».
Η ελληνική κυβέρνηση και οι περισσότεροι κληρικοί και λαϊκοί ήταν θετικοί. Οι έγκριτες θεολογικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έδωσαν ολόψυχη έγκριση. Ορισμένοι ανώτεροι υπάλληλοι στο Βατικανό, επίσης αντιτάχθηκαν στην αμοιβαία επίσκεψη συνάντηση. Για αιώνες, το πρωτόκολλο της Αγίας Έδρας ήταν ενάντια στην παπική αμοιβαιότητα.
Ο Καρδινάλιος Μπέα έγραψε ότι ο Παύλος δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις προσωπικές ανταποδοτικές επισκέψεις με τον Αθηναγόρα και τους δύο πατριάρχες Ιεροσολύμων. «Ακόμη και ο Ιησούς», σημείωνε ο πάπας, «επισκέφτηκε τους δικούς του φίλους, άρα τι εμποδίζει τον επίγειο εφημέριο του να κάνει το ίδιο;»
Ο χρόνος πίεζε. Μετά τα Χριστούγεννα, ένας απεσταλμένος της της Κωνσταντινούπολης, ο Μητροπολίτης Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρας, πήγε στη Ρώμη για να επεξεργαστεί «το πρωτόκολλο υποδοχής». (Είχε υπηρετήσει ως επίσκοπος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και ως κοσμήτορας της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης.) Το πατριαρχείο ανακοίνωσε την έγκρισή του στις 31 Δεκεμβρίου 1963.
Η συνάντηση
Τέσσερις μέρες αργότερα, το σούρουπο, ο πάπας έφτασε στην Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία. Εκείνο το βράδυ ο Βενέδικτος τον υποδέχθηκε στην έδρα της αντιπροσωπείας της Ιεράς Έδρας. Αργότερα ο Παύλος επισκέφθηκε τον Βενέδικτο στην πατριαρχική κατοικία στην κορυφή του όρους των Ελαιών.
Την επόμενη μέρα, ο πάπας συνάντησε τον Αθηναγόρα στην έδρα της αντιπροσωπείας. Ήταν η πρώτη συνάντηση πνευματικών ηγετών των δύο εκκλησιών μετά το Σχίσμα του 1439.
Ο Αθηναγόρας αποκάλεσε τη συνάντηση «την πρώτη αναλαμπή μιας ευλογημένης ημέρας κατά την οποία οι μελλοντικές γενιές θα λάβουν κοινωνία με το Άγιο Σώμα και το Αίμα του Κυρίου από το ίδιο δισκοπότηρο». Ως δώρο, ο πάπας έδωσε στον πατριάρχη ένα χρυσό δισκοπότηρο.
Την επόμενη μέρα, την εορτή των Θεοφανείων, ο Βενέδικτος υποδέχθηκε τον πάπα στην είσοδο της κατοικίας του στο Όρος των Ελαιών. Μέσα ήταν ο Αθηναγόρας. Περπάτησαν στον καθεδρικό ναό και συνοδήγησαν μια κοινή προσευχή, η οποία ξεκίνησε με τον εναγκαλιασμό της αδελφικής ειρήνης.
Το περιοδικό Look είχε την έγχρωμη φωτογραφία στο εξώφυλλό του. Ο Αθηναγόρας είναι πολύ ψηλός και μεγαλόσωμος, με μακριά, ακατέργαστη θαμνώδη γενειάδα. Φαίνεται να πνίγει τον κοντό, αδύνατο παπά στην αγκαλιά του. Και οι δύο χαμογελούν, τα μάτια τους κάπως γυαλίζουν.
Στην κοινή τους ανακοίνωση μετά, ο πάπας και ο Πατριάρχης αυτοαποκαλούνταν «δύο προσκυνητές, με τα μάτια καρφωμένα στον Χριστό». Προσευχήθηκαν ώστε η αδελφική τους χειρονομία, μετά από «τόσους αιώνες σιωπής να είναι το σημάδι και το προοίμιο των μελλοντικών πραγμάτων για τη δόξα του Θεού και τη φώτιση του πιστού λαού του».
Ο Τύπος παρατήρησε ότι ένας εναγκαλισμός «μπορεί να παράξει περισσότερη θεολογία από όλο το Συμβούλιο του Βατικανού».
Η συνάντηση της Ιερουσαλήμ άλλαξε επίσης το ελληνορθόδοξο κλίμα αρκετά ώστε να επιτραπεί στο οικουμενικό Πατριαρχείο να στείλει παρατηρητές στην τρίτη περίοδο της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού.
Ο Αθηναγόρας και ο Παύλος έκαναν μαζί ένα δύσκολο βήμα. Το οποίο, όμως, ελάχιστα απέφερε στα χρόνια που ακολούθησαν.
Σαν σήμερα: H 5η Ιανουαρίου στην Iστορία
1895. Ο Γάλλος αξιωματικός Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται από το αξίωμά του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου, μετά από μία δίκη που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία.
1913. Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θωρηκτό Αβέρωφ, καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.
1931. Το γερμανικό πλοίο Schwerin είναι το πρώτο που μπορεί να μεταφέρει έως και 20 αμαξοστοιχίες και χρησιμοποιείται στη γραμμή ανάμεσα στο Warnemunde και το Gjedser ώστε να συνδέει σιδηροδρομικώς το Βερολίνο με την Κοπεγχάγη.
1932. Γεννιέται στην Αλεσάντρια της Ιταλίας ο σπουδαίος Ιταλός συγγραφέας και πανεπιστημιακός Ουμπέρτο Έκο.
1933. το γαλλικό κρουαζιερόπλοιο «L' Atlantique» φλέγεται στα στενά της Μάγχης. Πλήρωμα και επιβάτες πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν πριν βυθιστεί.
1938. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Τζόζεφ Κένεντι με το γιο του Τζον Φ. Κένεντι.
1940. Από αριστερά η ηθοποιός Ολίβια ντε Χάβιλαντ, ο κινηματογραφικός παραγωγός Τζοκ Γουίτνεϊ, η ηθοποιός Βίβιαν Λι και ο ηθοποιός Λόρενς Ολιβιέ καταφθάνουν στην πρεμιέρα της ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος» στο Χόλιγουντ.
1947. Δυο Ελληνίδες αντάρτισσες στο όρος Καϊμακτσαλάν. Η κοπέλα αριστερά είναι στα βουνά από το 1941, όταν ήταν μόλις 15 ετών και είναι οπλισμένη με ένα γερμανικό ημιαυτόματο.
1964. Ο πάπας Παύλος ΣΤ' και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας στην ιστορική τους συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, την πρώτη συνάντηση πνευματικών ηγετών των δύο εκκλησιών μετά το Σχίσμα του 1439.
1968. Ο 25χρονος Τζίμι Χέντριξ συνοδεύεται από δύο αστυνομικούς στη Στοκχόλμη μετά τη σύλληψή του. Ο Χέντριξ κατηγορείται ότι προκάλεσε υλικές ζημιές στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.
1978. Ο Γάλλος Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ στην παραλία Όμαχα της Νορμανδίας, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στη Γαλλία.