FOCUS

Σχέσεις ΕΕ - Κίνας: Υπό πίεση ο Μισέλ για το ταξίδι του στο Πεκίνο λόγω διαδηλώσεων

Σχέσεις ΕΕ - Κίνας: Υπό πίεση ο Μισέλ για το ταξίδι του στο Πεκίνο λόγω διαδηλώσεων
Κακό timing για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επέλεξε να μεταβεί για συνομιλίες στο Πεκίνο εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική καθολικού lockdown που επιβάλλει η Κίνα στους πολίτες της AP Photo / Johanna Geron

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ταξίδι, για το οποίο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αδημονούσε εδώ και καιρό. Πλέον, όμως, τείνει να καταστεί πραγματικός εφιάλτης για τον επικεφαλής της ΕΕ.

Ο κ. Μισέλ αναμένεται σήμερα, Τρίτη (29/11) στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο. Ωστόσο η χρονική στιγμή, την οποία επέλεξε ο κ. Μισέλ να βρεθεί στη «χώρα των δράκων», μόνον ιδανική δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Politico, η Κίνα βρίσκεται στη δίνη ιδιαίτερα μαζικών διαδηλώσεων, καθώς χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται ενάντια στο καθολικό lockdown που έχει επιβάλει η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού, ζητώντας την πλήρη άρση του.

Είναι δε τέτοια η σφοδρότητα των διαμαρτυριών, ώστε ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν την άμεση παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ από την προεδρία της χώρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, κι ενώ η κινεζική αστυνομία επιδίδεται σε αθρόες συλλήψεις και ξυλοδαρμούς πολιτώνακόμη και δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα – ο κ. Μισέλ δέχεται ασφυκτική πίεση, για να ξανασκεφτεί την αποστολή του.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι εφόσον ο κ. Μισέλ δεν ματαιώσει το ταξίδι του, τότε θα πρέπει να επιπλήξει τον πρόεδρο της Κίνας και άλλους αξιωματούχος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή.

Επί της ουσίας, εάν το Πεκίνο επιμείνει στην καταστολή των κινημάτων διαμαρτυρίας έναντι των lockdown, τότε η ΕΕ δεν αποκλείεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Κίνα, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δέχεται ισχυρές πιέσεις, ώστε να μη φανεί «μαλακός» έναντι του προέδρου Σι. Εντούτοις, ο κ. Μισέλ είναι πιθανό να κάνει γενικές αναφορές στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προσφέρει ευρωπαϊκή βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας, παρά την άρνηση της Κίνας να εισάγει δυτικά εμβόλια.

Σε κάθε περίπτωση, οι σύμβουλοι του κ. Μισέλ φαίνεται να γνωρίζουν πως οι συνομιλίες με το Πεκίνο δεν θα ήταν εύκολες. Τα κυριότερα σημεία τριβής ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα εδράζονται στη συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία, την επιθετικότητα προς την Ταϊβάν και τις καταχρήσεις των μειονοτήτων στο εσωτερικό της Κίνας, οι οποίες έχουν οξυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Μείζον ζήτημα συνιστά και η εμπορική σχέση της Κίνας με την Ευρώπη των 27. Ορισμένες χώρες – μέλη της ΕΕ επιθυμούν την αποδέσμευση του εμπορίου με το Πεκίνο, αλλά υπάρχουν και φωνές, όπως αυτή του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, που διάκεινται αρνητικά απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.

Διπλωματικός «πυρετός» - Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Με φόντο την κατάσταση αυτή, οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για τις σινοευρωπαϊκές σχέσεις, ιδίως εάν οι κινεζικές αρχές επιμείνουν στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Ήδη πάντως, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ιδιαίτερα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή υπό το βάρος των εν εξελίξει γεγονότων στην Κίνα.

Υπάρχει, όμως και άλλη μία παράμετρος που δυσχεραίνει το έργο του Σαρλ Μισέλ στην Κίνα: Ο ίδιος θα ταξιδέψει μόνος του, χωρίς τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως έχει γράψει εδώ και καιρό το CNN Greece, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκονται στο «ναδίρ», γεγονός που ήδη σχολιάζεται εντονότατα στις Βρυξέλλες, με φόντο το ταξίδι του κ. Μισέλ στο Πεκίνο.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Politico πως «το όλο ταξίδι πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της αντιπαλότητας μεταξύ της Φον Ντερ Λάιεν και του Μισέλ».

«Οι Κινέζοι θα θελήσουν να μάθουν τις λεπτομέρειες της εμπορικής πολιτικής και αν η ΕΕ θα ακολουθήσει τους αμερικανικούς εξαγωγικούς ελέγχους για τα μικροτσίπ. Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα θέσει ο Σι και ο Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να τα απαντήσει - μόνο η Ούρσουλα μπορεί. Είναι αυτή η αιώνια αντιπαλότητα που κυριαρχεί στα πάντα», πρόσθεσε με νόημα ο ίδιος αξιωματούχος.