FOCUS

Εν μέσω ευρωπαϊκών «πυρών» αναχωρεί για την Κίνα ο Όλαφ Σολτς

Εν μέσω ευρωπαϊκών «πυρών» αναχωρεί για την Κίνα ο Όλαφ Σολτς
Ο Γερμανός πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί στο Πεκίνο συνοδευόμενος από έναν «στρατό» Γερμανών επιχειρηματιών AP Photo/Michael Sohn, file

Κριτική ότι θέτει τα συμφέροντα της Γερμανίας πάνω από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται ο Όλαφ Σολτς εν όψει της επίσκεψής του στην Κίνα αύριο, Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου.

Ο Γερμανός πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί στο Πεκίνο συνοδευόμενος από έναν «στρατό» Γερμανών επιχειρηματιών, του μεγέθους της Volkswagen, της BMW, της BASF, της Merck της Deutsche Bank και της Bayer, θα γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τον Σι Τζινπίνγκ μετά την πανηγυρική ανανέωση της θητείας του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Η χρονική συγκυρία, και το συνολικό πλαίσιο της επίσκεψης Σολτς, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων του Βερολίνου, αλλά και εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δεν ήταν... διπλωματική στο να κρύψει τον σκεπτικισμό της.

«Ο καγκελάριος αποφάσισε το χρονικό πλαίσιο του ταξιδιού του», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων μιλώντας προ ημερών στους δημοσιογράφους, και προσέθεσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας» ο Όλαφ Σολτς να εγείρει στις συνομιλίες του με τον Σι βασικά ζητήματα που η τρικομματική κυβέρνησή του συμφώνησε στο κοινό της πρόγραμμα, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίσες επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή, σύμμαχοι όπως η Γαλλία ανησυχούν ότι ο Όλαφ Σολτς μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κοινής προσέγγισης της ΕΕ έναντι της Κίνας, που θα είναι πιο δυναμική όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ή την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναφέρει σχετικά η επιθεώρηση Politico.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε προτείνει στον Σολτς στα τέλη του περασμένου μήνα να ταξιδέψουν από κοινού στην Κίνα με τις αντίστοιχες επιχειρηματικές τους αντιπροσωπείες για να επιδείξουν όχι μόνο πολιτική ενότητα, αλλά και να αποδείξουν ότι ο Σι δεν μπορεί να διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλευόμενος τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Ο Θόρστεν Μπένερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής στο Βερολίνο, επικρίνει την απόφαση Σολτς να απορρίψει την πρόταση του Γάλλου προέδρου και αντ' αυτού να καλέσει στην «πτήση» προς το Πεκίνο τους διευθύνοντες συμβούλους της BASF, της Volkswagen και της Siemens.

«Φέρνοντας μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία με μερικούς από τους πλέον προσκείμενους στο Πεκίνο διευθύνοντες συμβούλους, ο Σολτς φαίνεται να συνεχίζει την προσέγγιση 'Business First' της Μέρκελ στην Κίνα. Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης το βλέπει αυτό ως 'Πρώτα η Γερμανία», επισημαίνει.

Σε ανάλογο ύφος κινείται και η δήλωση Γάλλου διπλωμάτη: «Αυτό που είναι πολύ σαφές, και αυτό που ο πρόεδρος [σ.σ. Εμανουέλ Μακρόν] υπενθύμισε επίσης στον Όλαφ Σολτς, είναι ότι οι στόχοι που μπορούμε να έχουμε σε οικονομικό επίπεδο με την Κίνα, και τους οποίους μοιράζονται όλοι, δεν θα πρέπει να υπερισχύουν των συμφερόντων μας ως προς την ασφάλεια και τις αξίες που πρέπει να να υπερασπιστούμε ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως χώρες της G7».

«Δύο πυλώνες του γερμανικού οικονομικού 'success story' -οι φθηνές προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία και οι χαμηλές αμυντικές δαπάνες- κατέρρευσαν φέτος. Καθώς ο καγκελάριος Σολτς ταξιδεύει για να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, θέλει να βεβαιωθεί ότι ο τρίτος πυλώνας -οι φιλικές σχέσεις με την Κίνα- θα παραμείνει σταθερός για τη Γερμανία Α.Ε.» είναι το καυστικό σχόλιο του Politico.

Διαβάστε επίσης

Ο Όλαφ Σολτς και η επένδυση στην κινεζική... κανονικότητα

Επικρίσεις από τον γαλλικό Τύπο

Επικριτικός ως προς την σκοπιμότητα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στην Κίνα, είναι ιδίως ο γαλλικός Τύπος.

Η εφημερίδα La Tribune αναφέρει πως η επιλογή του να πάει μόνος στο Πεκίνο, χωρίς κανέναν άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, και η έγκρισή του στη «μερική κατάληψη» του λιμανιού του Αμβούργου από την κινεζική Cosco, θέτει υπό αμφισβήτηση τις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως σημειώνεται, επιδιώκουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Πεκίνου.

Κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου, Τιερί Μπρετόν, σχετικά με την Κίνα, η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να σκληρύνει την οικονομική της πολιτική έναντι της Κίνας, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει ως «εταίρο, στρατηγικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο».

Κατά την άποψή της γαλλικής εφημερίδας, «αυτή η περίπλοκη σύζευξη όρων» σηματοδοτεί την δυσκολία εξεύρεσης κοινής γραμμής των Ευρωπαίων έναντι της Κίνας, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, «έχουν βαρεθεί να βλέπουν το Πεκίνο να αγνοεί τους κανόνες του οικονομικού ανταγωνισμού στους οποίους ωστόσο υπόκεινται οι ευρωπαϊκές εταιρείες».

«Ο Σολτς διατήρησε την υποστήριξή του στην είσοδο της Cosco στη Γερμανία, ένας τρόπος να μην προσβάλει το Πεκίνο την παραμονή της άφιξής του, συνοδεία πολλών Γερμανών βιομηχάνων, αλλά όχι και του Μακρόν, παρόλο που ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσφερθεί να τον συνοδεύσει, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Την κριτική που δέχεται ο Γερμανός καγκελάριος στην Ευρώπη, αλλά «και την απομόνωση του εντός της Γερμανίας, παραμονή των συναντήσεων του στην Κίνα», επισημαίνει από πλευράς της η εφημερίδα Les Échos, υπογραμμίζοντας ωστόσο επισήμανση γερμανικής κυβερνητικής πηγής, ότι « ο καγκελάριος δεν είναι αντιπρόσωπος της γερμανικής βιομηχανίας » και ότι η φιλοδοξία του είναι η συμμετοχή της Κίνας στον διάλογο για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τους κινδύνους της «πυρηνικής ρητορικής».

«Βλέπουμε την Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» φέρεται να δήλωσε Γερμανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο σκοπεύει να εκφράσει τις «ανησυχίες» του για τις εντάσεις στη Θάλασσα της Κίνας και με την Ταϊβάν και να τονίσει, ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στην περιοχή πρέπει να γίνει σε ειρηνική βάση».

Υπογραμμίζεται η αμφισβήτηση του ταξιδιού, τόσο στη Γερμανία, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ξεκινώντας από τη Γαλλία, αλλά και η αντίδραση Γερμανού διπλωμάτη, ο οποίος ανέφερε, ότι «κανείς δεν μας είπε επίσημα να μην πάμε εκεί.

Kατά την εφημερίδα Libération, τέλος, ο Σολτς, «που δεν έκρυψε ποτέ τον ρόλο του ως δικηγόρου της επιχειρηματικής κοινότητας», συνεχίζει την πολιτική της προκατόχου του, «η οποία πάντα πίστευε, ότι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με τις τρίτες χώρες ευνοεί τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις».

Ενώ οι Κινέζοι επενδύουν μαζικά σε υποδομές στην Ευρώπη, το Πεκίνο μπλοκάρει τις αντίστοιχες επενδύσεις στο κινεζικό έδαφος υπογραμμίζει η εφημερίδα , με τον Φρανκ Μπασνερ διευθυντή του Γάλλο-γερμανικού Ινστιτούτου στο Ludwigsburg, να υποστηρίζει, ότι «στην τρέχουσα πολύ τεταμένη κατάσταση, ένα γαλλογερμανικό ταξίδι θα ήταν πιο συμβολικό» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μία φωνή, για να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα».

Kινέζοι αντιφρονούντες προς Όλαφ Σολτς

Με κοινή επιστολή 185 Κινέζοι αντιφρονούντες έχουν καλέσει τον Όλαφ Σολτς να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Πεκίνο, καταγγέλλοντας ότι η χώρα τους «εξελίσσεται σταδιακά σε νέα δικτατορία ναζιστικού τύπου».

Οι Κινέζοι αντιφρονούντες απευθύνθηκαν στον Γερμανό καγκελάριο με ανοιχτή επιστολή, στην οποία αυτοσυστήνονται ως «ομάδα Κινέζων πρώην φοιτητών, καλλιτεχνών, συγγραφέων, ποιητών και διανοούμενων».

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Λιάο Γιου, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανικών Εκδοτικών Οίκων και ο Ζου Φενγκσούο, εκ των ηγετών των φοιτητικών διαδηλώσεων του 1989.

Στην επιστολή τους, οι Κινέζοι αντιφρονούντες υποστηρίζουν ότι στο πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος «ο αρχηγός του κράτους και ηγέτης του κόμματος Σι Τζινπίνγκ καταχράστηκε την εξουσία του Κόμματος και είναι πλέον ένας πραγματικός δικτάτορας».

Παράλληλα, κάνουν λόγο για «γενοκτονία» στην Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και τη Νότια Μογγολία και χαρακτηρίζουν «ανόητη και σκληρή» την πολιτική του Πεκίνου για «μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού».