Σαν σήμερα: Η 18η Ιουλίου στην Ιστορία - Το τίμημα για το «τέλειο δεκάρι»
Ανανεώθηκε:
Η 18η Ιουλίου είναι η 199η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 200ή σε δίσεκτα έτη. Είναι και η μέρα που η Νάντια Κομανέτσι εκτέλεσε το τέλειο δεκάρι.
Στις 18 Ιουλίου 1501 γεννήθηκε η Ισαβέλλα της Αυστρίας, που ήταν όμως βασίλισσα της Δανίας, είναι πάντα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η άνετη trans-regional εξουσία των γαλαζοαίματων.
Στα νέα των αγαπημένων νησιωτικών κρατών της στήλης, το 1913 γεννήθηκε ο Πολ Σάουθγουελ, πρωθυπουργός του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, είναι απόλυτα βέβαιο ότι αυτήν την πρόταση δεν την έχει αναφέρει ποτέ κανένα ΜΜΕ πέραν του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.
Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις είναι το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου, όμως είναι, παρακαλώ, ομοσπονδία και έχει για νόμισμα το δολάριο Ανατολικής Καραϊβικής, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει κάπου στον κόσμο και δολάριο Δυτικής Καραϊβικής, θα το ψάξουμε στο μέλλον.
Το 1918 γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος θα ήταν καλό να μην χρειάζεται συστάσεις, και τρία χρόνια αργότερα ο Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά γύρω από τη Γη και το πέμπτο άτομο στο διάστημα.
Το 1870, η Πρώτη Σύνοδος του Βατικανού θεσπίζει το δόγμα του αλάθητου του Πάπα, ενώ το 1925 εκδίδεται ένα βιβλίο που αρκετοί έχουν ακόμη ως Βίβλο, «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ. Αν έχετε χρόνο για χάσιμο μπορείτε να το διαβάσετε, είναι μια ατελείωτη βερμπαλιστική μπουρδολογία, που χρειάστηκε δύο ολόκληρους τόμους για να μας πει ότι πρέπει να μισούμε τους Εβραίους. Ή όποιους μάς ενοχλούν τέλος πάντων.
Το 1976, όμως, ήταν η Ρουμάνα αθλήτρια Νάντια Κομανέτσι που άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό, εκτελώντας ένα τέλειο δεκάρι, στις μπάρες, στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ.
Το τίμημα της επιτυχίας
Η ελβετική εταιρία ρολογιών Omega συνεργαζόταν με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή από το 1932. Πριν τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ είχε απευθύνει στη ΔΟΕ την ερώτηση αν θα ήταν χρήσιμο να αντικατασταθούν οι πίνακες βαθμολογίας, ώστε τα τρία ψηφία να γίνουν τέσσερα. Είχαν σημειώσει ότι ενδεχομένως αυτό να χρειαστεί στην ενόργανη γυμναστική. Η ΔΟΕ είχε απαντήσει «το δεκάρι δεν είναι υπαρκτό ενδεχόμενο. Ουδείς το 'χει πετύχει. Είναι κάτι άπιαστο. Έτσι κρατήσαμε τα τρία ψηφία».
Είχαν άδικο.
Η Νάντια Κομανέτσι ήταν έξι ετών όταν ο Μπέλα Καρόλι την είδε να κάνει ρόδα μαζί με μια φίλη της στην αυλή του σχολείου τους στο Ονέστι της Ρουμανίας και εντόπισε τις δυνατότητές της.
Ο Ρουμάνος, που εκείνο το διάστημα προπονούσε μια ομάδα ενόργανης γυμναστικής με στόχο να κατακτήσει παγκόσμια φήμη για λογαριασμό του καθεστώτος του Τσαουσέσκου, είχε πει ότι επισκέφθηκε κατόπιν όλες τις τάξεις, πόρτα-πόρτα, ώσπου τελικά ανακάλυψε τα δύο κορίτσια.
Στο πρόσωπο της Κομανέτσι το καθεστώς βρήκε την ιδανική αθλήτρια, που θα πετύχαινε πρώτη το τέλειο δεκάρι στους Ολυμπιακούς μερικά χρόνια αργότερα. Η ίδια η Κομανέτσι ήταν πολύ φιλόδοξη, όμως κανείς δεν ξέρει αν θα είχε αυτήν την εξέλιξη σε περίπτωση που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε άλλη χώρα, μια άλλη εποχή.
Η Κομανέτσι, όπως -όχι και προς πολύ μεγάλη έκπληξη όλων- αποκαλύφθηκε αργότερα, παρακολουθείτο στενότατα από την Σεκιουριτάτε, τη μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου, καθώς η μικρή αθλήτρια δεν ήταν παρά ένα όπλο προπαγάνδας για το καθεστώς.
Επίσης αποκαλύφθηκε ότι το ζεύγος Καρόλι κακοποιούσε σωματικά και ψυχολογικά νεαρές αθλήτριες ήδη από τη δεκαετία του 60.
Ο Καρόλι, που μετά την αυτομόλησή του στις ΗΠΑ ανέλαβε την προπόνηση της εθνικής ομάδας της χώρας, αλλά και η σύζυγός του Μάρτα, φέρονται να χτυπούσαν, να κακοποιούσαν λεκτικά και να υπέβαλαν τις νεαρές κοπέλες στα μαρτύρια της πείνας και της δίψας στις προπονητικές κατασκηνώσεις τους. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι είχαν αρνηθεί πρόσβαση σε γιατρό στις αθλήτριες. Ανάμεσά στα θύματά τους, ήταν και η Νάντια Κομανέτσι.
Το 1974, δύο χρόνια πριν από τον θρίαμβο της Κομανέτσι στο Μοντρεάλ, ένας πληροφοριοδότης έγραφε: «Χτύπησαν τα κορίτσια μέχρι που μάτωσαν οι μύτες τους και τις τιμώρησαν με σωματικές ασκήσεις μέχρι να πέσουν κάτω».
«Το να στερούν τροφή στις αθλήτριες ήταν συνηθισμένη πρακτική τους. Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα τη νύχτα πριν πέσουν για ύπνο, τόσο πολύ πεινούσαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούσαν να πιουν νερό κρυφά από το καζανάκι της τουαλέτας, επειδή συχνά δεν τις άφηναν να πιουν ούτε νερό. Μερικές κατέληξαν με βουλιμία. Έγιναν εξπέρ στο να κλέβουν τρόφιμα, τα οποία έκρυβαν σε μέρη όπου κανείς δεν θα σκεφτόταν να ψάξει, όπως το στρίφωμα μιας κουρτίνας. Ο Καρόλι προσέβαλε επίσης διαρκώς τα κορίτσια, αποκαλώντας τις χοντρο-αγελάδες και γουρούνια».
Σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη της Κομανέτσι, η αθλήτρια αποκάλυψε σε Ρουμάνους δημοσιογράφους ότι είχε δεχτεί χαστούκια και είχε εξαναγκαστεί να μείνει χωρίς φαγητό για 3 συνεχόμενες μέρες. Έγγραφα της μυστικής αστυνομίας περιγράφουν περιστατικά κατά τα οποία ο Καρόλι απολάμβανε γεύματα με μπριζόλες και τηγανητές πατάτες επιδεικτικά μπροστά στα υποσιτισμένα κορίτσια.
O Καρόλι είχε πει σε παλαιότερη δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν ικανοποιούμαι ποτέ. Οι αθλήτριές μου είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες στον κόσμο. Και κερδίζουν. Μόνο αυτό μετράει».
Μετά το Μόντρεαλ, όλες οι διοργανώσεις ήθελαν τη Νάντια και έδιναν ποσά του ύψους των 20.000 και 30.000 δολαρίων για μια εμφάνιση. Φυσικά, όλα τα χρήματα τα έπαιρνε το καθεστώς. Ο Κάρολι αυτομόλησε στις ΗΠΑ.
Η Νάντια κέρδισε άλλα δυο χρυσά και το 1981 αποφάσισε να αποσυρθεί. Για την ακρίβεια, εξαφανίστηκε. «Η ζωή μου άλλαξε μετά την αυτομόληση του Mπέλα. Δεν μου επέτρεπαν να φύγω από τη χώρα. Ένιωθα οργή. Ήθελα να είμαι ελεύθερη, να έχω ευκαιρίες, το χώρο μου. Αισθάνθηκα σαν φυλακισμένη. Στην πραγματικότητα, ήμουν πάντα φυλακισμένη». Τον Νοέμβριο του 1989, λίγο πριν την επανάσταση, αυτομόλησε και η ίδια. Αν ήξερε τι θα γίνει «ενδεχομένως να μην είχα πάει πουθενά», έχει γράψει η ίδια.
Στις 26 Νοεμβρίου 1989 η Κομανέτσι μπήκε με άλλους έξι γυμναστές, σε ένα αυτοκίνητο και από το Βουκουρέστι πήγαν σε μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Έφτασαν τα μεσάνυχτα και άρχισαν να περπατούν προς την ελευθερία, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. «Δεν αποχαιρέτησα τους γονείς μου. Ενημέρωσα τον αδελφό μου, που είναι ο καλύτερος φίλος μου. Είχα ενδοιασμούς και εκείνος τους εξαφάνισε».
Η Νάντια κατευθύνθηκε μετά προς την Αυστρία όπου πήγε στην αμερικανική πρεσβεία και της έκλεισαν πτήση για τη Νέα Υόρκη. «Πίστευα ότι δεν θα ξαναδώ την οικογένεια μου».
Η Κομανέτσι κατέληξε στο Μόντρεαλ, με τη βοήθεια του Κάρολι, έφτιαξε τη δική της οικογένεια και κάποια μέρα αποφάσισε να πει την ιστορία της. Ίσως όμως όχι ολόκληρη. Η μητέρα της έχει πει ότι ο γιος του Τσαουσέσκου βίασε την κόρη της σε ηλικία 17 ετών. Η Νάντια το διέψευσε. Οι φήμες τους ήθελαν εραστές. Την αλήθεια, ολόκληρη την αλήθεια, την ξέρει μόνο η ίδια.
Πολύ μακριά πλέον απ' όλα αυτά, όταν γνώρισε το σύζυγό της, Μπαρτ, στο Μόντρεαλ, η Κομανέτσι έδωσε μια συνέντευξη στην οποία είπε: «Με προσέχει. Και δεν ζητάει τίποτα. Μου είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβω αυτό».
Κι αυτή η φράση ίσως συνοψίζει όλα τα τέλεια δεκάρια του κόσμου· τα πραγματικά, αυτά που δεν χρειάζονται πίνακες βαθμολογίας.
Η 18η Ιουλίου στην Ιστορία
1931, Μπάφαλο. Ο νέος στόλος από ταχύπλοα σκάφη, της αμερικανικής αστυνομίας, ο οποίος θα περιπολεί για λαθρέμπορους αλκοόλ στον κόλπο του Μεξικού.
1940, Βερολίνο. Γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν μπροστά στην πύλη του Βραδεμβούργου.
1965, Δυτική Γερμανία. Έμποροι και υπάληλοι καταστημάτων προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από τις πλημμύρες στο Πάντερμπορν της Δυτικής Γερμανίας.
1969, Βιετνάμ. «Αντίο Βιετνάμ» γράφει το κράνος του πεζοναύτη που περιμένει τη μετάθεσή του για την Οκινάβα.
1976, Μοντρεάλ. Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι εκτελεί ένα τέλειο «δεκάρι» στις μπάρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μοντρεάλ.
1982, Τελ Αβίβ. Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο κέντρο του Τελ Αβίβ για να υποστηρίξουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν και την επέμβαση του Ισραήλ στο Λίβανο.
1984, Σαν Ντιέγκο. Ο Τζέιμς Όλιβερ Χάμπερτι εισβάλλει σε ένα McDonald's και αρχίζει να πυροβολεί, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους, ανάμεσά τους 5 παιδιά και 6 έφηβοι. Στην επίθεση τραυματίζονται άλλοι 19 άνθρωποι. Ο Χάμπερτι πέφτει τελικά νεκρός από πυρά αστυνομικών.
1984, Νέα Υόρκη. Η Γκρέις Τζόουνς και ο αρραβωνιαστικός της ο ηθοποιός Ντολφ Λούντγκρεν.
1987, Καλιφόρνια. Η Μαντόνα στην παγκόσμια περιοδεία της «Who’s That Girl».
1995, Λος Άντζελες. Η Στέλα Μαρί Τόμσον, η πόρνη που συνελλήφθη μαζί με τον ηθοποιό Χιού Γκραντ, σε συνέντευξη Τύπου δηλώνει αθώα. Οι κατηγορίες είναι για προσβολή δημοσίας αιδούς και σεξ σε δημόσιο χώρο. Για την Τόμσον οι κατηγορίες είναι πταισματικού χαρακτήρα. Για τον Χιού Γκραντ παραλίγο να σημάνουν το τέλος της καριέρας του.
1998, Παπούα, Νέα Γουινέα. Ένα τσουνάμι, ύψους 8 μέτρων χτυπάει τη βόρεια ακτή της Παπούα καταστρέφοντας ολοσχερώς αρκετά χωριά. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.