FOCUS

Σαν σήμερα: Η 31η Αυγούστου στην Iστορία - Ποιος σκότωσε, τελικά, την Νταϊάνα;

ΑP Photo

Η 31η Αυγούστου είναι η 243η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 244η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα που ένα 

Στις 31 Αυγούστου γεννήθηκαν δύο από τους πιο διάσημους -για όλους τους λάθος λόγους- αυτοκράτορες της Ρώμης: Το 12 ο Γάιος Καλιγούλας και το 161 ο Κόμμοδος.

Στις 31 Αυγούστου 1867 πέθανε ο Σαρλ Μπωντλαίρ, Γάλλος ποιητής και το 1986 ο Χένρυ Μουρ, Άγγλος γλύπτης

Στις 31 Αυγούστου 1997, σε τροχαίο δυστύχημα, στο Παρίσι, σκοτώνεται η Νταϊάνα, πριγίπισσα της Ουαλίας και μαζί της ο τότε σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Κανένας θάνατος στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει δημιουργήσει τόσες θεωρίες συνομωσίας και τόσες εικασίες, όσο αυτός της γυναίκας που μερικά χρόνια νωρίτερα παντρεύτηκε το μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας.

Ποιος σκότωσε τελικά τη Νταϊάνα;

Λίγο μετά το θάνατο της Νταϊάνα ξεκίνησαν οι θεωρίες. Το δυστύχημα ήταν «ενορχηστρωμένο από το παλάτι», η Νταϊάνα «ήταν έγκυος από τον Αλ Φαγέντ» και πολλά ακόμη, τα οποία ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να εξάπτουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον του κοινού.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ένα δικαστήριο το 2008 εξέδωσε απόφαση για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» από τον οδηγό του αυτοκινήτου της Νταϊάνα, Ανρί Πωλ και τους παπαράτσι που καταδίωκαν το αυτοκίνητο. Η ετυμηγορία των ενόρκων ανέφερε επίσης: «Επιπλέον, ο θάνατος προκλήθηκε ή συνετέλεσε από το γεγονός ότι οι επιβαίνοντες δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας και από το γεγονός ότι η Mercedes πιθανόν χτύπησε την κολώνα στη σήραγγα του Pont de l'Alma».

Οι πιο ενεργοί στην αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής των γεγονότων ήταν η βρετανική ταμπλόιντ Daily Express και ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, του οποίου ο γιος, Ντόντι, σύντροφος της Νταϊάνα, επίσης πέθανε στο δυστύχημα.

Το 2003, ο μπάτλερ της Νταϊάνα, Πολ Μπάρελ, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σημείωμα που υποστήριξε ότι είχε γραφτεί από την ίδια το 1995, στο οποίο υπήρχαν ισχυρισμοί ότι ο πρώην σύζυγός της «σχεδίαζε ένα ατύχημα» στο αυτοκίνητο της Νταϊάνα, όπως μια βλάβη στα φρένα, προκειμένου να απαλλαγεί από εκείνην και να ξαναπαντρευτεί.

175 θεωρίες συνομωσίας

Οι θεωρίες αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη βρετανική αστυνομία, η οποία το 2004 ξεκίνησε την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πάτζετ», προκειμένου να διερευνήσει τις θεωρίες αυτές. Η έρευνα εξέτασε 175 ισχυρισμούς που είχαν διατυπωθεί από τον Φαγιέντ κυρίως. Μεταξύ των μαρτύρων που ανακρίθηκαν ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος.

Μια από τις θεωρίες ήθελε τον οδηγό της Mercedes, Ανρί Πωλ να πληρώνεται από «κάποια» υπηρεσία εθνικής ασφάλειας· διαφορετικές εκδοχές αυτών των ισχυρισμών αναφέρουν τη χώρα της υπηρεσίας ασφαλείας ως την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα στοιχεία που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν τη θεωρία αυτή προκύπτουν κυρίως από χρήματα που είχε στην κατοχή του τη στιγμή του θανάτου του και από την προσωπική του περιουσία. Ο Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέντ ισχυρίζεται ότι ο Ανρί Πωλ δούλευε για τη βρετανική MI6. Η έρευνα πάντως δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι ο Ανρί Πωλ ήταν πράκτορας για οποιαδήποτε υπηρεσία ασφαλείας.

Το μόνο που αποδείχθηκε ήταν ότι ο Πωλ ήταν ελαφρώς μεθυσμένος το βράδυ του δυστυχήματος, ενώ ταυτόχρονα έπαιρνε αντικαταθλιπτικά.

Παρά την επιμονή του Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέντ, 25 χρόνια αργότερα δεν έχει υπάρξει καμία απόδειξη ότι πίσω από το δυστύχημα κρυβόταν κάτι περισσότερο από έναν απρόσεκτο οδηγό, τη φοβία του ζευγαριού για τους φωτογράφους και μια πάρα πολύ άτυχη στιγμή.

Η Νταϊάνα όταν σκοτώθηκε ήταν 36 ετών. Ο Αλ Φαγέντ, 42.

Η 31η Αυγούστου στην Iστορία

1922. Η ελληνική και η αρμενική συνοικία της Σμύρνης καταστρέφονται από πυρκαγιά που έβαλαν οι τουρκικές Αρχές της πόλης. Η 11η Μεραρχία, υπό τον Υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, αφού κυκλώνεται στην περιοχή των Μουδανιών, παραδίδεται στους Τούρκους.

1932, Νέα Υόρη. Δεκάδες άνθρωποι με προστευτικά στα μάτια, παρατηρούν την έκλειψη ηλίου από το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ.

1936, Σαουθάμπτον. Το πλήθος υποδέχεται το υπερωκεάνιο “Queen Mary”, το οποίο μόλις έγινε το πρώτο πλοίο που διέσχισε τον Ατλαντικό σε λιγότερες από 4 μέρες.

1946, Νιρεμβέργη. Ο Χέρμαν Γκέρινγκ στέκεται μπροστά στους δικαστές στη Νιρεμβέργη, προκειμένου να μιλήσει για τελευταία φορά στη δική για εγκλήματα πολέμου, η οποία πλησιάζει στο τέλος της.

1953, Ιταλία. Ο Αμερικανός συγγραφέας Τρούμαν Καπότε, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο Πόρτο Φίνο.

1958, Αθήνα. Η συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι στην Ακρόπολη. Ήταν, όπως είπε η ίδια, παιδικό της όνειρο να επισκεφθεί την Ελλάδα.

1964, Ατλάντικ Σίτι. Περισσότεροι από 20.000 θαυμαστές των Beatles, στα πρόθυρα της υστερίας καθώς το γκρουπ εμφανίζεται στη σκηνή.

1970, Νίκαια. Η παραλία στη γαλλική Ριβιέρα είχε ιδιαίτερα πολύ κόσμο την Κυριακή 31 Αυγούστου 1970, λόγω του πολύ καλου καιρού, αλλά και επειδή για πολλούς Γάλλους ήταν η τελευταία μέρα των διακοπών τους.

1972, Μόναχο. Ο Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς έχει μόλις πάρει το τέταρτο χρυσό του μετάλλιο στυς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Και δεν τελείωσε, καθώς θα πάρει τις επόμενες μέρες και ένα πέμπτο.

1972, Ρέικιαβικ. Ο Αμερικανός Μπόμπι Φίσερ στα δεξιά και ο Σοβιετικός Μπορίς Σπάσκι, παίζουν το τελευταίο τους παιχνίδι στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, στον πιο ιστορικό αγώνα σκακιού όλων των εποχών.

1987, Ναϊρόμπι. Ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Ίντι Αμίν Νταντά, στο Ναϊρόμπι της Κένυα.

1997, Παρίσι, Η πριγκίπισσα Νταϊάνα χάνει τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι. Μαζί της ήταν και ο σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης