Το νέο φορτίο με «πειραγμένα» αμερικανικά όπλα
Ανανεώθηκε:
Οι δύο βάσεις που χτυπήθηκαν χθες, Δευτέρα (5/12), στα βάθη της Ρωσίας είναι ένα μήνυμα όχι μόνο προς την Μόσχα αλλά και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού υπογραμμίζοντας πως το Κίεβο έχει πάρει την απόφαση να απαντήσει στο πεδίο για τα χτυπήματα που δέχονται οι υποδομές του αφήνοντας χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση εκατομμύρια Ουκρανούς αμάχους.
Η απάντηση αυτή ουσιαστικά έρχεται να παραβιάσει την δέσμευση που έχει δώσει προσωπικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Τζο Μπάιντεν πως δεν θα επιτεθεί σε ρωσικά εδάφη.
Η Wall Street Journal ερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν τα χτυπήματα σε περιοχές που απέχουν ελάχιστα (για τα Ρωσικά δεδομένα) από την Μόσχα έφτασε στο συμπέρασμα πως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αμερικανικά οπλικά συστήματα.
Οι Ρώσοι μπορεί να ισχυρίζονται πως οι δύο αεροπορικές τους βάσεις έχουν χτυπηθεί από drones αλλά οι Αμερικανοί δεν έχουν στείλει, από το ευρύ η αλήθεια είναι οπλοστάσιο που διαθέτουν, τέτοια συστήματα στην Ουκρανία.
Μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα το αμερικανικό μέσο έφτασε όμως σε μία άλλη, παράπλευρη αλλά εξόχως σημαντική για τις εξελίξεις στα πεδία διαπίστωση.
Ακόμη και τα όπλα μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, τα λεγόμενα Himars, 20 από τα οποία έχουν σταλεί εσχάτως στην Ουκρανία είναι «πειραγμένα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο 24 ώρες μετά ο Λευκός Οίκος δεν διαψεύδει και το Πεντάγωνο δεν σχολιάζει, τα συστήματα των Ουκρανών δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουν ούτε βόμβες, ούτε και ρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να πλήξουν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως αυτό είναι ένα μέτρο και μία απόφαση που πάρθηκε αποκλειστικά εντός του οβάλ γραφείου κι αυτό γιατί φαίνεται πως υπάρχει ανησυχία τελικώς για την ταχύτητα με την οποία οι Ουκρανοί απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις από τα εδάφη τους.
Δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα αμερικανικά οπλικά συστήματα έχουν τροποποιηθεί σε εξαρτήματα ή εάν έχει αφαιρεθεί κομμάτι του λογισμικού.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανοιχτά απειλήσει πως η προμήθεια αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ θα ήταν casus belli με απρόβλεπτες συνέπειες.
Την προειδοποίηση αυτή της Μαρίας Ζαχάροβα φαίνεται πως δεν έχουν πάρει αψήφιστα στην Ουάσιγκτον και προσπαθούν από την μία να περάσουν στο Κίεβο εμμέσως πως η Κριμαία καλό είναι προς το παρόν να μείνει εκτός διεκδίκησης και από την άλλη πως θα βρεθεί άλλος τρόπος να σταματήσουν τα ρωσικά χτυπήματα στις υποδομές της Ουκρανίας που μετατρέπουν σε όπλο τον χειμώνα…
Ο Ουκρανός Πρόεδρος φαίνεται πως δεν ενημερώθηκε για το «πειραγμένο» φορτίο αρμοδίως, αλλά έλαβε το μήνυμα από τους επιτελείς του μετά την κατάληψη της Χερσώνας στην οποία τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο.
Ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει επικοινωνήσει δια της πλαγίας την δυσαρέσκειά του προτάσσοντας πως επί 10 μήνες ο ίδιος και τα στρατεύματά του ουδέποτε αθέτησαν την υπόσχεσή τους στον Τζο Μπάιντεν για χτυπήματα μόνο εντός της Ουκρανίας. Ο Τζο Μπάιντεν όμως φαίνεται πως θέλει να έχει απόλυτα «ήσυχο» το κεφάλι του καθώς μία νέα κλιμάκωση με νέα πεδία μάχης εντός της Ρωσίας θεωρεί πως θα φέρουν σε εξαιρετικά ασταθή θέση τον Πούτιν, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει πως το χέρι του δεν τρέμει μπροστά σε ακραίες κινήσεις ακόμη κι αν αυτές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης δεν έχουν στείλει αυτή την φορά ούτε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στην Ουκρανία και έχουν ζητήσει από όλα τα μέλη της συμμαχίας να μην πράξουν κάτι τέτοιο.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ μπορεί να τις βγάζουν από το στόχαστρο του Κρεμλίνου, που άμεσα για ακόμη μία φορά, θα τις κατηγορούσε για επιχείρηση διάλυσης της Ρωσίας αλλά φέρνουν σε δύσκολη θέση το Κίεβο που βλέπει τα πλεονεκτήματα της στιγμής και την υπεροχή στο πεδίο να μην μεταφράζεται στα αποτελέσματα που θέλει και που έχει υποσχεθεί στον Ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται με όλους τους τρόπους.
Παράλληλα η αμερικανική κίνηση φαίνεται πως έμμεσα τροφοδοτείται ενισχύει την αλλαγή σχεδιασμού του ρωσικού στρατού που έχει επιλέξει να φθείρει τον πληθυσμό της χώρας αφού δεν έχει την δυναμική να νικήσει τον ουκρανικό στρατό.