FOCUS

Δύο αδέλφια, φοιτητές Ιχθυολογίας είδαν τη θάλασσα να στερεύει από ζωή-Και αποφάσισαν να κάνουν κάτι

Ένα βιβλίο που καταγράφει την μαγεία της θάλασσας υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα προστασίας του

Τον μοναδικής ομορφιάς, όσο και απειλούμενο, κόσμο της θάλασσας εξευρευνά ένα νέο βιβλίο. Τόσο η ιδέα γι' αυτό όσο και η υλοποίησή του ανήκουν σε δύο αδέλφια, την Αγγελική και τον Δημήτρη Πάφρα, που έμαθαν από μικροί να αγαπούν και να σέβονται τον θαλάσσιο κόσμο αλλά και να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που τον απειλούν, όπως η υπεραλίευση και η κλιματική αλλαγή

Η σχέση τους με τη θάλασσα ξεκινάει από την παιδική τους ηλικία. Ο πατέρας και ο πάππους ήταν ναυτικοί και τους μυήσαν από μικρούς στη θάλασσα. Επομένως, η επιλογή των σπουδών ήρθε μάλλον νομοτελειακά. Το 2016 πέρασε η Αγγελική Πάφρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και με διαφορά ενός χρόνου το 2017 μπήκε ο αδερφός της Δημήτρης Πάφρας.

Η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωνε συνεχώς κατά την διάρκεια των σπουδών τους και για αυτό ήθελαν να εντρυφήσουν ακόμα περισσότερο.

Σήμερα ο Δημήτρης είναι προπτυχιακός φοιτητής τους Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος και Master Scuba Diver στην αυτόνομη κατάδυση ενώ κατέχει και το πρώτο αστέρι στην ελεύθερη κατάδυση.

Αυτό το διάστημα συγγράφει την διπλωματική του για την απόκτηση του πτυχίου του. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER). Η Αγγελική είναι απόφοιτη του ιδίου τμήματος όπου τώρα έχει ξεκινήσει το Μεταπτυχιακό με τίτλο Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια.

Όταν δύτες άρχισαν να ρωτούν τα δύο αδέλφια «Τι ήταν αυτό το ψάρι;», γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο, «Ο Κόσμος της Θάλασσας», το οποίο μετά από δύο χρόνια συγκέντρωσης του υλικού είναι σήμερα διαθέσιμο σε όλα τα βιβλιοπωλεία (ηλεκτρονικά και μη) και σε επιλεγμένα καταδυτικά κέντρα της Ελλάδας και Κύπρου.

«Στόχος του βιβλίου αυτού είναι ο αναγνώστης να γνωρίσει την θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα. Παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός θαλάσσιων οργανισμών (οστεϊχθύες, χονδριχθύες, θαλάσσιες ανεμώνες, κεφαλόποδα, ασκίδια, δακτυλιοσκώληκες, φύκη, καρκινοειδή, σπόγγους, κοράλλια, μέδουσες, εχινόδερμα, θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες) της Μεσογείου με πραγματικές εικόνες. Υπάρχουν περισσότερες από 500 φωτογραφίες που έχουν ληφθεί σε αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση. Ακόμη θα ανακαλύψετε τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες τον πιο γνωστών θαλάσσιων οργανισμών», λέει ο ένας εκ των συγγραφέων, Δημήτρης Πάφρας.

Το φωτογραφικό υλικό είναι σχεδόν από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Το υλικό έχει παρθεί από ελεύθερη και αυτόνομη κατάδυση από εμπείρους φωτογράφους.

Ο χρόνος που μας πήρε για να μαζέψουμε το υλικό και για την συγγραφή ήταν 2 χρόνια ξεκινήσαμε το 2019 και το βιβλίο βγήκε το 2021. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η συλλογή του φωτογραφικού υλικού.

Ο φοιτητής και συγγραφέας, Δημήτρης Πάφρας

Μέσα από το βιβλίο τους, οι συγγραφείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το αύριο του θαλάσσιου κόσμου: «Η θάλασσα σιγά σιγά στερεύει από ζωή γιατί βγάζουμε από τα νερά της πολλά περισσότερα απ’ όσα έχει να μας δώσει. Η υπεραλίευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις ελληνικές θάλασσες. Ένας από τους βασικούς λόγους της υπεραλίευσης είναι ότι αλιεύουμε νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε µία φορά. Πέρα από τα είδη που προστατεύονται από τη νομοθεσία, υπάρχουν διάφορα είδη ψαριών των οποίων τα αποθέματα απειλούνται και τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνουμε όπως είναι οι πίνες, οι πετροσωλήνες κ.α.

Και η κλιματική αλλαγή; Πόσο έχει επηρεάσει τον ελληνικό βυθό; «Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη σοβαρές επιπτώσεις στις θάλασσες του πλανήτη, αυξάνοντας τη θερμοκρασία των νερών και πλήττοντας σοβαρά πολλά είδη ψαριών. Εκτός αυτού, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, πολλά είδη ψαριών απομακρύνονται από τις ακτές, και μεταναστεύουν σε βαθύτερα νερά ή ακόμη και προς τους πόλους, για να βρουν κατάλληλες θερμοκρασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιματική αλλαγή ωθεί τα υδρόβια ζώα στη μετανάστευση με 10πλάσια ταχύτητα από ό,τι τα χερσαία ζώα. Η Μεσόγειος συγκαταλέγεται στις περιοχές που πλήττονται σοβαρά από τις κρίσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης