FOCUS

Σαν σήμερα: Η 12η Αυγούστου στην Ιστορία - Πού είναι σήμερα ο Κώστας Κεντέρης;

Ο Κώστας Κεντέρης μετά την απολογία του στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ, το 2004.

Η 12η Αυγούστου είναι η 224η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 225η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα που στην Ελλάδα ξέσπασε το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο όλων των εποχών: Εκείνο της υπόθεσης ντόπινγκ του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου. 

Στις 12 Αυγούστου 1681 γεννήθηκε ο Δανός εξερευνητής Βίτους Μπέρινγκ, από τον οποίο πήρε το όνομά της η ομώνυμη θάλασσα. Το 1860 η Κλάρα Χίτλερ, η μαμά του Αδόλφου. Το 1954 ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σχεδόν από τύχη έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας μετά το σκάνδαλο Στρος-Καν.

Το 1949 ήρθε στον κόσμο ένας από τους πιο σπουδαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Σκωτσέζος Μαρκ Νόπφλερ, frontman, συνθέτης και τραγουδιστής των Dire Straits, ο οποίος ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, αλλά ευτυχώς για μας και για τον ίδιον τα παράτησε εγκαίρως κι έπιασε την κιθάρα την οποία παίζει με το δεξί παρότι αριστερόχειρας.

Στις 12 Αυγούστου 1953 σεισμός 7,2 Ρίχτερ χτυπάει τα νότια νησιά του Ιονίου, με απολογισμό 476 νεκρούς.

Το 1985, η πτήση 123 της Japan Airlines συντρίβεται στην Ιαπωνία σκοτώνοντας 520 άτομα, στο χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα με ένα αεροσκάφος. Σαν από πραγματικό θαύμα σώθηκαν τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κοριτσάκι.

Στις 12 Αυγούστου 2004, στην Αθήνα, όλοι περιμένουν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, την επόμενη μέρα· δεν ήταν μόνο που επιτέλους οι Αγώνες επέστρεφαν στο «σπίτι» τους, ήταν που είχαμε και μερικους σπουδαίους αθλητές και τρομερές προσδοκίες. Και σπουδαιότερος των σπουδαίων, ο γιος του Ανέμου, ο Κώστας Κεντέρης, ο άνθρωπος που άφηνε σε παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες με το στόμα ανοιχτό την υφήλιο και όλα τα μεγαθήρια των δρόμων μικρών αποστάσεων να κοιτάνε την πλάτη του.

Κι εκεί έγινε η γκέλα.

Ένα «τροχαίο» και μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων

Μία μέρα πριν την τελετή έναρξης, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του, Κατερίνα Θάνου, δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν λίγο αργότερα ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να τρέξουν πίσω στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ.

Σύμφωνα με τον Κεντέρη, ο ίδιος ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αργότερα, η έρευνα κατέδειξε ότι το ατύχημα μάλλον δεν έγινε ποτέ, ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή».

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν αποδείχθηκε, μέχρι σήμερα η υπόθεση παραμένει θολή ως προς το τι ακριβώς συνέβη, Κεντέρης και Θάνου αρνούνται ότι ήταν ντοπαρισμένοι και παραδέχτηκαν μόνο ότι δεν πέρασαν τα τεστ.

Ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ. Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004.

Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών.

Αντίθετα, στον προπονητή τους, Χρήστο Τζέκο, επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο ταρακούνησε τα θεμέλια του ελληνικού αθλητισμού και έθεσε εν αμφιβόλω τις επιτυχίες που είχε αρχίσει να σημειώνει τα προηγούμενα χρόνια.

Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας έγιναν με βαριά επάνω τους τη σκιά της υπόθεσης και στην πορεία το σκάνδαλο ντόπινγκ πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας για τον ελληνικό αθλητισμό, που πέρασε αρκετά δύσκολα χρόνια έως ότου αρχίσει να επανακάμπτει πολύ πρόσφατα με διεθνείς επιτυχίες.

Ήταν «στημένη» η υπόθεση για να φύγει ο Κεντέρης από τη μέση; Δεν ήθελαν κάποιοι να επαναλάβει την επιτυχία του Σίδνεϊ και του Έντμοντον; Ήταν λάθος του ιδίου;

Δύσκολο να δώσει κανείς απαντήσεις, αφού δεν αποδείχθηκε ποτέ εάν όντως υπήρχε θέμα ντοπαρίσματος. Το ντόπινγκ, εξάλλου, είναι μια καθολική πληγή για τον παγκόσμιο αθλητισμό, μια πληγή που δεν επουλώνεται με τσιρότα και περιστασιακούς ελέγχους και αποκλεισμούς.

Πόσα από τα μετάλλια που βλέπουμε στους μεγάλους αγώνες κρύβουν από πίσω τους περίτεχνα χημικά κοκτέιλ; Και κυρίως, πώς μπορεί να σταματήσει αυτό;

Από το Πάπιγγο στον ΣΕΓΑΣ

Στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες.

Ο Κεντέρης δεν το έκανε. Για τους «δικούς του» λόγους. Τους οποίους ο ίδιος δεν εξήγησε ποτέ.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, μαζί με την Κατερίνα Θάνου, αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Την ίδια χρονιά αποφάσισε να παραιτηθεί των προνομίων και των υποχρεώσεών του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σήμερα ο Κεντέρης περνάει πολύ χρόνο στο Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, μαζί με τη σύζυγό του, Έλσα Εξάρχου και τα δύο παιδιά τους.

Το ζευγάρι διατηρεί εκεί ένα ξενοδοχείο, το «Μικρό Πάπιγκο 1700», το οποίο ανήκε στην οικογένεια της συζύγου του.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Κώστας Κεντέρης επέστρεψε στον αθλητισμό, με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού αποφάσισε να ασχοληθεί με τα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ από τη θέση του αντιπροέδρου την οποία κατέχει.

«Αγάπη και ανιδιοτέλεια, αυτοί είναι οι λόγοι που επέστρεψα. Ειλικρινά θεωρώ ότι χρωστάω στο χώρο μου. Με όλες μου τις δυνάμεις, ελπίζω να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι, έτσι ώστε να κτίσουμε ξανά το άθλημα και να το οδηγήσουμε εκεί που ονειρευόμαστε. Τόσο στον υψηλό πρωταθλητισμό, όσο και στην βάση του αθλήματος», είχε πει λίγες μέρες αργότερα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Όταν ρωτήθηκε τι συμβουλή θα έδινε στους νέους αθλητές, είπε: «Να βάζουν στόχους. Μικρούς, καθημερινούς και να προσπαθούν να τους ξεπερνούν. Οταν υλοποιούν αυτούς τους στόχους και σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά, τότε θα έλθει και το μεγάλο αποτέλεσμα».

Κανείς, εκτός από τον ίδιο, δεν ξέρει τι είχε συμβεί πραγματικά εκείνη την ημέρα του Αυγούστου του 2004.

«Όλες οι καταστάσεις και όλα τα πράγματα που περνάμε στη ζωή έρχονται για κάποιον λόγο. Νομίζω που εγώ έτσι ήμουν πάντα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να εμφανίζομαι κάπου που δεν έχω τίποτα να πω ή να κάνω, πέρα από κάτι τέτοιες προσπάθειες που βοηθούν το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Το θέμα είναι να είμαστε καλά εσωτερικά και να έχουμε μια ψυχική ηρεμία. Αυτό είναι το βασικότερο στη ζωή και μετά έρχονται όλα τ’ άλλα», είχε πει σε άλλη συνέντευξή του το 2021.

Συμπλήρωσε ότι η κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.

Θα είχε πάρει άλλο ένα το 2004 στην Αθήνα; Πιθανώς. Ίσως και όχι. Καμία σημασία δεν έχει πλέον.

Η 12η Αυγουστου στην Ιστορία

1937, Σαγκάη. Η οδός Νανκίνγκ, ο βασικός εμπορικός δρόμος της Σαγκάης, την ημέρα που η πόλη κυρήχθηκε σε κατάσταση πολιορκίας από τον ιαπωνικό στρατό.

1942, Σικάγο. Τα φώτα της πόλης του Σικάγο κλείνουν σταδιακά, κατά τη διάρκεια μισάωρης δοκιμής συσκότισης.

1949, Γλασκώβη. Γεννιέται ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Dire Straits Μαρκ Νόπφλερ.

1950, Ατλάντα. Μια ομάδα νέων μελών γονατίζουν μπροστά στο σταυρό κατά τη διάρκεια της τελετής εισόδου τους στην Κου Κλουξ Κλαν. Περίπου 2.000 μέλη παρακολούθησαν την τελετή και 50 νέα μέλη ορκίστηκαν πίστη στην οργάνωση.

1953, Επτάνησα. Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, πλήττει τα Επτάνησα, με συνέπεια 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.000 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ανυπολόγιστες καταστροφές.

1959, Μπουένος Άιρες. Η Μαρλέν Ντίτριχ μεταφέρεται από αστυνομικούς έξω από την Όπερα του Μπουένος Άιρες, όπου λιποθύμησε, περικυκλωμένη ασφυκτικά από το πλήθος των θαυμαστών της.

1966, Σεν Τροπέ. Η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό και ο σύζυγός της Γκίντερ Σακς σε διακοπές στο Σεν Τροπέ της γαλλικής Ριβιέρας.

1967, Στοκχόλμη. Η κίνηση στη Σουηδία γίνεται ακόμα στην αριστερή πλευρά του δρόμου, πριν την αλλάγή, που προετοιμάζεται ήδη όπως δείχνουν και τα βέλη στην άσφαλτο.

1977, Καλιφόρνια. Το διαστημικό Λεωφορείο Έντερπραϊζ βρίσκεται επάνω σε ένα 747, το οποίο απογειώνεται από τη στρατιωτική βάση Έντουαρντς. Το διαστημικό Λεωφορείο να κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση σε λίγα λεπτά.

1982, Βυρηττός. Καπνός και φλόγες σε προάστειο της πόλης, μετά από μια ακόμα ισραηλινή επιδρομή.

1984, Λος Άντζελες. Πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες.

1985, Ιαπωνία. Η Κέικο Καβακάμι είναι μια από τους μόλις 4 επιζώντες του αεροπορικού δυστυχήματος της πτήσης της Japan Airlines που συνετρίβη σε βουνά στην κεντρική Ιαπωνία. Η επιχείρηση διάσωσης κράτησε 17 ώρες. Η Κέικο είπε ότι λίγο πριν τη βρουν ζωντανή αποχαιρέτησε τον πατέρα της και την αδελφή της που πέθαναν πριν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία.

1995, Λονδίνο. Κάτοικοι της αγγλικής πρωτεύουσας προσπαθουν να δροσιστούν στο συντριβάνι της πλατείας Τραφάλγκαρ, καθώς ένα πρωτοφανές κύμμα ζέστης χτυπάει εδώ και μέρες τη Μεγάλη Βρετανία.

2004, Αθήνα. Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη - Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο αθλητές αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, επικαλούμενοι τροχαίο ατύχημα με μηχανή, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο. Τελικά τίθενται εκτός αγώνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης