Διάστημα: Η ρύπανση από δορυφόρους αλλάζει την αντίληψή μας για τον νυχτερινό ουρανό
Ανανεώθηκε:
Ο νυχτερινός ουρανός ήταν πάντα πηγή πληροφοριών και μοιάζει ο ίδιος από την αυγή της ανθρωπότητας. Ωστόσο, πλέον, η πληθώρα δορυφόρων στο διάστημα φαίνεται πως προκαλούν προοδευτικά αλλαγή στην οπτική που έχουμε για τον ουρανό κατά τις νυχτερινές ώρες.
«Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, δεν θα έχουμε πρόσβαση στον νυχτερινό ουρανό με τον τρόπο που τον έχουμε εντυπώσει στη συνείδησή μας έως σήμερα», δήλωσε η Σαμάνθα Λόουλερ, επίκουρη καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Regina στον Καναδά.
Η Λόουλερ παρακολουθεί από το αγρόκτημά της στο Σασκατσουάν του Καναδά, καθώς ο αριθμός των ενεργών δορυφόρων έχει πολλαπλασιαστεί από περίπου 1.000 το 2017 σε περισσότερους από 5.000 σήμερα. Όταν το CNNi επισκέφθηκε το αγρόκτημα ένα απόγευμα του Μαρτίου, χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά να κοιτάξει κανείς ψηλά με γυμνό μάτι για να δει τον πρώτο από τους πολλούς δορυφόρους που διασχίζουν τον ουρανό.
«Αυτό είναι πολύ χειρότερο από ό,τι περίμενα», είπε η Λόουλερ στο CNNi. «Και πρόκειται να γίνει πολύ χειρότερο» πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως η Λόουλερ και δύο άλλοι Καναδοί αστρονόμοι δημοσίευσαν μια εργασία τον Δεκέμβριο του 2021 στο "The Astronomical Journal", η οποία προέβλεψε ότι, σε λιγότερο από μια δεκαετία, το ένα 1 από τα 15 «φώτα» που παρατηρούμε στον νυχτερινό ουρανό, θα είναι στην πραγματικότητα ένας κινούμενος δορυφόρος.
Οι δορυφόροι είναι ακόμη πιο ενοχλητικοί όταν παρατηρούνται μέσω τηλεσκοπίου και ήδη μολύνουν τις εικόνες του σύμπαντος που έχουν καταγραφεί από παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά όσον αφορά τη διεθνή ρύθμιση των αριθμών των δορυφόρων, την ανακλαστικότητα και τη μετάδοση, ειδικοί όπως η Λόουλερ πιστεύουν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος.
«Αυτή η μετάβαση είναι σαν τα πρώτα αυτοκίνητα που βγήκαν στους δρόμους. Έκανε ένα Model T την εμφάνισή του και όλοι έτρεχαν για να το δουν. Πλέον ζούμε δίπλα σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Κάπως έτσι μπορεί να παρομοιαστεί και η μετάβαση στην παρουσία περισσότερων δορυφόρων στον νυχτερινό ουρανό αυτή τη στιγμή».
Δεκάδες χιλιάδες μικροί δορυφόροι μόλις 300 μίλια (483 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη, εκτοξεύτηκαν από ιδιωτικές εταιρείες για να παρέχουν παγκόσμια πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.
Η SpaceX του Έλον Μασκ είναι υπεύθυνη για περίπου το ένα τρίτο όλων των ενεργών δορυφόρων σε τροχιά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η SpaceX έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερους από 2.000 δορυφόρους, ενώ σχεδιάζει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 42.000 περισσότερους για τον «μέγα-αστερισμό» που ονομάζει Starlink.
Οι χιλιάδες μικροί δορυφόροι δημιουργούν πρόβλημα για τους αστρονόμους, ωστόσο παρέχουν την απαραίτητη πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή μέρη του κόσμου σε εμπόλεμη κατάσταση.
Ωστόσο, η NASA ανησυχεί ότι η «δημιουργία» του Starlink δεύτερης γενιάς, το οποίο επίκειται, θα μπορούσε κάποια μέρα να συμβάλει στον τερματισμό της ζωής στη Γη όπως τη γνωρίζουμε.
Η NASA χρησιμοποιεί επίγεια τηλεσκόπια για να «κυνηγήσει» αστεροειδείς-δολοφόνους και εκτιμά ότι το Starlink θα μπορούσε να έχει «επιζήμια επίδραση στην ικανότητα του πλανήτη μας να ανιχνεύει και ενδεχομένως να ανακατευθύνει μια δυνητικά καταστροφική πρόσκρουση» αστεροειδή.
Satellite pollution is threatening to alter our view of the night sky, by Kristin Fisher, CNNi