FOCUS

Σαν σήμερα: Η 4η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία - Τι ψάχνουμε περισσότερο οι άνθρωποι στο Google;

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, ο Λάρρυ Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν δημιουργούν τη Google ΑP Photo

Η 4η Σεπτεμβρίου είναι η 247η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 248η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημερομηνία, το 1998, που ιδρύθηκε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου: Η Google

Στις 4 Αυγούστου 1768 γεννήθηκε ο Φρανσουά-Ρενέ ντε Σατομπριάν, Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και διπλωμάτης, από τον οποίο πήρε το όνομά της η ομώνυμη συνταγή αλλά και η οδός Σατωβριάνδου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1907 πέθανε ο σπουδαίος Νορβηγός συνθέτης Έντβαρντ Γκρηγκ, το 1965 ο Άλμπερτ Σβάιτσερ, Γερμανός γιατρός, ιεραπόστολος και εξερευνητής.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, γεννήθηκε επίσης κάτι που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο αλλά μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια δεν ήταν: Το Google.

Μια «μηχανή» που τα ξέρει όλα

Η Google LLC (παλιότερα Google Inc.) ξεκίνησε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν οι δύο τους έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία. Στις 19 Αυγούστου 2004 έγινε η δημόσια εγγραφή της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες.Το 2006, η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.

Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Όπως και το γεγονός ότι η Google είναι η πρώτη μακράν σε χρήση μηχανή αναζήτησης, ότι έχει κατηγορηθεί για μονοπωλιακές πρακτικές, ότι οι ιδιοκτήτες της είναι πολυδισεκατομμυριούχοι.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, γίνονται περίπου 2 εκατομμύρια αναζητήσεις το λεπτό με τη Google, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι να έχει τελειώσει αυτό το κείμενο, το κουμπάκι «search» θα έχει πατηθεί περίπου 100 εκατομμύρια φορές.

Στο Google μπορείς να μάθεις τα πάντα, ξέρει ακόμη και για σένα πράγματα που δεν ξέρεις ο ίδιος. Εάν, για παράδειγμα, ξεκινήσεις να πληκτρολογείς το όνομά σου, θα μάθεις τι ακριβώς είναι αυτό που αναζητούν περισσότερο οι άλλοι άνθρωποι για σένα.

Το Google συγκρατεί τις πληροφορίες αναζήτησης και τις προτείνει σε κάθε πληκτρολόγηση, με μόλις το 16-20% των αναζητήσεων να αφορούν σε κάποιο νέο θέμα. Συνεπώς δημιουργεί παράλληλα με όλα τα άλλα και μια δική του βάση δεδομένων, τα λεγόμενα google trends, η οποία με λίγα λόγια συνοψίζεται με την εξής φράση:

Τι ψάχνουν περισσότερο οι άνθρωποι στο Google;

Η λέξη με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google είναι σταθερά το youtube, με μισό δισεκαττομύριο αναζητήσεις το μήνα, ενώ δεύτερο έρχεται το facebook με 370 εκατομμύρια αναζητήσεις το μήνα.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν τα βάζουν αυτά οι άνθρωποι στα shortcuts (συντομεύσεις) τους, αλλά τίποτε δεν είναι παράξενο στο μαγικό κόσμο των υπολογιστών.

Αν, παρεμπιπτώντως αναρωτιέστε γιατί η αρχική σελίδα του Google είναι τόσο βασική και μοιάζει σαν κάτι που έφτιαξε παιδί δημοτικού, αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο δημιουργοί του δεν γνώριζαν ούτε τη βασική γλώσσα προγραμματισμού HTML· δεν ήξεραν καν πώς να βάλουν το λογότυπο της εταιρείας στο κέντρο της σελίδας, αυτό έγινε πολύ αργότερα.

Από τη δεύτερη θέση και μετά, οι άνθρωποι ψάχνουμε μανιωδώς τα απολύτως απαραίτητα για ένα πολύ βασικό είδος που είμαστε: Μετάφραση (translate στη θέση 3), καιρός (weather στη θέση 5), πορνό (pornhub στη θέση 4). Και πιο κάτω, πολλή μετάφραση, πολύς καιρός, πάρα πολύ πορνό.

Η πρώτη εθνική και όχι διεθνής σελίδα, κάνει την εμφάνισή της στη θέση 23 και είναι οι χάρτες στο γερμανικό Google, προφανώς οι Γερμανοί διαχρονικά δεν εμπιστεύονται τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο οι άλλοι λαοί.

Στη θέση 27 και 34 αντίστοιχα, Αργεντινοί και Πολωνοί θέλουν να μάθουν για τον καιρό από τις δικές τους εθνικές Μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Σε άλλα, στις 100 πρώτες θέσεις ψάχνουμε πάρα πολύ μπάσκετ και ποδόσφαιρο, το ΝΒΑ είναι στη 13η θέση και η Αγγλική Premier League στην 21η, ενώ πολλές ομάδες, αγγλικές κυρίως έχουν μια θέση στην πρώτη 100άδα των αναζητήσεων.

Τι άλλο κάνουμε; Ψωνίζουμε φυσικά. Ξεκινώντας από το amazon που είναι στην έκτη θέση, περνώντας στο σχετικά καινούργιο shein, που εμφανίζεται στην 59η θέση, ενώ μια θέση πιο κάτω είναι το ΙΚΕΑ και δέκα θέσεις πιο κάτω το aliexpress.

Επίσης απασχολεί πάρα πολύ τους γείτονες Τούρκους τι κάνει το δολάριο, τόσο πολύ που η αναζήτηση στο σχετικό τουρκικό σάιτ είναι στη θέση 44 της παγκόσμιας κατάταξης, εντυπωσιακό αν μη τι άλλο.

Σε επίπεδο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μιλώντας με οικονομικους όρους, μας ενδιαφέρει μόνο τι κάνει το bitcoin (θέση 94) και πώς θα «επενδύσουμε» τα χρήματά μας, καθώς στις 100 κορυφαίες αναζητήσεις υπάρχουν και δύο μεγάλα στοιχηματικά σάιτ.

Μας ενδιαφέρει καθόλου τι γίνεται στον κόσμο;

Πολύ λιγότερο απ' ότι θα φανταζόταν κανείς. Το μοναδικό ειδησεογραφικό Μέσο που εμφανίζεται στην 100άδα είναι το bbc news στη θέση 85.

Η Ουκρανία κάνει κι αυτή την εμφάνισή της, ως μοναδικό θέμα επικαιρότητας, μόλις στη θέση 92, ενώ το μοναδικό πρόσωπο που εμφανίζεται στις 100 κορυφαίες αναζητήσεις είναι η Άμπερ Χερντ στη θέση 98, κάπως έτσι τρώει τη σκόνη της ο Τζόνι.

Τίποτε άλλο.

Ιnstagram, tiktok και άλλες παρόμοιες εφαρμογές, με όλες τις παραλλαγές των ονομάτων τους «τρώνε» τις κορυφαίες θέσεις αναζητήσεων, δίνοντας μια πολύ παραστατική εικόνα του homo sapiens sapiens και κυρίως του πώς χρησιμοποιεί την τεχνολογία στην καθημερινότητά του.

Α, ναι. Το ίδιο το Google βρίσκεται στη θέση 14 των αναζητήσεων στο Google. Εκατόν έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι το μήνα μπαίνουν στο Google και πατάνε στο κουτί της αναζήτησης τη λέξη Google προκειμένου να βρεθούν στο ίδιο παράθυρο από το οποίο ξεκίνησαν...

Δεν ξέρω αν είμαστε για κλάματα ως είδος, πάντως μερικές φορές είμαστε σίγουρα για γέλια.

Η 4η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1932, Βερολίνο. Μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος παρελαύνουν με τις σημαίες τους στο αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου.

1941, Καλιφόρνια. Ο Ισπανός σουρεαλιστής καλλιτέχνης Σαλβαδόρ Νταλί και η σύντροφός του, Γκαλά, σε πάρτι που εδωσαν στο Ντελ Μόντε της Καλιφόρνια, για να ενισχύσουν τους πρόσφυγες καλλιτέχνες. Το ζευγάρι ζήτησε από τους καλεσμένους να ντυθούν "κακά όνειρα".

1969, Βενετία. Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι με τη Γαλλίδα ηθοποιό Καπισίν, στο αεροδρόμιο της Βενετίας, απ'όπου θα μεταβούν στο Λίντο. Εκεί θα παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της ταινίας “Satyricon” του σκηνοθέτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

1972, Μόναχο. Ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς με το 7ο μετάλλιό του στο λαιμό, μετά τη νίκη της αμερικανικής ομάδας 4Χ400 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

1976, Τζόρτζια. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζίμι Κάρτερ με τον ηθοποιό Ρόμπερτ Ρέντφορντ, στο σπίτι του πρώτου στο Πλέινς της Τζόρτζια. Ο Ρέντφορντ ήρθε εδώ για να συνομιλήσει με τον Κάρτερ για ζητήματα οικολογίας.

1985, Νέα Υόρκη. Ο ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας συνοδεύεται από αστυνομικούς προκειμένου να αποφύγει τους θαυμαστές του. Ο ηθοποιός μόλις έχει γυρίσει ένα διαφημιστικό για την πόλη της Νέας Υόρκης κάτω από τη γέφυρα του Μπρούκλιν.

1987, Ντίσελντορφ. Ο Δυτικογερμανός σχεδιαστής μόδας, Κάρλ Λάγκερφελντ σχεδιάζει για τη μεγάλη κλωστοϋφαντουργία του Κλάους Στίλμαν.

1989, Λειψία. Ένα αγόρι, στους ώμους του πατέρα του και άλλοι Ανατολικογμερανοί περιμένουν να ανοίξει ο δρόμος για τη Δύση, στη Λειψία.

1990, Τανζανία. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' κατευθύνεται στο βάθρο από το οποίο θα απευθυνθεί στο πλήθος, στη Μουάνζα της Τανζανίας. Στο βάθος διακρίνεται η λίμνη Βικτώρια. Τη λειτουργία θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης