Τα εγκλήματα με όπλα είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία
Σοκαρισμένη είναι η Ιαπωνία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας με όπλα στον κόσμο, από τον πυροβολισμό του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια ομιλίας.
Σύμφωνα με το CNNi, το 2018, στην Ιαπωνία σημειώθηκαν μόλις εννέα θάνατοι από πυροβόλα όπλα, σε σύγκριση με τους 39.740 νεκρούς το ίδιο έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τους νόμους της Ιαπωνίας, τα μόνα όπλα που επιτρέπονται προς πώληση είναι τα κυνηγετικά και τα αεροβόλα τουφέκια, ενώ τα περίστροφα απαγορεύονται.
Μάλιστα, και η απόκτησή τους είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί επίπονη προσπάθεια — και πολλή υπομονή.
Για να αγοράσουν ένα όπλο στην Ιαπωνία, οι υποψήφιοι αγοραστές πρέπει να παρακολουθήσουν ένα ολοήμερο μάθημα, να περάσουν γραπτές εξετάσεις και τεστ σε σκοπευτήριο με ακρίβεια τουλάχιστον 95%.
Πρέπει επίσης να υποβληθούν σε αξιολόγηση για την ψυχική τους υγεία, τεστ για ναρκωτικά, καθώς και σε αυστηρό έλεγχο ιστορικού — συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του ποινικού τους μητρώου, του προσωπικού τους χρέους, της εμπλοκής σε οργανωμένο έγκλημα και των σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Το 2019, υπολογίζεται ότι μόλις 310.400 πολίτες στην Ιαπωνία οπλοφορούσαν, σε μια χώρα 125 εκατομμυρίων.
Το 2007, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι στη νότια Ιαπωνία, Iccho Ito, πέθανε αφού πυροβολήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στην πλάτη από έναν γκάνγκστερ.
Έκτοτε, η Ιαπωνία έχει ενισχύσει περαιτέρω τη νομοθεσία της για τον έλεγχο των όπλων, επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα με όπλα που διαπράττονται από μέλη συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος.
Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό δίκτυο NHK, το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης για να πυροβολήσει τον Σίνζο Άμπε είναι αυτοσχέδιο.
Ο 40χρονος φερόμενος ως δράστης, Γιαμαγκάμι Τετσούα, δεν προσπάθησε να τραπεί σε φυγή μετά την επίθεση και συνελήφθη.