FOCUS

Κορωνοϊός - Η Κίνα μετά την καραντίνα: Σε πρώτο πλάνο η οικονομία και οι επιπτώσεις της νόσου

Κορωνοϊός - Η Κίνα μετά την καραντίνα: Σε πρώτο πλάνο η οικονομία και οι επιπτώσεις της νόσου
Κάτοικοι σχηματίζουν ουρά για να αγοράσουν φάρμακα για το κρυολόγημα και τον πυρετό σε φαρμακείο στο Πεκίνο την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 AP Photo / Andy Wong

Οι οικονομολόγοι χαιρέτισαν την άμεση άρση των ελέγχων στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής Covid» από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι η χώρα προετοιμάζεται για σημαντικές ανθρώπινες επιπτώσεις της εξάπλωσης της νόσου σε έναν ευάλωτο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η στροφή 180 μοιρών που έκανε το Πεκίνο, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την πανδημία φαίνεται ότι προκλήθηκε από τις διαδηλώσεις κατά των ελέγχων που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, μια πανεθνική εκδήλωση δυσαρέσκειας σε κλίμακα που η Κίνα δεν είχε δει εδώ και δεκαετίες.

Αλλά η αναταραχή αυτή ήρθε μετά την αυξανόμενη ανησυχία για το τίμημα που είχε η αυστηρότατη καραντίνα και τα τακτικά σκληρά «λουκέτα» στην οικονομία της χώρας.

Η Κίνα αποτελεί μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης από τον περασμένο αιώνα. Ωστόσο φέτος προβλέπεται ότι θα μείνει πίσω από τους γείτονές της για πρώτη φορά από το 1990, με καταστροφικές συνέπειες για τον λαό της.

Σχεδόν ένας στους πέντε νέους στις πόλεις είναι άνεργος. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την αβεβαιότητα και τον αντίκτυπο των απρόβλεπτων και συχνά μακροχρόνιων διακοπών λειτουργίας ολόκληρων πόλεων.

Αλλά σχεδόν κανείς δεν έχει εξαιρεθεί. Ο ιδρυτής της Foxconn, βασικού προμηθευτή της Apple, είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι οι έλεγχοι απειλούν τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, ανέφερε η Wall Street Journal.

Η ιδιωτική επιστολή εστάλη τον περασμένο μήνα, όταν δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στα εργοστάσια της εταιρείας, και αποτέλεσε πυρομαχικό για τους αξιωματούχους υγείας και τους συμβούλους που ήθελαν να ανοίξουν ξανά τη χώρα στον κόσμο.

Άλλες χώρες που είχαν ακολουθήσει πολιτικές «μηδενικής Covid κατά την έναρξη της πανδημίας, από την Αυστραλία έως τη Νότια Κορέα, έχουν ανοίξει και πάλι προσεκτικά, αφού τα εμβόλια και οι αντι-ιικές θεραπείες έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαιρέτισε τα «αποφασιστικά» βήματα των κινεζικών αρχών για την «αναπροσαρμογή των πολιτικών Covid» και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην περιφερειακή διεθνή οικονομία.

«Αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό για τον κινεζικό λαό και την οικονομία, αλλά και καλό για την Ασία και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η ίδια μετά από μια σύνοδο κορυφής στην ανατολική πόλη Χουανγκσάν της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος φιλοξένησε τις συζητήσεις, είχε εγκαταλείψει επιδεικτικά τις μάσκες και τις κοινωνικές αποστάσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βίντεο έδειχναν χαμογελαστούς άνδρες και γυναίκες να βγάζουν τις καλύψεις προσώπου που ήταν υποχρεωτικές εδώ και χρόνια.

Ήταν μια αντιστροφή που προκαλούσε αναστάτωση από τα χρόνια που έστελναν μηνύματα ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει κανείς ασφαλής ήταν να αποφύγει την Covid, μέσω ακραίων μέτρων lockdown, αν χρειαστεί. Για χρόνια, ένα όλο και πιο σκληρό σύστημα ελέγχων κρατούσε σε απόσταση όλο και πιο μολυσματικά στελέχη ασθενειών. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτό ήταν μια χαμένη ευκαιρία για την προστασία του πληθυσμού και την προετοιμασία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για ένα κύμα άρρωστων ασθενών.

Η Γεκοργκίεβα ζήτησε επίσης να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί και να επεκταθούν γρήγορα οι επιλογές ιατρικής θεραπείας, ώστε να προετοιμαστούν για το κύμα λοιμώξεων που θα ακολουθήσει αναπόφευκτα το άνοιγμα.

Επιμέλεια κειμένου - Νοηματική Απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος