FOCUS

Τι αναζητά ο Elon Musk από το Twitter;

Τι αναζητά ο Elon Musk από το Twitter;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Elon Musk είναι μεγάλος fan της πλατφόρμας του Twitter AP/Matt Rourke

Ο Elon Musk δεν είναι απλά ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, είναι από αυτούς που όποια κίνηση και να κάνει παρακολουθείται ιδιαίτερα στενά από τα μέσα ενημέρωσης και γενικότερα όλους όσους ασχολούνται με τον κλάδο της τεχνολογίας και όχι μόνο.

Πρακτικά, είναι ένας από τους 2-3 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο που με τις επιλογές τους καθορίζουν και τις παγκόσμιες τάσεις.

Και έχοντας κερδίσει το «στοίχημα» της Tesla όταν έγινε ένας από τους πρώτους επενδυτές της στις αρχές του 2004 για να τη φθάσει σήμερα να έχει κεφαλοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων και να ηγείται της παγκόσμιας τάσης προς την ηλεκτροκίνηση, είναι λογικό άπαντες να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις του.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η είσοδος του στο μετοχικό κεφάλαιο του Twitter. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Musk προχώρησε στις 15 Μαρτίου στην απόκτηση του 9,2% του διάσημου μέσου κοινωνικής δικτύωσης με την αξία των μετοχών να ανέρχονται στα 2,89 δισ. δολάρια με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής του Twitter την περασμένη Παρασκευή.

Όπως ήταν προφανές και αναμενόμενο, η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε άνοδο της τιμής της μετοχής του Twitter, δεδομένου ότι πρόκειται για μία κίνηση από έναν άνθρωπο που θεωρείται ότι όπου επενδύει, κάτι βλέπει σε αυτό.
Πολλοί αναρωτιούνται που πραγματικά προσβλέπει ο Elon Musk, ο οποίος είναι από τις πιο γνωστές «προσωπικότητες» του Twitter με 80 εκατ. ακολούθους και από τους χρήστες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Για την ακρίβεια είναι το μόνο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο ασχολείται και είναι το μόνο στο οποίο έχουν παρουσία και οι εταιρείες του.
Δύο σημεία που χρήζουν προσοχής είναι τα εξής: τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το Twitter έχει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, τον Parag Agrawal, ο οποίος πήρε τη θέση του παραιτηθέντος Jack Dorsey, ο κ. Musk δημοσίευσε ένα meme που παρομοίαζε τον καινούριο επικεφαλής της εταιρείας με τον Ιωσήφ Στάλιν.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο κ. Musk στις 25 Μαρτίου «ανέβασε» μία δημοσκόπηση σχετικά με το πόσο στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας, το Twitter, σπεύδοντας να προσθέσει ότι οι απαντήσεις σε αυτή τη δημοσκόπηση θα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Από τα περίπου 2 εκατ. που απάντησαν, πάνω από το 70% απάντησε ότι το Twitter δεν είναι το μέσο που στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης.

Θα μπορούσε ο κ. Musk να απέκτησε αυτό το ποσοστό προκειμένου να πιέσει το Twitter να «αφήνει» τον κάθε χρήστη να λέει ότι θέλει; Αυτή θα μπορούσε να είναι μία άποψη αν και το ποσοστό που έχει δεν είναι αρκετό για να ασκήσει τέτοιου είδους πίεση.

Βέβαια, δεν είναι τίποτα για τον κ. Musk να δώσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποκτήσει το αναγκαίο ποσοστό αν και σε αυτή την περίπτωση τίθενται πολλά ακόμη ζητήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Musk είναι μεγάλος fan της πλατφόρμας του Twitter. Και εκτιμάται ότι έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από την απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να του «απαγορεύσει» να κάνει tweets για θέματα σχετικά με την Tesla.

Ο λόγος, φυσικά, ήταν ένα tweet που έλεγε ότι έχει διασφαλίσει τα κεφάλαια για να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο αρκεί η μετοχή της να φθάσει στα 420 δολάρια. Όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν τα είχε συγκεντρώσει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη άμεσα.

Επιπλέον, ο κ. Musk έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για ορισμένες από τις προσωπικές απόψεις του πέραν των tweets που σχετίζονται με τις εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει κατά καιρούς εμφανιστεί να υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις ήταν υπερβολικές και ότι η κατάσταση δεν ήταν τόσο δραματική όσο παρουσιάζεται. Γενικότερα, ο κ. Musk θεωρεί τον ευατό του ως υπέρμαχο της ελευθερίας της έκφρασης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γεγονός ότι δήλωσε ότι η Starlink, η εταιρεία δορυφορικού Internet που έχει δημιουργήσει, δεν πρόκειται να διακόψει την πρόσβαση σε ρωσικά ενημερωτικά sites λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ταυτόχρονα, βέβαια, έχει σπεύσει να βοηθήσει μέσω της Starlink την Ουκρανία στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει τη ρωσική επίθεση.

Τι ακριβώς στο μυαλό του ο κ. Musk είναι σχετικά δύσκολο να το βρει κανείς και αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν. Ενδεχομένως, να θεωρεί απλά ότι το Twitter είναι μία εταιρεία που έχει όλα τα εχέγγυα να «εκτοξευτεί» από πλευράς εσόδων και δημοτικότητας καθώς σε σχέση με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πίσω και ειδικά στις νεαρές ηλικίες έχει σχετικά χαμηλή απήχηση. Και ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να τα καταφέρει.

Τους πραγματικούς λόγους για την είσοδο του στο Twitter ίσως τους μάθουμε μέσα στις επόμενες μέρες. Φυσικά, από κάποιο tweet που θα κάνει.