FOCUS

Σαν σήμερα: Η 15η Αυγούστου στην Iστορία - Πόσες Μαρίες έχουμε στην Ελλάδα;

Σαν σήμερα: Η 15η Αυγούστου στην Iστορία - Πόσες Μαρίες έχουμε στην Ελλάδα;
Πώς λύνεις ένα πρόβλημα όπως η Μαρία; Ο περίφημος στίχος από τη «Μελωδία της Ευτυχίας»...

Η 15η Αυγούστου είναι η 227η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 228η σε δίσεκτα έτη. Χρόνια πολλά αγαπημένες Μαρίες. Σε κάθε μια από τις 665.200 από μας ξεχωριστά.

Στις 15 Αυγούστου 1769 γεννήθηκε ο Ναπολέων Α΄, ο γνωστός και ως Μέγας διότι η ιστορία έχει μια τρυφερότητα με τους σφαγείς μεγάλης κλίμακας, όλοι τους Μεγάλοι.

Στις 14 Αυγούστου 1057 πέθανε ο Μάκβεθ, βασιλιάς της Σκωτίας που τον έκανε μετά ίσως τη δεύτερη καλύτερη τραγωδία του ο Σέξπιρ, η πρώτη καλύτερη είναι σαφέστατα ο Ριχάρδος ο Γ', αλλά εμένα μ' αρέσει πιο πολύ ο Άμλετ.

Στις 15 Αυγούστου 1096 ξεκινά η Α΄ Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων και μαζί της ξεκινά μια ακατανόητη αιματηρότατη περίοδος για την Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή.

Το 1620 το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που η καταγωγή τους κρατάει από τους πρώτους αυτούς εποίκους, κατά κανόνα πάμφτωχους ή βαρυποινίτες που μέχρι και η ζωή στην αφιλόξενη νέα Γη ήταν γι αυτούς καλύτερη από εκείνη στη Βρετανία.

Το 1877 ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι «Mary had a little lamb», το οποίο είναι πολύ καλύτερο από τα περισσότερα πράγματα που έχουν ηχογραφηθεί και ηχογραφούνται έκτοτε.

Το 1903 ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας. Σήμερα το ομώνυμο βραβείο είναι το όνειρο όλων όσων ασκούμε το συγκεκριμένο λειτούργημα.

Το 1914 το πρώτο πλοίο διαπλέει τη Διώρυγα του Παναμά, αλλάζοντας για πάντα την παγκόσμια ναυσιπλοΐα αλλά και το εμπόριο.

Το 1940 ένα Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλλίζει και βυθίζει το ελληνικό ελαφρύ καταδρομικό «Έλλη» έξω από το λιμάνι της Τήνου επιφέροντας τον θάνατο εννέα Ελλήνων ναυτικών. Την επομένη επιβεβαιώνονται οι αρχικές υποψίες περί ιταλικής ευθύνης αλλά η κυβέρνηση του Μεταξά κάνει το παπί, για να μην έρθει σε ρήξη με τον Μουσολίνι.

Το 1945 η Ιαπωνία παραδίδεται άνευ όρων στις ΗΠΑ. Επιτέλους τελειώνει η μεγαλύτερη σύγχρονη περιπέτεια της ανθρωπότητας, ο Β'ΠΠ.

Το 1969 αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Crosby, Stills, Nash and Young και πολλοί άλλοι.

Το 1974 συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αττίλας ΙΙ» Την ίδια ημέρα, φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει «η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες».

Εν ολίγοις, η 15η Αυγούστου είναι μια πλούσια σε γεγονότα ημέρα, όλα αυτά όμως, μάλλον στα καθ' ημάς επισκιάζουν δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι η εκκλησία γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και συνεπώς γιορτάζουν οι πάρα πολλές, αλλά μοναδικές για τον καθένα 665.200 Μαρίες.

Το δεύτερο είναι ότι οι περισσότεροι -πλην όσων εργάζονται για να το καταφέρετε- είστε στις παραλίες, καταμεσίς του διασημότερου και πιθανώς ομορφότερου καλοκαιριού στον κόσμο, του ελληνικού.

Καλές βουτιές λοιπόν και να είστε όλοι πάντα καλά για να χαίρεστε και να γιορτάζετε τις Μαρίες σας.

Η 15η Αυγούστου στην Iστορία

1909, Αθήνα. Ξεσπά η επανάσταση στο Γουδή, την οποία οργάνωσε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος». Τη διακυβέρνηση της χώρας καλείται να αναλάβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1927, όρος Ράσμορ. Ο γλύπτης Gutzon Borglum έχει σημαδέψει το βράχο στον οποίο θα σκαλίσει τα πρόσωπα των Αμερικανών Προέδρων Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Αβραάμ Λίνκολ και Θεόδωρου Ρούσβελτ.

1940. Το καταδρομικό «Έλλη» τορπιλίζεται απ’ τους Ιταλούς στην Τήνο.

1941, ανατολικό μέτωπο. Γερμανοί στρατιώτες κρατούν Σοβιετικους αιχμαλώτους που κατάφεραν να βγουν από τα φλεγόμενα τεθωρακισμένα τους.

1945, Λονδίνο. Κάτοικοι του Λονδίνου κρατούν τις σημαίες της Αγγλίας και των ΗΠΑ και πανηγυρίζουν το οριστικό τέλος του πολέμου, με την παράδοση της Ιαπωνίας.

1947, Ινδία. Ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού χαιρετάει τη σημαία τη μέρα που γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας.

1953, Ζάκυνθος. Εναέρια άποψη του νησιού της Ζακύνθου στην Ελλάδα. Το νησί χτυπήθηκε από μια σειρά σεισμών, τους οποίους ακολούθησαν φωτιές και τσουνάμι.

1958, Λευκωσία. Ένας Βρετανός στρατιώτης φυλάει σκοπιά καθώς άλλοι Βρετανοί στρατιώτες και οι οικογένειές τους κάνουν μπάνιο σε παραλία της Κύπρου, 15 χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία.

1962, Ιταλία. Η Τζάκι Κένεντι και η σύζυγος του Τζιάνι Ανιέλι επισκέπτονται αρχαία ελληνικά μνημεία στη Νότια Ιταλία.

1969, Νέα Υόρκη. Στο δρόμο για το Γούντστοκ...

1991, Νέα Υόρκη. Ο Πολ Σάιμον σε συναυλία στο Central Park της Νέας Υόρκης.

1994, Ζαΐρ. Πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο που σπαράζει τη Ρουάντα, περιμένουν για φαγητό σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα με το Ζαΐρ.