FOCUS

Σαν σήμερα: 20 Δεκεμβρίου - Γιούρι Γκέλερ: Ο άνθρωπος που λύγιζε κουτάλια για τη Μοσάντ και τη CIA

ΑP Photo

Η 20η Δεκεμβρίου είναι η 354η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 355η σε δίσεκτα έτη. Στις 20 Δεκεμβρίου 1946 γεννιέται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Ο Γιούρι Γκέλερ.

Ο ίδιος ο Γιούρι Γκέλερ έχει πει σε συνέντευξή του ότι η πρώτη του δουλειά ήταν να κάνει θελήματα με το ποδήλατό του για τη Μοσάντ (τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες), όταν ήταν μόλις 13 ετών.

Διόλου απίθανο, καθώς ο πατέρας του ήταν λοχαγός του ισραηλινού στρατού και ο Γιούρι μεγάλωσε το Τελ Αβίβ και την Κύπρο περιτρυγυρισμένος από κατασκόπους.

Η μητέρα του ήταν διαχειρίστρια ενός ξενοδοχείου στην Κύπρο, το οποίο χρησίμευε κυρίως ως «ασφαλής χώρος» για τους -πολυάριθμους- πράκτορες της Μοσάντ στο νησί. «Οι πράκτορες έμεναν εκεί και μου έδιναν μια λίρα για να τους παραδίδω την αλληλογραφία τους με ασφάλεια όταν αυτοί έλειπαν», είχε πει ο ίδιος το 1983.

Αυτό, βέβαια, δεν σε κάνει πράκτορα. Όχι από μόνο του πάντως.

Ρώσοι πράκτορες και πυρηνικές συμφωνίες

Ο ίδιος ο Γκέλερ, γεννημένος στο Ισραήλ το 1946, διατείνεται ότι είναι πρέσβης κάποιων εξωγήινων που μένουν σε ένα διαστημόπλοιο που λέγεται Σπέκτρα και ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή μαζί τους. Τηλεπαθητικά εννοείται.

Σε πιο εγκόσμια πράγματα, υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής στο στρατό του Ισραήλ και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967.

Το 1973 εμφανίστηκε στην εκπομπή του Τζόνι Κάρσον και απέτυχε να κάνει κάποιο από τα μαγικά του, όμως την ίδια χρονιά συνέβη κάτι πολύ παράξενο. Η CIA, αφού τον μελέτησε από κοντά και εντατικά επί μέρες, έγραψε σε έκθεσή της ότι «πράγματι κατέχει υπερφυσικές ικανότητες».

Και βέβαια η CIA και η Μοσάντ δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο ταλέντο. Ο Γιούρι Γκέλερ, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πολύ αργότερα το φως της δημοσιότητας, έθεσε επί δεκαετίες αυτές τις «υπερφυσικές του ικανότητες» στην υπηρεσία των Αμερικανών και των Ισραηλινών πρακτόρων, παίρνοντας ενεργά μέρος στην επιχείρηση για την απελευθέρωση των 100 ομήρων στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντα, αλλά και στους βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα της CIA, ο Γκέλερ παρέμεινε επί 8 ημέρες στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Στάνφορντ, το 1973. Εκεί υπεβλήθη σε σειρά από τεστ και πειράματα, στο πλαίσιο του προγράμματος Stargate της CIA.

Τι είναι το πρόγραμμα Stargate; Είναι ένα πρόγραμμα που ερευνά τις υπερφυσικές ψυχικές δυνάμεις και κυρίως το πώς να τις εργαλειοποιήσει. Δεν ξέρω τι είναι πιο τρομακτικό, ότι οι μυστικές υπηρεσίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις αυτές, ή ότι πιστεύουν πως υπάρχουν;

Τέλος πάντων, οι επιστήμονες έκαναν μια σειρά από πειράματα με τον Γκέλερ. Επέλεγαν, ας πούμε, μια τυχαία λέξη από ένα λεξικό, η οποία θα μπορούσε να ζωγραφιστεί σε χαρτί. Απεικόνιζαν τη λέξη και έβαζαν το χαρτί έξω από το δωμάτιο στο οποίο ήταν κλεισμένος ο Γκέλερ. Όταν ζωγράφισαν ένα πυροτέχνημα, ο Γκέλερ είπε αμέσως ότι είδε «έναν κύλινδρο που έβγαζε φωτιά», σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα της CIA. Το μόνο που δεν κατάφερε να «δει» ήταν μια καμηλοπάρδαλη.

Μετά τις 8 μέρες, η CIA κατέληξε ότι «ο Γκέλερ έχει επιδείξει τις ικανότητές του με έναν τρόπο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ο ίδιος ο Γκέλερ ένοιωσε δικαιωμένος όταν τα έγγραφα βγήκαν στη δημοσιότητα πολλές δεκετίες αργότερα και προφανώς ένοιωσε πλέον και ελεύθερος να πει δημόσια: «Έκανα πολλές δουλειές για τη CIA. Με είχαν βάλει να κάθομαι έξω από τη σοβιετική πρεσβεία στο Μεξικό και να "διαβάζω" τις δισκέτες των Ρώσων πρακτόρων. Ή να κάθομαι κοντά σε κάποιον που έπρεπε να υπογράψει μια συμφωνία για τα πυρηνικά και να του λέω με το μυαλό μου "υπόγραψε, υπόγραψε, υπόγραψε"».

Το πρόγραμμα Stargate έκλεισε το 1998, καθώς δεν «παρήγαγε ποτέ πραγματικά αποτελέσματα», αλλά ο Γκέλερ συνέχισε και συνεχίζει ακάθεκτος τις δραστηριότητές του, έχοντας φανατικούς πολέμιους και φανατικότερους φίλους και θαυμαστές.

Το αυγό του Λένον και το αεροπλάνο του Αραφάτ

Πριν από δύο χρόνια άνοιξε στη Γιάφα το ομώνυμο μουσείο, στο οποίο βρίσκει κανείς χιλιάδες λυγισμένα κουτάλια, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο λυγισμένο κουτάλι στον κόσμο, μήκους 16 μέτρων.

Ο Γκέλερ παραδέχεται ότι πιθανότατα δεν είναι ο μόνος στον κόσμο που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, λέει όμως ότι αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η «εβραϊκή ιδιοσυγκρασία» του. «Ήμουν ο μόνος που είχε το θάρρος να πλησιάσει τον Έλτον Τζον και να του πει «μπορούμε να βγάλουμε μαζί μια φωτογραφία; Οι διάσημοι άνθρωποι άρχισαν να μιλάνε για μένα, για τον τύπο που λυγίζει κουτάλια και έτσι άρχισα να ανεβαίνω στην κοινωνική κλίμακα».

«Η οικογένειά μου ήταν φτωχή και ήθελα να βγάλω χρήματα», προσθέτει με αφοπλιστική ειλικρίνια.

Η οικογένειά του ήταν πράγματι φτωχή. Ο ίδιος γεννήθηκε στην περιοχή που τότε ήταν η Βρετανική Παλαιστίνη. Στα 5 του λύγισε το πρώτο του κουτάλι, τρώγοντας σούπα. Σύντομα άρχισε να κάνει μικρές επιδείξεις στο σχολείο του. Οι δάσκαλοι φρίκαραν, αλλά τα παιδιά τον λάτρεψαν.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να δίνει παραστάσεις στις οποίες λύγιζε κουτάλια και σταματούσε ρολόγια με τη σκέψη.

Σε μια από αυτές τις επιδείξεις η τότε Πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μεΐρ εντυπωσιάστηκε τόσο που τον άφησε να «διαβάσει» τις σκέψεις της. Αυτή ήταν ουσιαστικά η αρχή της τεράστιας καριέρας και του εξίσου τεράστιου πλούτου του. Ο Γκέλερ έχει μια πολύ μεγάλη περιουσία την οποία δεν απέκτησε μαντεύοντας τους αριθμούς του Τζόκερ, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά επενδύοντας σε διάφορες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό (ανάμεσά τους ένα στην Ιαπωνία και 35 στη Βρετανία) ο Γκέλερ επέστρεψε πρόσφατα με την οικογένειά του στο Ισραήλ, όπου εξακολουθεί να είναι σταρ.

Στο μουσείο του βλέπει κανείς ένα σωρό αντικείμενα που του χάρισαν πολύ διάσημοι άνθρωποι: Ο Τζον Λένον του έδωσε ένα αυγό, το οποίο είχε πάρει ως δώρο ο ίδιος από τους εξωγήινους... «Όταν μου το παρουσίασε, τον ρώτησα τι έχει καπνίσει. Κι εκείνος ορκίστηκε ότι είναι πραγματικό», λέει ο Γκέλερ.

Επίσης έργα Τέχνης του Σαλβαδόρ Νταλί, ο οποίος αγαπούσε πολύ τον Γκέλερ και ήταν μέντοράς του. Και ένα μοντέλο του αεροπλάνου των Λιβυκών Αερογραμμών που κατέρριψε η ισραηλινή αεροπορία. Του το έδωσε ο Γιάσερ Αραφάτ όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

«Πιστεύω ότι ήθελε να το χρησιμοποιήσω σαν κανάλι για να στρέψω το θυμό του προς το Ισραήλ», λέει...

Σαν σήμερα: Η 20η Δεκεμβρίου στην Iστορία

1922, Αίγυπτος. Ο Λόρδος του Κάρναρβον κάνει μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην κοιλάδα των βασιλέων στην Αίγυπτο. Η δίοδος στο κέντρο οδηγεί στον τάφο του Ραμσή του 9ου.

1923. Η Μαρί Κιουρί, σε άγνωστη τοποθεσία. Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε ποτέ βραβείο Νόμπελ, το 1903 στη Φυσική και το 1911 στη Χημεία.

1940, Κρακοβία. Ένα τραμ στους δρόμους της Κρακοβίας, στην Πολωνία, είναι χωρισμένο στη μέση. Το ένα του τμήμα είναι για Εβραίους και το άλλο για μη-Εβραίους.

1944, Γαλλία. Περισσότεροι από 1.000 αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σαρζεμίν της Γαλλίας. Οι Αμερικάνοι βρήκαν στο στρατόπεδο Ρώσους, Ιταλούς, Σέρβους, Πολωνούς και Γάλλους, σε πολύ κακή κατάσταση.

1956, Νέα Υόρκη. Η Μαρία Κάλλας κρατάει το σκυλάκι της προσερχόμενη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου συζητείται η αγωγή του πρώην ατζέντη της εναντίον της. Ο Ρίτσαρντ Μπαγκαρόζι ζητάει 300.000 δολάρια από την Κάλλας, το 10% των χρημάτων που έβγαλε εκείνη την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία την εκπροσωπούσε.

1962, Σαν Φρανσίσκο. Κάποιοι θα αργήσουν να πάνε σπίτι τους για τα Χριστούγεννα. Το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο έχει κλείσει λόγω πυκνής ομίχλης και χιλιάδες ταξιδιώτες απλώς περιμένουν πότε θα μπορέσουν να φύγουν.

1965, Νέα Υόρκη. Η Μπριζίτ Μπαρντό φεύγει απότο ξενοδοχείο Πλάζα, της Νέας Υόρκης, φορώντας τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της για να προστατεύσει τα μάτια της από τα λαμπερά φλας των φωτογράφων.

1968. Πεθαίνει, σε ηλικία 66 ετών ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Ο Στάινμπεκ τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. Γνωστότερα έργα του «Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ».

1988, Λος Άντζελες. Η Μέλανι Γκρίφιθ με το σύζυγό της, Ντον Τζόνσον, στην πρεμιέρα της ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί η Γκρίφιθ, «Working Girl».

1992, Νέο Δελχί. Η Μητέρα Τερέζα προσεύχεται για την Ειρήνη σε μνημόσυνο που τελείται στο Νέο Δελχί στη μνήμη του Μαχάτμα Γκάντι.

1993, Νέα Υόρκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλάει τη σύζυγό του, Μάρλα Μέιπλς, μετά τη γαμήλια τελετή τους στο ξενοδοχείο Πλάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης