FOCUS

Οργή στην Κίνα: Οι διαμαρτυρίες, η πολιτική μηδενικής ανοχής και η «μάχη» κατά ενός ανίκητου εχθρού

Φορώντας τη μάσκα της, γυναίκα περνάει δίπλα από πεσμένα κιγκλιδώματα, που βρίσκονταν γύρω από κλειστό κέντρο για διενέργεια τεστ στο Πεκίνο. Οι διαμαρτυρίες κατά την πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες (AP Photo/Andy Wong)

«Κλεισμένη στο σπίτι, με την πόρτα μου σφραγισμένη, δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω το οτιδήποτε. Δεν ήθελα να δουλέψω, δεν ήθελα να μελετήσω. Μερικές φορές ξάπλωνα στο κρεβάτι μου και έκλαιγα»: με τα λόγια αυτά, η Βικτόρια Λι, μια νεαρή δικηγόρος από το Πεκίνο, περιγράφει στη βρετανική κυριακάτικη εφημερίδα Οbserver τα συναισθήματα που βίωσε κατά τη διάρκεια των πολλαπλών lockdown λόγω του κορωνοϊού στην Κίνα.

Η Λι, το όνομα της οποίας η εφημερίδα έχει αλλάξει για να την προστατεύσει, περιγράφει πως ακόμη και όταν το Πεκίνο δεν βρισκόταν σε lockdown, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των κινεζικών Αρχών επηρέαζαν δραματικά τη ζωή της.

Δεν μπορούσε να μπει σε δημόσιους χώρους -μεταξύ των οποίων και αγορές και καταστήματα- για ένα μήνα αφότου νόσησε συνάδελφός αλλά ούτε και να πάει στο γραφείο.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής του Πεκίνου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη Λι και εκατομμύρια άλλους Κινέζους να έχουν χάσει πλέον την υπομονή τους.

Η νεαρή δικηγόρος είναι ανάμεσα σε αυτούς που επέλεξαν να κάνουν τα χαρτιά τους για να μεταναστεύσουν σε κάποια άλλη χώρα -εν προκειμένω στον Καναδά.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα είναι σημαντικά χαμηλότερος από άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, οι Αρχές έχουν κηρύξει πόλεμο στον ιό.

Οι πολίτες, όμως, είναι εξουθενωμένοι.

Και αυτό φαίνεται από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες -σημάδι σκεπτικισμού και ανησυχίας για τα ατελείωτα lockdown, τα μαζικά τεστ αλλά και τις συνεχείς καραντίνες.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε κοινωνικά δίκτυα την Κυριακή δείχνουν πολίτες στο Ουρούμκι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, να διαμαρτύρονται έντονα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα που σκότωσε 10 ανθρώπους.

Όπως υποστηρίζουν, οι άνθρωποι αυτοί ενδεχομένως να είχαν σωθεί εάν δεν βρίσκονταν σε ισχύ τόσο αυστηρά μέτρα ασφάλειας για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ένα μόνο από τα περιστατικά που έχουν προκαλέσει οργή στην Κίνα το τελευταίο διάστημα:

• Την περασμένη εβδομάδα, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο που κατασκευάζει iPhone για την Apple συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας για τις συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς.
• Τα κοινωνικά δίκτυα πήραν «φωτιά», μετά από καταγγελία πατέρα ότι το τεσσάρων μηνών βρέφος του πέθανε επειδή καθυστέρησε να λάβει ιατρική φροντίδα εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.
• Η οργή ξεχείλισε και στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου 3χρονο αγόρι πέθανε από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα, επειδή απαγορεύτηκε στον πατέρα του να το μεταφέρει στο νοσοκομείο λόγω της καραντίνας.
• Μια 32χρονη μητέρα δύο παιδιών έβαλε τέλος στη ζωή της σε κέντρο καραντίνας στην Κουανγκτσόου όταν βρέθηκε θετική στον ιό και οι υπεύθυνοι την χώρισαν από το σύζυγό της.

Έρχεται χαλάρωση;

Όπως γράφει ο Guardian, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε στις 11 Νοεμβρίου ότι θα μειώσει το χρόνο καραντίνας και θα χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο «πόλεμος» κατά της πανδημίας θα συνεχιστεί, εγείροντας ερωτήματα για το πώς μπορούν να ισχύουν παράλληλα και οι δύο αυτές «οδηγίες».

Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης, τα μέτρα για την «εξάλειψη» της Covid δύσκολα θα χαλαρώσουν.

Δεδομένου αυτού, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι διαμαρτυρίες θα κλιμακωθούν -χωρίς, όμως, οι σποραδικές αυτές «εκρήξεις» θυμού ή και βίας να αποτελούν σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση.

Ή μήπως όχι;

Σε ανάλυσή του, ο Στίβεν ΜακΝτόνελ, ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο, τονίζει πως είναι δύσκολο να αντιληφθεί το διεθνές κοινό πόσο σοκαριστικό είναι για τα δεδομένα της χώρας διαδηλωτές στη Σαγκάη να καλούν τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, να παραιτηθεί.

«Είναι πολύ επικίνδυνο εδώ να προχωράς σε δημόσια κριτική κατά του Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος. Κινδυνεύεις να πας φυλακή» γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Περιέγραψε, μάλιστα, τι συνέβη τους δρόμους της Σαγκάης:

«Ένας διαδηλωτής φώναζε: “Σι Τζινπίνγκ”! Και εκατοντάδες απαντούσαν: “Παραιτήσου!”».

Στο ίδιο μοτίβο, οι διαδηλωτές ζητούσαν και από το Κομουνιστικό Κόμμα να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Για έναν πολιτικό οργανισμό, πρότεραιότητα του οποίου είναι η παραμονή στην εξουσία, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από αυτό» εξηγεί ο ΜακΝτόνελ.

Η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει εκτιμήσει το μέγεθος της δυσαρέσκειας των πολιτών ούτε την απέχθεια που έχουν πλέον προς την πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορωνοϊό.

Και με τον Σι να έχει ξεκαθαρίσει ότι η στρατηγική αυτή δεν θα αλλάξει, το Κομουνιστικό Κόμμα φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

«Είχε τρία χρόνια για να προετοιμαστεί για ένα νέο άνοιγμα αλλά αντί να χτίσει περισσότερα νοσοκομεία, να δημιουργήσει μονάδες εντατικής θεραπείας και να δώσει έμφαση στους εμβολιασμούς, ξόδεψε ατελείωτους πόρους στα μαζικά τεστ, τα lockdown αλλά και τις μονάδες απομόνωσης, που είναι σχεδιασμένες για να κερδίσουν τον πόλεμο εναντίον ενός ιού, που τελικά δεν θα φύγει ποτέ» καταλήγει ο δημοσιογράφος του βρετανικού κρατικού δικτύου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης