FOCUS

Γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα διπλασιάστηκε σε 24 ώρες και «κοιτάει» προς τη Γη

Η κηλίδα με το όνομα AR3038 έφτασε σε μέγεθος 2,5 φορές αυτού της Γης, με διάμετρο περίπου 31.900 χλμ. NASA

Μια γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα έχει αποκτήσει μέγεθος διπλάσιο αυτού της Γης, με τη διάμετρό της να διπλασιάζεται σε 24 ώρες, και είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας.

Η κηλίδα αυτή, με το όνομα AR3038, έφτασε σε μέγεθος 2,5 φορές αυτού της Γης, με διάμετρο περίπου 31.900 χλμ., μέσα στο χρονικό διάστημα από την Κυριακή ως το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το Spaceweather.com, ιστοσελίδα με ενημερώσεις για ηλιακές εκλάμψεις, γεωμαγνητικές καταιγίδες και άλλα φαινόμενα διαστημικού καιρού.

«Χθες η κηλίδα ήταν μεγάλη, σήμερα είναι τεράστια» σημείωσαν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας παρακολούθησης του διαστημικού καιρού SpaceWeather.

Ηλιακές κηλίδες ονομάζονται τα σημεία του Ήλιου στα οποία υπάρχει έντονη μαγνητική δραστηριότητα η οποία παράγει πολλές φορές εκρήξεις οι οποίες έχουν λάβει την ονομασία «ηλιακές εκλάμψεις».

Οι εκρήξεις αυτές είναι εξαιρετικά λαμπρές και εξαπολύουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Ένα «τσουνάμι» ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων ξεκινά από το σημείο της έκρηξης και αν φτάσει στη Γη δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το γεγονός ότι η κηλίδα βρίσκεται σε ένα σημείο του Ήλιου που βλέπει ευθεία απέναντι τον πλανήτη μας σε συνδυασμό ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κηλίδα διαθέτει ένα εξαιρετικά ασταθές μαγνητικό πεδίο την καθιστά ιδιαίτερα απειλητική.

Παρά το μέγεθός της, η γιγαντιαία ηλιακή κηλίδα είναι λιγότερο ανησυχητική από ό,τι θα περίμενε κανείς. Οι ηλιακές εκλάμψεις που μάλλον θα παράξει είναι ηλιακές εκλάμψεις κλάσης Μ, που γενικά προκαλούν σύντομα radio blackouts που επηρεάζουν τις πολικές περιοχές της Γης. Σημειώνεται πως οι εκλάμψεις κλάσης Μ είναι οι πιο κοινές ηλιακές εκλάμψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης