Candida Αuris: Ο ενδονοσοκομειακός μύκητας που απειλεί τη δημόσια υγεία
Ανανεώθηκε:
Προβληματισμό πυροδοτούν οι αναφορές του λοιμωξιολόγου, Νίκου Σύψα, στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων την Πέμπτη, ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή των ενδονοσοκομειακών μικροβίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο μήκυτας Candida Auris.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ (CDC), ο Candida Auris είναι ένας αναδυόμενος μύκητας που αποτελεί σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.
Το CDC εκφράζει συγκεκριμένα μια σειρά από βασικούς λόγους για τους οποίους η εξάπλωση του Candida Auris προξενεί ανησυχία:
- Είναι ανθεκτικός σε πολλαπλά αντιμυκητιασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida Auris. Ορισμένα στελέχη είναι ανθεκτικά και στις τρεις διαθέσιμες κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων.
- Είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί με τις συνήθεις εργαστηριακές μεθόδους και μπορεί να ταυτοποιηθεί εσφαλμένα σε εργαστήρια χωρίς ειδική τεχνολογία. Η λανθασμένη ταυτοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διαχείριση.
- Έχει προκαλέσει επιδημίες σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ταυτοποιείται γρήγορα σε νοσηλευόμενο ασθενή, ώστε οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να λάβουν ειδικές προφυλάξεις για να σταματήσουν την εξάπλωσή του.
- Η μη έγκυρη ταυτοποίησή του μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς οδηγεί ακόμη και σε σηψαιμία σε όσους προσβάλλονται απ' αυτόν.
Η πανδημία Covid-19 αφαίρεσε πόρους από την καταπολέμηση και τον εντοπισμό του μύκητα, γεγονός που οδήγησε σε επιδημίες.
Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας ανάγκασαν το ιατρικό προσωπικό να επαναχρησιμοποιεί τις ρόμπες και τις μάσκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που συνέβαλε στην εξάπλωση του μύκητα.
Το 2021, το CDC εντόπισε στελέχη του Candida Auris που είχαν ανοσία σε όλα τα υπάρχοντα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.
Μια παλιά και γνωστή ιστορία
Ωστόσο, τα όσα ανέφερε ο κ. Σύψας είναι γνωστά στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα εδώ και 13 χρόνια.
Αυτό, τουλάχιστον, επιβεβαιώνει με δηλώσεις της στο Mega, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Αυτό το στέλεχος δεν είναι τώρα, το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία εμφανίστηκε πρώτη φορά, μάλιστα η καλλιέργεια έγινε στο αυτί ενός Ιάπωνα. Τα τελευταία χρόνια όντως υπάρχει αυτό το στέλεχος, όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει γρήγορα να γίνεται η ταυτοποίηση, ώστε να πάρει τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει ο ασθενής για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει», ανέφερε η κυρία Παγώνη.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το στέλεχος αυτό απαντάται σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ εξήγησε πως, παρότι είναι δύσκολο στέλεχος, αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίησή του μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο, τόνισε πως ο Candida Auris έχει μεγάλη θνησιμότητα. «Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστά, στο εξωτερικό έχει πολύ μεγάλα ποσοστά, 6 στους 10. Εάν όμως η ταυτοποίηση γίνει γρήγορα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γι΄αυτό επιμένουμε στο θέμα της ταυτοποίησης του στελέχους», υπογράμμισε.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Παρά το γεγονός, όμως, ότι η Ελλάδα γνωρίζει εδώ και πάνω από μία δεκαετία τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ενδονοσοκομειακού μήκυτα, η πρώτη απομόνωσή του στην Ελλάδα έγινε μόλις το 2019.
Οι εστίες στις οποίες ευδοκιμεί το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι κυρίως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Μάλιστα, δείγματα από πατώματα νοσοκομείου, έπιπλα από αίθουσες κλινικών, ακόμη και υπολογιστές βρέθηκαν θετικά στον Candida auris.
Σε κάθε περίπτωση, η μικροβιακή αντοχή καθίσταται, εν γένει, ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν προσβληθεί από ανθεκτικές λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτούς περίπου 23.000 κατέληξαν.
Με βάση τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 162.000. Οι θάνατοι παγκοσμίως από ανθεκτικές λοιμώξεις υπολογίζονται σε 700.000 ετησίως και μέσα στους παράγοντες που οδηγούν σε αυτούς τους υψηλούς αριθμούς θνησιμότητας συγκαταλέγεται και ο μύκητας Candida Auris.