FOCUS

Σαν σήμερα: Η 1η Αυγούστου στην Ιστορία - «Λέγε με Ισμαήλ»

Η 1η Αυγούστου είναι η 213η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 214η σε δίσεκτα έτη. Είναι η μέρα που γεννήθηκε ο Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του Μόμπι Ντικ. 

Όσοι αγαπάτε τη ρωμαϊκή ιστορία, ή απλώς έχετε δει την ταινία «Κλεοπάτρα», ξέρετε ότι η βασίλισσα της Αιγύπτου είχε μαζέψει στην Αλεξάνδρεια το Μάρκο Αντώνιο, αφού δεν της έκατσε η ιστορία με τον Ιούλιο Καίσαρα.

Η Κλεοπάτρα μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους: Ή που προσπαθούσε να επιβιώσει σε έναν κόσμο που αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο ιδιαίτερα εάν ήσουν βασιλέας κάποιου είδους, ή που ήταν τρομερά φιλόδοξη και προσπαθούσε να κυβερνήσει τον τότε γνωστό κόσμο μέσω των Ρωμαίων εραστών της.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά έλαβαν τέλος την 1η Αυγούστου του 30 π.χ. όταν ο Οκταβιανός, που έμεινε στην ιστορία ως Αύγουστος, μπήκε στην Αλεξάνδρεια, δεν τσίμπησε στα θέλγητρα της Κλεοπάτρας, εκείνη και ο Μάρκος Αντώνιος συνάντησαν το δημιουργό τους κι εκείνος έγινε μονοκράτορας του γνωστου σύμπαντος.

Fast forward στο 1944, όταν οι Πολωνοί αντιαστασιακοί εξεγείρονται στη Βαρσοβία, πιστεύοντας ότι οι Σοβιετικοί, που ήταν στην Πράγκα, την ανατολική ακτή του Βιστούλα, θα τους βοηθήσουν. Η Armia Krajowa ή AK (Στρατός της Πατρίδας), ξκίνησε τη μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξήγαγε αντιστασιακή οργάνωση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε συγκρούσεις διάρκειας λίγων μερών ως την άφιξη των σοβιετικών δυνάμεων που προσέγγιζαν την πόλη. Οι Σοβιετικοί, όμως, κάθισαν απέναντι και κοιτούσαν επί 63 ολόκληρες μέρες τους Γερμανούς να αποδεκατίζουν την ανέτοιμη για μακροχρόνια σύγκρουση ΑΚ και να ισοπεδώνουν την πόλη.

Μέχρι σήμερα οι Πολωνοί πιστεύουν ότι αυτό έγινε εσκεμμένα ώστε να εξολοθρευτούν τα δημοκρατικά στρατεύματα και οι Σοβιετικοί να βρουν μια διαλυμένη Πολωνία, την οποία μπορούσαν να ελέγχουν πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Πιθανότατα έχουν δίκιο.

Εάν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα τα όσα συνέβησαν τότε, αναζητήστε τα βιβλία του Βετανού ιστορικού Νόρμαν Ντέιβις και ειδικότερα το «Εξεγερση του '44». Διαφωτιστικά από πολλές απόψεις.

«Ένα από τα πιο περίεργα και υπέροχα βιβλία στον κόσμο»

Την 1η Αυγούστου 1819, στη Νέα Υόρκη γεννήθηκε ο άνθρωπος που συνέγραψε το απόλυτο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: Ο Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ είναι πολλά παραπάνω από ένα μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα, ή μια ιστορία της θάλασσας.

Είναι μια πανανθρώπινη ιστορία για το θυμό, την εκδίκηση, την τύφλωση, τα ανθρώπινα πάθη και την επιβίωση.

Όταν δημοσιεύθηκε, το μυθιστόρημα ήταν μια τεράστια εμπορική αποτυχία και όταν πέθανε ο συγγραφές του, το 1891, δεν τυπωνόταν καν. Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται στις αρχές του 20ού αιώνα, με την εκατονταετηρίδα της γέννησης του Μέλβιλ. Ο Ουίλιαμ Φώκνερ είπε ότι ευχόταν να το είχε γράψει ο ίδιος και ο Ντ. Χ. Λώρενς το αποκάλεσε «ένα από τα πιο περίεργα και υπέροχα βιβλία στον κόσμο» και «το σπουδαιότερο βιβλίο που έχει γραφτεί για τη θάλασσα».

Η εναρκτήρια πρόταση «Λέγε με Ισμαήλ» είναι ανάμεσα στις πιο διάσημες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κι αν πρέπει να διαβάσει κάποιος μόνο ένα βιβλίο στη ζωή του, αυτό θα μπορούσε να είναι η ιστορία του Έιχαμπ και της Φάλαινας που κυνηγούσε μέχρι το θάνατο.

Σαν σήμερα: Η 1η Αυγούστου στην Ιστορία

1819, Νέα Υόρκη. Γεννιέται ο συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, «πατέρας» του Μόμπι Ντικ.

1936, Βερολίνο. Ο Γερμανός καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ φτάνει στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Βερολίνο για να κηρύξει την έναρξη της 11ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

1936, Βερολίνο. Αμερικανοί αθλητές παρελαύνουν για να συναντήσουν τις άλλες ομάδες στο Ολυμπιακό Στάδιο, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου. Συνολικά, 4,066 αθλητές από 49 χώρες έλαβαν μέρος στους αγώνες, συμμετέχοντας σε 129 αθλήματα.

1939. Το περίφημο γερμανικό αντιτορπιλικό Μπίσμαρκ, ένα από τα υπερόπλα του γερμανικού ναυτικού.

1944, Βαρσοβία. Μια πολωνική σημαία κυματίζει πίσω από ένα οδόφραγμα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας. Η εξέγερση ξέσπασε την 1η Αυγούστου και διήρκεσε 63 μέρες, πριν πνιγεί στο αίμα από τους Γερμανούς. Οι Πολωνοί μάταια περίμεναν τη βοήθεια των Σοβιετικών, οι οποίοι απλώς παρακολουθούσαν από την άλλη όχθη του Βιστούλα.

1953, Άλπεις. Οι ακροβάτες Αλφρέντο και Χένρι, της ομάδας Τράμπερ, σε μια πολύ τολμηρή επίδειξη πάνω από το όρος Hoellentalklamm, κοντά στο Γκάρμις της Γερμανίας. Ο Αλφρέντο στέκεται πάνω σε ένα ποδήλατο, όσο ο Χένρι κρέμεται κάτω από το τεντωμένο καλώδιο.

1961, Νέα Υόρκη. Άποψη της πολυσύχναστης παραλίας στο Κόνεϊ Άιλαντ.

1964, Ταορμίνα. Ο Ιρλανδός ηθοποιός Πίτερ Ο'Τουλ δέχεται το βραβείο David of Donatello για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας», στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ταορμίνα. Το κορυφαίο ιταλικό κινηματογραφικό βραβείο είναι αντίγραφο του αγάλματος του Δαυίδ, από τον Ιταλό γλύπτη Ντονατέλο.

1967, Σίδνεϊ. Η τεράστια οροφή της νεοανεγερθείσας Όπερας του Σίδνεϊ, ξεχωρίζει ανάμεσα στα κτήρια της πόλης.

1969, Αθήνα. Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση και ο σύζυγός της, ο Έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, φεύγουν από ένα ολονύκτιο πάρτι σε κλαμπ της Αθήνας. Ο Ωνάσης διοργάνωσε το πάρτι για τα 40ά γενέθλια της Τζάκι.

1973, Σοβιετική Ένωση. Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης, κομμουνιστής πολιτικός και Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ της περίοδο 1935-1956. Ο θάνατός του αποδίδεται αρχικά σε καρδιολογικά προβλήματα, αλλά πιθανότερη εκδοχή είναι η αυτοκτονία δι απαγχονισμού. Ο Ζαχαριάδης ζούσε τα τελευταία χρόνια αυτοεξόριστος στη Σοβιετική Ένωση.

1980, Μόσχα. Ο Βρετανός δρομέας Σεμπάστιαν Κόου (δεξιά) και ο συμπατριώτης του Στιβ Οβέτ (με το Νο 279), τρέχουν τα 1.500 μέτρα αντρών στο Ολυμπιακό Στάδιο της Μόσχας Λένιν, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν η πρώτη αγωνιστική συνάντηση των δύο αθλητών στα 1.500 μέτρα και η πρώτη φορά που ο Κόου κέρδισε τον Οβέτ.

1996, Ατλάντα. Ο Μάικλ Τζόνσον πανηγυρίζει μετά τη νίκη του στα 200 μέτρα αντρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, με παγκόσμιο ρεκόρ 19 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα.

2007, Μινεάπολις. Μια γέφυρα του αυτοκινητόδρομου 35W στη Μινεάπολη κατέρρευσε σε ώρα αιχμής της κυκλοφορίας, με συνέπεια πολλά οχήματα να πέσουν στον ποταμό Μισισιπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης