FOCUS

Όλη η Οδύσσεια σε μία μέρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού· από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ· η είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

Η εκδήλωση, την Τετάρτη 18 Μαίου, αποτέλεσε τη φυσική προέκταση μιας σειράς αναγνώσεων που είχε γίνει σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο των οποίων κάθε Παρασκευή μια πρωταγωνίστρια του θεάτρου διάβαζε μια ραψωδία. Η ιδέα να παρουσιαστούν όλες οι αναγνώσεις σε μια ολοήμερη σκυταλοδρομία μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο ανήκει στο Στάθη Λιβαθινό, τον Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Λόγος, τέχνη και μουσική στην υπηρεσία της βαθύτερης κατανόησης του αρχαίου κόσμου

Η απαγγελία του ομηρικού έπους υπό τους ήχους της μουσικής ανάμεσα στις αρχαιότητες του μουσείου χάρισε μια πολύτιμη, βιωματική ματιά στον αρχαίο κόσμο και μια συγκινητική εμπειρία τόσο στους ηθοποιούς όσο και στο κοινό.

Η Λυδία Κονιόρδου έχει συνδέσει το όνομά της με το αρχαίο δράμα όσο λίγες ελληνίδες ηθοποιοί. Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία να απαγγείλει τον αρχαίο ελληνικό λόγο περιτριγυρισμένη από κλασσικά αριστουργήματα. Για μένα ήταν υπέροχες αυτές οι στιγμές που ζωντάνεψε ο αρχαίος λόγος σα να έβγαινε από τα στόματα αυτών των πλασμάτων που μας περιτριγυρίζουν, μας είπε. Από μικρή όταν πήγαινα στα μουσεία -και αυτό το μουσείο είναι μαγικό- άκουγα αυτά τα λόγια που δεν μπορούν να πουν αυτές οι οπτασίες, αισθανόμουν σα να μου ψιθυρίζουν. Ίσως αυτή να ήταν και η αφορμή που με έσπρωξε να ασχοληθώ με το αρχαίο δράμα. Σήμερα αισθάνθηκα ότι επιτέλους μίλησαν και είπαν μια ιστορία!” μας είπε με ενθουσιασμό.

Ο Μιχάλης Σαράντης, συμπρωταγωνιστής της Κονιόρδου στη ραψωδία ξ, μας μετέφερε την ίδια αίσθηση. Αυτά τα λόγια είναι ούτως ή άλλως σα να τα έχουν ξανακούσει μάλλον αυτά τα μάρμαρα, έτσι δεν είναι; Είναι λίγο ιδιαίτερο, αν αντιληφθείς τις έννοιες του χρόνου και της μνήμης... Είναι ωραίο πράγμα αυτό που έγινε σήμερα, ανέφερε αναλογιζόμενος την εμπειρία που είχε.

Το κοινό κατέκλυσε τη μεγάλη αίθουσα του Βωμού

Και το κοινό όμως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα με ιδιαίτερη θέρμη. Ήδη από τις 9 το πρωί ο κόσμος άρχισε να συρρέει και να καταλαμβάνει τα καθίσματα στην αίθουσα του Βωμού, παρόλο που το πρόγραμμα άρχιζε στις 10. “Είναι συγκινητικό, βλέπω ότι ο κόσμος, παρόλα τα προβλήματα ήχου που μπορεί να έχουμε ή τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, κάθεται εκεί και “ρουφάει” αυτό που ακούει”, μας είπε ο Νίκος Χατζόπουλος που είχε την ευθύνη του συντονισμού και της σκηνοθετικής επιμέλειας.

Πράγματι ο ήχος ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εκδήλωσης, καθώς το μέγεθος της ανοικτής, ψηλοτάβανης αίθουσας δεν επέτρεπε στον φυσικό ήχο να φτάσει στους θεατές που κάθονταν προς τα πίσω, ενώ η μικροφωνική κάλυψη δεν επαρκούσε. Ωστόσο η αίθουσα παρέμεινε όλη τη μέρα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο που υπομονετικά προσπαθούσε να παρακολουθήσει. Πρέπει να γίνονται τέτοια πράγματα, διότι με όλο αυτό το ζόρι που ζούμε, αυτό μας δίνει μια ελπίδα, μια άλλη ανάσα, μια διαφορετική πνοή και ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, μας είπε η κυρία Γιώτα που παρακολούθησε 5 ραψωδίες κλέβοντας λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις της μέρας. Ήταν πάρα πολύ ωραία και ήταν εξαιρετικοί όλοι οι ηθοποιοί που παρακολούθησα.

Ρίζες στο παρελθόν, ματιά στο μέλλον

Αφορμή για τον ομηρικό μαραθώνιο που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο στάθηκε ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στα πλαίσια της οποίας το ελληνικό τμήμα του ICOM τίμησε το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, που συμπληρώνει φέτος τα 150 χρόνια λειτουργίας του.

Στην τιμητική εκδήλωση, η οποία διέκοψε για 2 ώρες την ανάγνωση της Οδύσσειας, απεύθυνε χαιρετισμό ο Αριστείδης Μπαλτάς, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ειδικά το Αρχαιολογικό Μουσείο -ένα από τα δέκα καλύτερα του κόσμου αυτή τη στιγμή-, το οποίο έζησε όλη την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, είναι εδώ για να μας δείξει τι είναι το ίδιο, τι μπορεί να γίνει το ίδιο και πώς μπορεί να συνδεθεί με όλες τις μορφές του πολιτισμού της σημερινής Ελλάδας, δήλωσε αναφερόμενος στη σπουδαία δυναμική του.

"Να ριζώσει το πολιτιστικό τοπίo στις καρδιές των ανθρώπων"

Η Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με γνήσια συγκίνηση μας θύμισε όλους εκείνους τους σταθμούς της ιστορίας του και όλους εκείνους τους ιδιαίτερους λόγους που καθιστούν το Αρχαιολογικό, εθνικό μας μουσείο. Δεν παρέλειψε ωστόσο και να αναπλαισώσει την αποστολή του έμψυχου δυναμικού του Μουσείου. “Αναλογιζόμενοι το σημερινό ρόλο του μουσείου, κατανοούμε όλοι οι εργαζόμενοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ότι χρέος μας είναι να διαφυλλάσσουμε τις αρχαιότητες, να μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση και να ενισχύουμε τη συμμετοχή όλων σε αυτό που αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά: μια συμμετοχή ενεργητική, δημιουργική και πολυδιάστατη” είπε, τονίζοντας τη σημασία της συνέργειας. “Μόνο έτσι το πολιτιστικό τοπίο μέσα και έξω από το μουσείο, θα ριζώσει στις καρδιές των ανθρώπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης