FOCUS

Ίλον Μασκ: Το «σίριαλ» του Twitter έχει πολλά επεισόδια ακόμη

Αυτό που φοβούνται αρκετοί μετά την «επικυριαρχία» του Μασκ είναι μήπως τελικά το Twitter εξελιχθεί σε ένα μέσο προώθησης των πιο ακραίων και φανατικών ιδεών και απόψεων Getty Images via Picture alliance / Contributor

Μία από τις τελευταίες τάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η παραγωγή τηλεοπτικών σειρών ντοκιμαντέρ (ή docuseries) με θέμα το παρασκήνιο πίσω από την δημιουργία και την ανάπτυξη μίας εταιρείας.

Μία από τις τελευταίες τάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι η παραγωγή τηλεοπτικών σειρών ντοκιμαντέρ (ή docuseries) με θέμα το παρασκήνιο πίσω από την δημιουργία και την ανάπτυξη μίας εταιρείας. Είναι σίγουρο ότι η ιστορία της εξαγοράς του Twitter από τον Ίλον Μασκ θα αποτελέσει το αντικείμενο ενός τέτοιου docuseries δεδομένου και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, όμως, απ’ ότι φαίνεται θα αργήσουμε να δούμε τη συγκεκριμένη σειρά. Και ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο σίριαλ δείχνει να έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα έχει happy end.

Από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως η πρώτη σκηνή στο πρώτο επεισόδιο να δείχνει τα κεντρικά γραφεία του Twitter όπως ήταν χθες (4 Νοεμβρίου) όταν και παρέμειναν προσωρινά κλειστά. Με τους περίπου 7.500 εργαζόμενους ενός εκ των πλέον δημοφιλών και επιδραστικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να βρίσκονται μπροστά στους υπολογιστές τους περιμένοντας το email που θα τους ενημερώνει αν συνεχίσουν να εργάζονται στο Twitter ή θα πρέπει να ψάξουν για άλλη δουλειά.

Όσον αφορά τη δεύτερη σκηνή; Αυτή θα έχει τον Ίλον Μασκ να συμμετέχει σε συζήτηση σε συνέδριο επενδυτών και να δηλώνει ότι ήθελε μεν να αποχωρήσει από την εξαγορά αλλά βλέπει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για το Twitter και αποφάσισε να προχωρήσει με τη συμφωνία. Και στη συνέχεια να κατηγορεί τους… ακτιβιστές όταν οι αντιδράσεις τους ήταν εκείνες που οδήγησαν επιχειρηματικούς ομίλους όπως η Volkswagen, η Pfizer και η General Mills στην απόφαση να «παγώσουν» τις διαφημιστικές καμπάνιες τους στο Twitter, στερώντας εκατομμύρια δολάρια από το μέσο.

Το ιστορικό

AP Photo / Jeff Chiu

Το ενδιαφέρον του κ. Μασκ για το Twitter έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ιδιόρρυθμος επιχειρηματίας δεν χρησιμοποιεί κάποιο άλλο μέσο, είναι από τους χρήστες με τους περισσότερους followers και έχει επιβάλλει ακόμη και στις εταιρείες όπου έχει επενδύσεις, όπως στην Tesla, να μην χρησιμοποιούν άλλα social media. Και τα tweets να έχουν δημιουργήσει αρκετό θόρυβο στο παρελθόν.

Ο κ. Μασκ ξεκίνησε να αποκτά μετοχές στο Twitter στο τέλος Ιανουαρίου αλλά χρειάστηκε να φθάσουμε στις αρχές Απριλίου για να γίνει αυτό γνωστό όταν το ποσοστό του έφθασε στο 9,2% και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος. Αμέσως του προσφέρεται μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο αλλά την αρνείται. Και στις 14 Απριλίου ανακοινώνει την πρόθεση του για την εξαγορά του 100% των μετοχών του Twitter έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή και με την αξία να διαμορφώνεται περίπου στα 43 δισ. δολάρια, ήτοι 38% πάνω από την αποτίμηση όταν ξεκίνησε να επενδύει ο κ. Μασκ.

Το διοικητικό συμβούλιο προσπαθεί αρχικά να αποτρέψει την εξαγορά αλλά τελικά συμφωνεί με το ποσό να έχει φθάσει πλέον στα 44 δισ. δολάρια. Ο κ. Μασκ βρίσκει -κυρίως μέσω δανείων- τα κεφάλαια που απαιτούνται καθώς παρά το γεγονός ότι η περιουσία του εκτιμάται στα 195 δισ. δολάρια, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να τη χρηματοδοτήσει πλήρως. Όμως, τα πράγματα -όπως συνήθως συμβαίνει σε μία καλή τηλεοπτική σειρά- ανατρέπονται και στις αρχές Ιουλίου ο κ. Μασκ ανακοινώνει ότι σταματά τη διαδικασία εξαγοράς.

Όμως, το σίριαλ δεν μπορούσε να τελειώσει έτσι απλά και στις 4 Οκτωβρίου ο κ. Μασκ γνωστοποιεί την πρόθεση του να προχωρήσει με το κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς. Και φθάνουμε στις 28 Οκτωβρίου όπου ανακοινώνεται η εξαγορά με τον κ. Musk να προχωρά άμεσα στην απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Παράγκ Αγκραγουάλ και ορισμένων ακόμη κορυφαίων στελεχών. Ο ίδιος ο κ. Μασκ αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Οι πρώτες κινήσεις

AP Photo / Patrick Pleul

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο κ. Μασκ τονίζει διαρκώς ότι θέλει το Twitter να αποτελέσει ένα μέσο όπου θα υπάρχει ελευθερία της έκφρασης, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες όσον αφορά στην εξεύρεση επιπλέον εσόδων, δεδομένου ότι τα διαφημιστικά έσοδα απέχουν πολύ από εκείνα άλλων δημοφιλών πλατφορμών. Κάτι μάλλον λογικό δεδομένου ότι το Twitter έχει εξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο «καφενείο» όπου εκφράζονται δημόσια κάθε είδους απόψεις και οι έντονες αντιπαραθέσεις αποτελούν μάλλον τον κανόνα παρά την εξαίρεση. Με τον κ. Μασκ να τάσσεται ακόμη και υπέρ της άρσης του «αποκλεισμού» του Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί ανησυχούν ότι το Twitter θα μπορούσε να εξελιχθεί ως ένα μέσο όπου θα είχαν βήμα οι εξαιρετικά ακραίες απόψεις, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, παραποιούν και την πραγματικότητα.

Στο παρελθόν, το Twitter έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τα trolls, ήτοι ψεύτικους λογαριασμούς που κάνουν φραστικές επιθέσεις και γενικότερα είναι ένας από τους λόγους που πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το μέσο λόγω της τοξικότητας που δημιουργούν. Προκειμένου να περιορίσει τα trolls αλλά και τους λογαριασμούς εκείνους που προσποιούνταν ότι είναι κάποια γνωστή προσωπικότητα προκειμένου να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, το Twitter είχε δημιουργήσει ένα είδος πιστοποίησης, το οποίο συμβολιζόταν με ένα μπλε σύμβολο. Αυτό ήταν, μέχρι πρότινος, δωρεάν αλλά πλέον δεν θα είναι καθώς η πρώτη απόφαση του κ. Μασκ ήταν να το χρεώνει έναντι 8 δολαρίων το μήνα. Το ποσό μπορεί να μοιάζει μικρό καθώς σε ετήσια βάση δεν ξεπερνά τα 100 δολάρια, όμως, για ένα μέσο όπου οι χρήστες είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν τίποτα, πρόκειται για μία «επαναστατική» κίνηση. Και το αποτέλεσμα είναι το Twitter να χάνει σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, οι περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν «απηυδισμένοι» από τις αλλαγές στο αγαπημένο μέσο τους.

Επιπλέον, η επιβολή της συνδρομής μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αυτού που περιμένει ο κ. Μασκ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι τώρα θα βρουν την ευκαιρία πολλοί «επιτήδειοι», κακόβουλοι χρήστες και επαγγελματίες trolls να αποκτήσουν πιστοποιημένους λογαριασμούς προσωπικοτήτων καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνουν θα είναι να πληρώσουν τη συνδρομή.

Η δεύτερη κίνηση του κ. Μασκ ήταν να αποφασίσει τον περιορισμό του ανθρώπινου δυναμικού. Περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού, ήτοι περίπου 3.700 άνθρωποι, έχασαν τη δουλειά τους και ένα σημαντικό μέρος αυτών έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει τόσο μεγάλη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πάντως πως οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν «εκκαθαρίσεις» σε τμήματα όπως είναι αυτά των διευθύνσεων επικοινωνίας και του ελέγχου περιεχομένου. Ακόμη και το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του συνδρομητικού μοντέλου και του Twitter Blue είδε στελέχη του να απολύονται μέσω email.

Η επόμενη μέρα

AP Photo / Jeff Chiu

Με τις αντιδράσεις να είναι πολλές, αρκετοί αναρωτιούνται αν ο κ. Μασκ ξεπέρασε τα όρια. Πιθανότατα ο ίδιος να μην το πιστεύει. Άλλωστε ως επιχειρηματίας έχει εκτός από πολύ πετυχημένα εγχειρήματα όπως είναι η PayPal και επενδύσεις όπως αυτή στην Tesla, οι οποίες άλλαξαν κυριολεκτικά τα δεδομένα σε κλάδους όπως ο χρηματοοικονομικός και η αυτοκίνηση, και περιπτώσεις εγχειρημάτων με αμφίβολα αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Μασκ έχει δημιουργήσει μία εταιρεία ονόματι Boring (σ.σ. βαρετή) που θέλει να φτιάξει ένα μέσο σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το Λας Βέγκας με το Λος Άντζελες μέσω μίας υπόγειας σήραγγας αλλά και τη Neuralink που αναπτύσσει ειδικά chips που θα τοποθετούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με στόχο αρχικώς τη θεραπεία ασθενειών και στη συνέχεια την βελτίωση του ατόμου που τα χρησιμοποιεί.

Στην περίπτωση του Twitter πάντως ο κ. Μασκ δείχνει να επιδιώκει δύο πράγματα: πρώτον να διασφαλίσει ότι η εταιρεία θα σταθεί από οικονομικής πλευράς στα πόδια της αυξάνοντας τα έσοδα της με τον ίδιο να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει. Σημειωτέον πως στο πλαίσιο της εξαγοράς το Twitter έχει αναλάβει δάνεια συνολικού ύψους 13 δισ. δολαρίων. Δηλαδή, η εταιρεία δανείστηκε για λογαριασμό αυτού που την εξαγοράζει, μία τακτική που είναι αρκετά συνηθισμένη στις ΗΠΑ.

Το δεύτερο θέμα για τον κ. Μασκ δείχνει να είναι η υστεροφημία του. Δείχνει να θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που βοήθησε στην ελευθερία της έκφρασης. Και έδωσε «δύναμη στους ανθρώπους» (power to the people) όπως προωθεί το συνδρομητικό μοντέλο του Twitter. Αυτό που φοβούνται αρκετοί είναι μήπως τελικά το Twitter εξελιχθεί σε ένα μέσο προώθησης των πιο ακραίων και φανατικών ιδεών και απόψεων. Κάτι που μάλλον δεν θα βοηθήσει ούτε καν στην οικονομική επιτυχία του εγχειρήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα επεισόδια του σίριαλ είναι ακόμη αρκετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης