Σαν σήμερα: 17 Οκτωβρίου - Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και η τεράστια σημασία τού να είσαι συνεπής
Ανανεώθηκε:
Η 17η Οκτωβρίου είναι η 290η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 291η σε δίσεκτα έτη. Στις 17 Οκτωβρίου 1979 γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Πιθανώς αυτό δεν θα αποτελούσε το βασικό θέμα του σημερινού «σαν σήμερα», φρόντισε όμως να το κάνει ο ίδιος, όχι επειδή πέθανε πριν από λίγες μέρες, αλλά επειδή πεθαίνοντας μάς έστρεψε την προσοχή σ' αυτό που ήταν. Με τον τρόπο του.
Έχουν γραφτεί άπειρες λέξεις τις τελευταίες ημέρες για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, κείμενα εντυπωσιασμού, κείμενα απολογισμού, θαυμασμού ή και κάποια απαξίωσης, τα τελευταία κυρίως λόγω των πολιτικών του επιλογών.
Κανένα από αυτά δεν έφτασε, δεν άγγιξε καν, το κείμενο που ανέβηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.
Οι νεκρολογίες είναι δύσκολο είδος, δεν είναι απλό να χωρέσεις μέσα σε λίγες αράδες όλο αυτό που υπήρξε ένας άνθρωπος στη ζωή του, ιδιαίτερα εάν αυτό που υπήρξε στη ζωή του είναι πολυσύνθετο.
Ο Νικολαΐδης ανέβασε δυσθεώρητα το επίπεδο δυσκολίας, γράφοντας μια αυτο-νεκρολογία· πόσο εύκολο είναι να γράψεις με απόλυτη ψυχραιμία τη νεκρολογία του εαυτού σου;
Και να κατορθώσεις να μην περιαυτολογήσεις σε αυτήν ούτε μια στιγμή;
Σε έναν κόσμο γεμάτο περιαυτολογούντες ανθρώπους, σε μια εποχή που η περιαυτολογία αποθεώνεται, καθώς καθένας μας μπορεί να διαφημίσει τον εαυτό του περίτεχνα με προσεκτικά επιλεγμένες και «πειραγμένες» λέξεις και εικόνες, το ζητούμενο δεν είναι πλέον η ταπεινότητα, αλλά η απόσταση που χρειάζεται να παίρνεις από τα πράγματα για να δεις τη «μεγάλη εικόνα». Κι αν καταφέρεις να πάρεις αυτήν την απόσταση και δεις την εικόνα, να κάνεις κάτι γι αυτήν.
Αν υπάρχει μια ιδιότητα που χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη αυτή δεν είναι ούτε η μαχητικότητα, ούτε η σεμνότητα, ούτε το ήθος, ούτε το θάρρος, όλα αυτά τα περιείχε σε μεγάλες ποσότητες, όμως η πραγματική λέξη είναι η συνέπεια.
Να είσαι συνεπής σε αυτά που πιστεύεις και να τα κάνεις πράξεις. Να συνάδουν τα λεχθέντα σου με τα πεπραγμένα σου.
Όσο κι αν ακούγεται απλό, είναι ίσως το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο μας.
Ως αθλητής, ως άνθρωπος και ως ιδεολόγος, ο Νικολαΐδης στάθηκε απόλυτα συνεπής σε όσα πρέσβευε. Πάλεψε πάντα γι αυτό που θεωρούσε ότι έπρεπε και πάλεψε τρώγοντας «κλωτσιές στο κεφάλι και κατάγματα στα πόδια».
Τρώγοντας και πολλή ειρωνία και χλεύη όταν αποφάσισε το 2019 να πολιτευτεί ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε την πολιτική του δράση, έχοντας τα τελευταία χρόνια τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.
Ίσως η συνέπειά του αυτή να έκανε τελικά ακόμη και τους πολιτικούς του «εχθρούς», αθρώπους που είχαν στραφεί εναντίον του όσο βρισκόταν εν ζωή, να τον αναγνωρίσουν την ύστατη στιγμή, όταν φεύγοντας ο ίδιος είχε το βλέμμα και το μυαλό στραμμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα παιδιά που έχουν ανάγκη, στη μεγάλη εικόνα, πράγματα για τα οποία αποφάσισε να στρατευτεί πολιτικά και όχι απλώς να θεωρητικολογεί.
Πέρα απ' όλα τα άλλα, είναι πάρα πολύ δύσκολο στη ζωή του ένας άνθρωπος να ενσαρκώσει πραγματικά όλα αυτά στα οποία πιστεύει. Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό είναι που μένουν στην ιστορία, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί τους.
Πολλώ δε μάλλον όταν όλα αυτά έχουν να κάνουν με το γενικό καλό, με τη βελτίωση της κοινωνίας και την επικράτηση της ανθρωπιάς σε έναν κόσμο που τη χρειάζεται όσο ποτέ.
Δεν είναι καθόλου «κρίμα που χρειάζεται να πεθάνει κάποιος για να μας το θυμίσει». Δεν έχει καμία σημασία. Αυτή είναι η μοίρα του ανθρώπου, το είπε και ο ίδιος εξάλλου, «σε αυτή τη ζωή που είμαστε όλοι περαστικοί, μεγαλύτερη σημασία έχει τι αποτύπωμα θα έχουμε αφήσει, και όχι πώς ή πότε θα φύγουμε».
Κάποιοι αφήνουν ζηλευτό αποτύπωμα.
Σαν σήμερα: Η 17η Οκτωβρίου στην Iστορία
1777. Οι άνδρες του βρετανού στρατηγού Τζον Μπουργκόιν παραδίδονται στους Αμερικανούς, στη Σαρατόγκα της Νέας Υόρκης, στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Κεντριοκό πρόσωπο είναι ο Αμερικανός στρατηγός Οράτιος Γκέιτς, ο οποίος σε ένδειξη τιμής αφού αρνήθηκε να πάρει το ξίφος του Βρετανού στρατηγού, τον προσκάλεσε στη σκηνή του.
1864. Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας
1915. Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ. Στη φωτογραφία από αριστερά οι Βίβιαν Λι, σερ Λόρενς Ολίβιε, Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ στην πρεμιέρα του έργου του «Θέα από τη γέφυρα», στις 11 Οκτωβρίου 1956, στο Λονδίνο.
1950. Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν και η σύζυγός του Εύα χαιρετούν τα πλήθη από το μπαλκόνι του Casa Rosada, το κυβερνητικό μέγαρο, στο Μπουένος Άιρες.
1957. Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1965. Ο Ζακ Κουστώ, αριστερά, καλωσορίζει στο λιμάνι του Μονακό τον αρχιμηχανικό και στενό συνεργάτη του Αντρέ Λαμπάν. Το πλήρωμα είχε μόλις βγει από στον θάλαμο αποσυμπίεσης, όπου πέρασε τρεις ημέρες μετά την τελική φάση της υποβρύχιας αποστολής επιβίωσης Precontinent III.
1967. Δυναμική παρέμβαση της αστυνομίας με γκλομπ και χημικά εναντίον διαδηλωτών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, στο Όκλαντ, της Καλιφόρνια.
1973. Καταστροφές από ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Τσιμπανίε στον Λίβανο, στη διάρκεια του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ.
1973. O μιναρές ενός τζαμιού διακρίνεται πίσω από το πυροβόλο ενός κατεστραμμένου άρματος μάχης του στρατού της Συρίας, μέσα στα ερείπια ενός κατεστραμμένου συριακού χωριού στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ισραηλινοί και Σύροι έδωσαν σκληρή μάχη με άρματα μάχης στο χωριό την προηγούμενη ημέρα.
1977. Δύο άγνωστα άτομα στέκονται στην πόρτα του αεροσκάφους της Lufthansa, στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, στο οποίο εκδηλώθηκε νωρίτερα αεροπειρατεία. Το αεροσκάφος με 91 επιβαίνοντες απήχθη από Παλαιστίνιους τρομοκράτες που απαιτούσαν από τη Δυτική Γερμανία την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων της Rote Armee Fraktion (RAF). Τη νύχτα της 17ης προς 18η Οκτωβρίου και μετά από πενθήμερη ομηρία, Δυτικογερμανοί κομάντος κάνουν έφοδο στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου της Σομαλίας, σκοτώνοντας τον πιλότο και τέσσερις Παλαιστίνιους αεροπειρατές.
1988. Ένας πυροσβέστης ψεκάζει αφρό στην άτρακτο του αεροσκάφους Boeing 707 των Αερογραμμών της Ουγκάντα που συνετρίβη, λόγω πυκνής ομίχλης, λίγο πριν από το διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Leonardo da Vinci της Ρώμης. Είκοσι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 24 επιζώντες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία.
1989. Εκτεταμμένες ζημιές προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο. Ο αυτοκινητόδρομος Interstate 880 στο Όκλαντ κατέρρευσε, όπως φαίνεται στο φωτογραφικό στιγμιότυπο που ελήφθη δύο ημέρες μετά.
1994. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα, αποχωρεί από ένα κέντρο υγείας του Λονδίνου, το οποίο είχε επισκεφθεί νωρίτερα. Η πριγκίπισσα φέρεται να είναι σε άσχημη συναισθηματική κατάσταση εξαιτίας των αποκαλύψεων του συζύγου της, πρίγκιπα Κάρολου, στην βιογραφία με τίτλο «Ο πρίγκιπας της Ουαλίας», ότι δεν την έχει αγαπήσει ποτέ και αναγκάστηκε να την παντρευτεί κατόπιν πιέσεων από τον πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο.