FOCUS

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου - Η σφαγή των Καλαβρύτων

Η 13η Δεκεμβρίου είναι η 347η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 348η σε δίσεκτα έτη. Στις 13 Δεκεμβρίο 1943, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στην Ελλάδα προβαίνουν στη Σφαγή των Καλαβρύτων.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε την 4η Δεκεμβρίου, ως μαζικά αντίποινα στην εκτέλεση, από τους αντάρτες, 77 Γερμανών στρατιωτών αιχμαλώτων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά τη νίκη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής, την 20η Οκτωβρίου του 1943.

Η επιχείρηση στόχευε στην τρομοκράτηση των ντόπιων με εκτελέσεις αμάχων και λεηλασίες, πυρπόληση οικιών καθώς και στην ολική εκκαθάριση του ορεινού όγκου του Χελμού από αντιστασιακές ομάδες και αντάρτες. Οι σφαγές και οι λεηλασίες ξεκίνησαν από την παράκτια περιοχή της Αχαΐας στη βόρεια Πελοπόννησο. Τα στρατεύματα της Βέρμαχτ, στην πορεία τους, έκαψαν δεκάδες χωριά και δολοφόνησαν αμάχους, με τελικό προορισμό τα Καλάβρυτα, όπου και εισήλθαν την 9η Δεκεμβρίου. Συνολικά, σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.

Σαν σήμερα: Η 13η Δεκεμβρίου στην Iστορία

1862, Φρίντρικσμπουργκ. Η φωτογραφία είναι η πρώτη που τραβήχτηκε ποτέ σε πεδίο μάχης. Δείχνει μια σκηνή από τη Μάχη του Φρίντρικσμπουργκ, η οποία έγινε από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου 1862. Τελείωσε με καθοριστική νίκη των ομοσπονδιακών δυνάμεων επί του στρατηγού Λι, η οποία σε μεγάλο βαθμό έκρινε τον αμερικανικό εμφύλιο.

1941, Σαν Φρανσίσκο. Το Σαν Φρανσίσκο θωρακίζεται, καθώς οι Αμερικάνοι φοβούνται πιθανή αεροπορική επιδρομή από την Ιαπωνία.

1943, Καλάβρυτα. Στα Καλάβρυτα, μια πόλη σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας, συντελέστηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους της πόλης, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

1943, Κορσική. Ένας Κορσικανός αντάρτης, από αυτούς που πολέμησαν τους Γερμανούς μετά την εισβολή στο νησί τους.

1945, Βοστόνη. Το πρώτο πλοίο με ελληνική σημαία που θα μεταφέρει αμερικανική βοήθεια στην Ελλάδα από την αρχή του πολέμου, το S.S. Constantinos H. φεύγει από τη Βοστόνη. Το πλοίο έχει προορισμό τα Δωδεκάνησα.

1946, Ρουμανία, Άποψη των πετρελαιοπηγών στο Πλοέστι της Ρουμανίας, στους πρόποδες των Καρπαθίων.

1954, Χονγκ Κονγκ. Η ηθοποιός Άβα Γκάρντνερ συναντά δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ, όπου βρίσκεται για την προώθηση της τελευταίας της ταινίας. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Γκάρντνερ είχε χαρακτηριστεί «το πιο όμορφο ον του κόσμου».

1963, Νέα Υόρκη. Στο προαύλιο των Ηνωμένων Εθνών, αντίγραφο του αγάλματος του του Δία, το οποίο έκανε δώρο η Ελλάδα στον Οργανισμό το 1952.

1967. Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου ζητά πολιτικό άσυλο.

1980, Βατικανό. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β' συναντάται με τη Μητέρα Τερέζα, στην οποία δόθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

1981, Βαρσοβία. Στις 13 Δεκεμβρίου 1981, ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία, τερματίζοντας την 16μηνη εξέγερση της Αλληλεγγύης, κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Η κυβέρνηση έβαλε στη φυλακή 10.000 ανθρώπους ενώ δεκάδες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία.

1993, Τόκιο. Η Μαντόνα στη σκηνή του Τόκιο Ντόμ, στην Ιαπωνία, τραγουδάει για ένα κοινό 30.000 ανθρώπων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της.

1999, Νέα Υόρκη. Ο Ντόναλντ Τραμπ, στο ρόλο του κριτή σε διαγωνισμό διηγήματος, μιλάει στο κοινό στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης