Η Γερμανία θα αναγνωρίσει ως γενοκτονία τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας
Βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας και της αντιπολίτευσης εισηγούνται να αναγνωρισθεί ως γενοκτονία ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (Χολοντομόρ) που επέβαλε ο Ιωσήφ Στάλιν την περίοδο 1932-33.
Σχετικό σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε περιγράφει τις προσπάθειες της τότε σοβιετικής ηγεσίας να ελέγξει και να καταστείλει τους αγρότες, καθώς και την ουκρανική κουλτούρα και γλώσσα μέσω της πείνας και της καταστολής. Αυτό «από τη σημερινή οπτική γωνία, υποδηλώνει έναν ιστορικο-πολιτικό χαρακτηρισμό ως γενοκτονία. Το γερμανικό Κοινοβούλιο [Μπούντεσταγκ] συμφωνεί με αυτή την κατηγοριοποίηση», αναφέρεται.
«Το Χολοντομόρ εντάσσεται στον κατάλογο των μισάνθρωπων εγκλημάτων των ολοκληρωτικών συστημάτων που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Όλη η Ουκρανία υπέφερε από την πείνα και την καταστολή, όχι μόνο οι σιτοπαραγωγικές περιοχές της. Από τη σημερινή οπτική γωνία, αυτό θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία με ιστορικούς και πολιτικούς όρους» επισημαίνεται στο σχέδιο ψηφίσματος.
Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Μολδαβία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Χολοντομόρ ως γενοκτονία.
Η Γερμανίδα υπουργός, Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Μπούντεσταγκ, και αυτή ήταν η μεγαλύτερη στήριξη, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επίσης εξέφρασε την υποστήριξη του, αλλά δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε ότι είναι ευγνώμων στην Γερμανία και χαρακτήρισε την απόφαση ορόσημο.
Για εκατοντάδες χρόνια, η ουκρανική γλώσσα και κάθε έκφραση του ουκρανικού πολιτισμού και της ανεξάρτητης ταυτότητας του καταπνίγονταν, πρώτα υπό τη ρωσική αυτοκρατορία των τσάρων και αργότερα από τους Σοβιετικούς.
Τον Νοέμβριο του 1932, ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν έστειλε την αστυνομία να κατασχέσει όλα τα σιτηρά και τα ζώα από τα νεοκολεκτιβοποιημένα ουκρανικά αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που χρειάζονταν για τη φύτευση της επόμενης σοδειάς. Εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα τους επόμενους μήνες από αυτό που ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Τίμοθι Σνάϊντερ έχει χαρακτηρίσει «σαφώς προμελετημένη μαζική δολοφονία».
Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης το κείμενο του ψηφίσματος θα είναι έτοιμο την Ημέρα μνήμης των θυμάτων της Χολοντομόρ, την οποία στην Ουκρανία τιμούν το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου.
Εξαιτίας της βιαίας κολεκτιβοποίησης της αγροτικής οικονομίας στην Σοβιετική Ένωση, που πραγματοποιήθηκε επί διακυβέρνησης του Ιωσήφ Στάλιν το 1932-33, στη χώρα υπήρξε μεγάλος λιμός, θύματα του οποίου ήταν εκατομμύρια άνθρωποι. Κατά την Ουκρανία, ο λιμός προκλήθηκε από την τότε ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.
Το Χολοντομόρ εδώ και χρόνια αποτελεί μεγάλο ζήτημα διαφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Μόσχα απορρίπτει την άποψη του Κιέβου ότι θύματα του μαζικού λιμού ήταν μόνο οι Ουκρανοί, ισχυριζόμενη ότι από τον λιμό υπέφεραν επίσης εκατομμύρια κάτοικοι της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.