FOCUS

Ελίνα Ψημίτη στο CNN Greece: Με τον καρκίνο του μαστού, ξανασυστήθηκα στον εαυτό μου

Ελίνα Ψημίτη στο CNN Greece: Με τον καρκίνο του μαστού, ξανασυστήθηκα στον εαυτό μου

Τι μπορεί να συμβεί ξαφνικά στην ζωή μιας υπερδραστήριας γυναίκας, με κανονικότητα, με δομημένη οικογενειακή ζωή, έντονα ωράρια στην εργασία, ενδιαφέρουσα κοινωνική ζωή, όταν η διάγνωση από τις τελευταίες εξετάσεις δείξει… «καρκίνο του μαστού»;

Πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες, τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις και ο δραστήριος αυτός άνθρωπος να καταρρεύσει εν μία νυκτί και να γίνει σκιά του εαυτού του, της οικογένειας αλλά και των εργαζομένων του;

Ευτυχώς για εκείνην, αλλά ευτυχώς και για όλους εμάς, η επιχειρηματίας Ελίνα Ψημίτη, πρώην ασθενής και νυν θεραπευμένη, δεν άφησε το θεριό να την πολεμήσει. Αντίθετα, με όση παρρησία, δύναμη και γενναιότητα διέθετε, είδε τον καρκίνο κατάματα, τον ζύγισε, τον μέτρησε, τον απομυθοποίησε, δεν τον φοβήθηκε ούτε μια στιγμή και διαχειρίστηκε κάθε ζήτημα που προέκυπτε καθημερινά. Αυτό από μόνο του, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ήδη μία πρώτη νίκη…

Όμως η κυρία Ψημίτη- καθώς προέρχεται από τον ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο της υγείας και δη της καρδιολογίας- έχει μάθει από νεαρή ηλικία σε μάχες, είτε νικηφόρες, είτε όχι, αλλά σίγουρα όχι ατελέσφορες- έτσι και στη νέα μάχη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, ήθελε να προσφέρει κάτι παραπάνω. Αφού κατάφερε και κέρδισε πίσω την ζωή της, μετασχημάτισε όλο τον αγώνα, τον πόνο, την οδύνη και την ασθένεια, σε προσφορά, ευγνωμοσύνη, αγάπη. Αποφάσισε λοιπόν, μαζί με την γιατρό της- η οποία στην συνέχεια έγινε μία ξεχωριστή και πολύ αγαπητή φίλη, την χειρουργό μαστού Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου, να συγγράψουν ένα βιβλίο- αντίδωρο- προς όλες τις γυναίκες. Ένα βιβλίο το οποίο θα είναι χρηστικό ώστε να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν και οι γυναίκες που νοσούν αλλά και να εμπνευστούν οι υγιείς γυναίκες. Στόχος τελικά του ιδιαίτερου αυτού βιβλίου, το οποίο παρουσιάστηκε στις 26 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής στην κατάμεστη βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» είναι ένας ύμνος στην ζωή, με απαντήσεις και λύσεις σε καίρια ζητήματα και όχι μία ασθενοκεντρική προσέγγιση.

Ένα χρηστικό βιβλίο λοιπόν, γραμμένο με ευαισθησία, ενσυναίσθηση, γνώση, χιούμορ, έρευνα αλλά και ρεαλισμό, αφήνοντας πίσω την ασθένεια και τους μύθους και αγκαλιάζοντας σφιχτά την δεύτερη ευκαιρία της ζωής, αποτελεί η έκδοση «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ –Διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας, tips & tricks» (κεντρική διάθεση από τις εκδόσεις ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ +30 231 0212212 ipokratis@ipokratis.gr, http://www.ipokratis.gr ).

Το βιβλίο όπως είπαμε παραπάνω, φέρει την υπογραφή δύο διαφορετικών οπτικών, της θεραπευμένης επιχειρηματία Ελίνας Ψημίτη και της θεραπεύτριας χειρουργού μαστού Μαρουλιώς Σταθουλοπούλου.

Στο βιβλίο συνεργάστηκε επίσης, ο Διευθυντής Κέντρου Μαστού και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, ο οποίος στη διάρκεια της παρουσίασής του, συνεχάρη τις δύο συγγραφείς- και ιδιαιτέρως την Ελίνα ως πρώην ασθενή- που κατάφεραν να γράψουν ένα εγχειρίδιο με πολύτιμες Οδηγίες για τις γυναίκες που είτε νοσούν είτε όχι είναι πολύ δύσκολο να βρουν συγκεντρωμένες πληροφορίες αναφορικά με τη διαχείριση της νόσου.

Μέσα από τις σελίδες του, με τεκμηρίωση από δέκα ακόμη διακεκριμένους επιστήμονες και με χρήσιμες καθημερινές συμβουλές από την θεραπευμένη Ελίνα, ο καρκίνος του μαστού απομυθοποιείται, με στόχο να νικηθεί ο φόβος και η προκατάληψη, ενώ δίνεται έμφαση στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ανάγκη για μία ποιότητα ζωής που πρέπει να απολαμβάνουν με ασφάλεια όλες οι γυναίκες.

Πρακτικό, εύκολο κι ευχάριστο, δομημένο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αναγνώστες να πηγαίνουν κατευθείαν στα κεφάλαια που τους ενδιαφέρουν.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, η δημοσιογράφος και θεραπευμένη Έλενα Μπουζαλά, αναφέρθηκε με γενναιότητα και ρεαλισμό στη δική της εμπειρία, την οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω εδώ και χρόνια και απολαμβάνει μία πλήρη ζωή με την οικογένειά της, καθώς και με την εργασία της. Η δικηγόρος Μαίρη Κοντού, περιέγραψε τις διαδικασίες των θεραπειών της στενής φίλης της Ελίνας και της συγγραφής του βιβλίου, ως ένα μονοπάτι αισιοδοξίας.

Ενδιαμέσως, η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου, διάβαζε αποσπάσματα, τα οποία παρέπεμπαν σε δυνατές ενότητες, όπως «Πρόληψη», «Από την πλευρά του χειρουργού» «Καθρέφτης» και «Κορίτσια τις εξετάσεις μας».

Η χειρουργός μαστού Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου αναφέρθηκε στην γνωριμία της με την Ελίνα, τον καταιγισμό των ερωτήσεων, την αναζήτηση των απαντήσεων σε κάθε λεπτομέρεια και πως αυτή η σχέση μετουσιώθηκε σε μια δυνατή φιλία.

Η Ελίνα, η οποία έκλεισε τη βραδιά, μίλησε με συγκίνηση, ευγνωμοσύνη αλλά και ρεαλισμό για την εμπειρία της, από τη στιγμή της διάγνωσης έως και το τέλος των θεραπειών.

Τελικά, «το μυστικό της αλλαγής, είναι να επικεντρώσεις όλη την ενέργειά σου όχι στο πώς θα πολεμήσεις το παλιό, αλλά στην κατασκευή του νέου» σύμφωνα με τον Σωκράτη.

Το CNN Greece μίλησε με την κυρία Ελίνα Ψημίτη για την μακρά περίοδο της ασθένειας και της διαχείρισής της, για τις αλλαγές που αποφάσισε να πραγματοποιήσει στον εαυτό της και στην ζωή της, αλλά και για το πώς εμπνεύστηκε τελικά την ιδέα, να γράψει ένα βιβλίο, το οποίο μιλάει για μυστικά και χρήσιμες οδηγίες, ώστε να είναι μία αποκάλυψη ΖΩΗΣ για όλες τις γυναίκες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Το σοκ της διάγνωσης και οι αλλαγές

Κυρία Ψημίτη, βιώσατε μία εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη κατάσταση με την υγεία σας, την οποία καταφέρατε να μετασχηματίσετε σε κοινωνική προσφορά, ευγνωμοσύνη και αλληλεγγύη. Ποια ήταν τα οχυρά εκείνα που σας κράτησαν όρθια και πώς ονειρευόσασταν την ημέρα που θα είστε θεραπευμένη;

Λίγα λεπτά, μετά το σοκ της διάγνωσης «Καρκίνος του Μαστού», συνήλθα και αποφάσισα δύο πράγματα:

  • Να προχωρήσω δυναμικά και αποφασιστικά σε ότι χρειάζεται να γίνει για να θεραπευτώ, στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
  • Να κάνω άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να μην μου ξανασυμβεί.

Διατροφή, κίνηση, στάση ζωής.

Η πρώτη γιατρός που συνάντησα, ήταν η χειρουργός μαστού Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου, με τον οποία κάναμε εκτενείς συζητήσεις για τα πλάνα των θεραπειών και τα χρονοδιαγράμματα. Χειρουργείο, Χημειοθεραπείες, Ακτινοθεραπείες και μετά το πέρας αυτών ορμονοθεραπείες. Τις προγραμμάτισα με τους αντίστοιχους θεράποντες γιατρούς και τις έβαλα μια μια στο ημερολόγιό μου. Ο κύκλος αυτός θα τελείωνε αρχές Αυγούστου.

Έβαλα δύο στόχους:

  • Να μην χάσω ούτε μια μέρα ώστε να προλάβω να βουτήξω στα κρυστάλλινα και αγαπημένα νερά του Αιγαίου και να απολαύσω το γλυκό καλοκαιράκι.
  • Να περάσω όλα τα στάδια, με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες, να συνεχίσω να εργάζομαι όσο πιο αποδοτικά γίνεται και να μην διαταράξω την ζωή τόσο την δική μου, όσο και της οικογένειας μου.

Ξανασυστήθηκα στον εαυτό μου

Τα κατάφερα και τα δύο και τολμώ να πω ότι είχα θαυμάσια ποιότητα ζωής και μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανασυστηθώ με τον εαυτό μου.

Η Μαρουλιώ ήταν εκεί διαθέσιμη και με προθυμία να απαντήσει σε κάθε ερώτηση, όπως και όλοι οι θεραπευτές μου, όπως τους αποκαλώ. Αντιστοίχως με υποστήριξαν οι συνεργάτες μου, οι φίλες μου και τα μέλη της στενής και ευρύτερης οικογένειας, προσαρμόζοντας τα πάντα στους νέους ρυθμούς που έπρεπε να ακολουθήσω.

Τους ευγνωμονώ όλους καθημερινά, όπως και όσους στο πέρασμα των αιώνων, άοκνα εργάστηκαν και εξέλιξαν την διάγνωση και τις θεραπείες, ώστε να απολαμβάνουμε σήμερα το πιο πολύτιμο δώρο, την ΖΩΗ!

Τελικά δεν ήταν ούτε δύσκολο, ούτε επώδυνο.

Ένα βιβλίο προσφορά στην κοινωνία

Μέσα από το βιβλίο σας, μας στείλατε ισχυρό μήνυμα ότι μετά την αποθεραπεία, έπρεπε να γράψετε κάτι, ώστε να μεταφέρετε όλη την εμπειρία και την γνώση σας και σε άλλες γυναίκες που παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού. Υπήρξε κάποια δεύτερη σκέψη σας να μην ασχοληθείτε με τίποτα άλλο, αλλά να αρχίσετε να ταξιδεύετε και να ξεκουράζεστε;

Δεν είχα δεύτερη σκέψη ούτε μία στιγμή.

Όλη μου η ζωή, είναι αφιερωμένη σε θεραπείες. Με την ομάδα μου, έχουμε προσφέρει ποιότητα και παράταση ζωής σε πάνω από 1.5000.000 ασθενείς.

Αισθανόμαστε καθημερινά ικανοποίηση όταν βλέπουμε τα θαυμάσια θεραπευτικά αποτελέσματα. Το βιβλίο αποτελεί μια ακόμα πράξη προσφοράς, αυτή τη φορά με ένα διαφορετικό τρόπο.

Γράφτηκε με πολλή αγάπη, λέξη λέξη, σελίδα σελίδα τις βραδινές ώρες που υπό κανονικές συνθήκες κοιμάμαι.

Ήταν εξαιρετικά επίπονη η αναζήτηση της κάθε πληροφορίας και το φιλτράρισμά της. Δεν υπάρχει πουθενά ένας πρακτικός οδηγός για την διαχείριση της καθημερινότητας και οι θεραπευόμενες ταλαιπωρούνται ενώ θα μπορούσαν να έχουν εξαιρετική ποιότητα ζωής.

Η απομυθοποίηση της νόσου

Παρατηρώντας τον φόβο και τις δυσκολίες γύρω μου, που οφείλονται κυρίως στην προκατάληψη για τη νόσο, πρότεινα στην Μαρουλιώ και συμφώνησε να γράψουμε μαζί ένα βιβλίο που απομυθοποιεί τον καρκίνο του μαστού και προσφέρει όλη την απαραίτητη γνώση που εξαλείφει τον φόβο. Σε αυτό το εγχείρημα συμμετέχουν με μεγάλη προθυμία, ακόμα 10 επιστήμονες, εξηγώντας κάθε πτυχή από την διάγνωση, στην θεραπεία και στην ζωή μετά.

Επειδή όλη αυτή η πληροφορία πρέπει να είναι καταγεγραμμένη σε χαρτί, αποφασίσαμε να την μοιραστούμε, μέσα από ένα βιβλίο.

Απλό, ευανάγνωστο, χωρισμένο σε κεφάλαια, με ευχάριστη υφή, όμορφες φωτογραφίες, μεγάλα γράμματα και αραιές σειρές, μεταδίδει αισιοδοξία και δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στους αναγνώστες,

Προσοχή: Το βιβλίο αφορά εξ ίσου και τις υγιείς γυναίκες, για να κατανοήσουν και να απομυθοποιήσουν τον καρκίνο του μαστού, ώστε να αρχίσουν να ελέγχονται συστηματικά, καθώς είναι ελάχιστες είναι αυτές που κάνουν συστηματικά και στην ώρα τους μαστογραφία.

Η νόσος ήταν τελικά θέμα διαχείρισης

Ερωτ. Σε μία κλίμακα με ανώτατο βαθμό το 5, πώς θα αξιολογούσατε τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε με τη νόσο;

Με μία λέξη: ΜΗΔΕΝ (0). Όλα ήταν θέμα διαχείρισης αλλά όχι προβλήματα.

Ερωτ. Τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα που διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού και έχει ήδη καταρρεύσει;

Να αλλάξει.

Να πιστέψει στην εσωτερική της δύναμη και να αναζητήσει την γνώση. Να μην επηρεάζεται από το περιβάλλον, τις γνώμες και τις προκαταλήψεις. Να οργανώσει τα οικονομικά της και την καθημερινότητά της και να συνεχίσει να εργάζεται, με ορισμένες προσαρμογές, τις οποίες θα συζητήσει με το εργασιακό και οικογενειακό της περιβάλλον. Να δώσει προτεραιότητα στον εαυτό της, να τον αποδεχθεί και να τον φροντίσει. Να συγχωρήσει, να απελευθερώσει και να αισθανθεί ευγνωμοσύνη.

Η εικόνα του ΕΣΥ μέσα από τα μάτια του ασθενούς

Πώς είδατε μέσα από την δική σας περιπέτεια, τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα και γενικότερα το υγειονομικό μας σύστημα. Πόσο υποστηρικτικό είναι απέναντι στον ασθενή; υπάρχει τελικά ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην ίαση για όλους τους πολίτες;

Το σύστημα υγείας το βλέπω καθημερινά, εδώ και 40 χρόνια μέσα από την εργασία μου. Οι Έλληνες έχουμε ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Πάντα οι ασθενείς εξυπηρετούνται στην χώρα μας, ανεξαρτήτως των εκάστοτε συστημάτων. Και όταν το δημόσιο σύστημα ασφυκτιά οικονομικά, βρίσκονται σαν από μηχανής Θεός, οι μικροί, μεγάλοι και μεγαλύτεροι ευεργέτες, που είτε επώνυμα είτε ανώνυμα το εξοπλίζουν. Επί πλέον, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς γιατρούς.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε όλοι παράλληλα με την δημόσια ασφάλεια υγείας και μια ιδιωτική ασφάλεια περίθαλψης από μικρή ηλικία. Το ένα σύστημα συμπληρώνει το άλλο.

Πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου, ότι κανένα σύστημα δεν μπορεί να μας προσφέρει ίαση, εάν εμείς δεν έχουμε αγαπήσει και φροντίσει εγκαίρως τον εαυτό μας (με διατροφή , άσκηση, πνευματικότητα, διαγνωστικές εξετάσεις) και κυρίως εάν την στιγμή της όποιας διάγνωσης δεν αποφασίσουμε να αλλάξουμε.

Κυρία Σπαγαδώρου, ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε είναι η Υγεία (σωματική και ψυχική) και ο χρόνος. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτό το βιβλίο και την συμμετοχή σας στον συλλογικό αγώνα να νικήσουμε τον καρκίνο του μαστού.