Πώς πας στη Μόσχα με κλειστούς εναέριους χώρους; Τι λένε οι εταιρείες, πώς επηρεάστηκαν τα ταξίδια
Ανανεώθηκε:
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρα απ' όλα τα άλλα που έκανε είναι ότι δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στις αεροπορικές συγκοινωνίες.
Από τη μια το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ίδιας της Ουκρανίας, διότι πολύ ορθώς κανείς δεν ρισκάρει να βρεθεί με έναν πύραυλο καρφωμένο στο φτερό, από την άλλη οι απανωτές αναστολές πτήσεων από και προς τη Ρωσία, έχουν κάνει τις αεροπορικές αλλά και τους ταξιδιώτες άνω κάτω.
Και πες τώρα ότι εσύ θες να πας στη Ρωσία. Για τους δικούς σου λόγους. Ή, ακόμη χειρότερα ότι είσαι στη Ρωσία και θες να φύγεις, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απόλυτα λογικό. Πώς το κάνεις αυτό;
Πριν από τέσσερις μέρες η πτήση A-3880 της Aegean που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Μόσχα αναγκάστηκε να κάνει επι τόπου αναστροφή στον αέρα και να επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς λίγο πρίν από την είσοδο του αεροσκάφους στον ρωσικό εναέριο χώρο εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) που χαρακτήρισε την ευρύτερη ρωσική περιοχή ως περιοχή με προσωρινή επικινδυνότητα.
Δεν είναι η μόνη. Δύο πτήσεις της KLM γύρισαν πίσω το περασμένο Σάββατο, καθώς η εταιρεία δεν είχε αναστείλει ακόμη τα δρομολόγια, αλλά φοβήθηκε ότι τα πληρώματα θα έμεναν παγιδευμένα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αντίστοιχα.
Διότι πάντα τα αεροπλάνα χρειάζονται κάποιες μικρές επισκευές σε κάθε αεροδρόμιο και αυτήν τη στιγμή, λόγω των εμπάργκο, ίσως στα ρώσικα αεροδρόμια τα απαραίτητα ανταλλακτικά να μην υπάρχουν.
Οι κόκκινες χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη. Οι πράσινες όχι. Αυτή με τις κουκίδες είναι η Ουκρανία, από πάνω η Λευκορωσία κι αριστερά η Μολδαβία. Τίποτα δεν πετάει εκεί.
Πάρα πολλοί επιβάτες που έχουν κλείσει εισιτήρια για να πάνε στη Μόσχα από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Οι πτήσεις τους ακυρώνονται την τελευταία στιγμή, καθώς η μια μετά την άλλη, οι αεροπορικές εταιρίες διακόπτουν προσωρινά τα δρομολόγια από και προς τη Ρωσία.
Aegean: «Προσωρινά δεν πετάμε για τη Ρωσία»
Κάνοντας έναν έλεγχο στο σάιτ της Aegean είδα ότι μπορώ να κλείσω εισιτήριο απ' ευθείας για τη Μόσχα, αλλά από την 1η Απριλίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία, μου γνωστοποιήθηκε ότι προς το παρόν όλες οι πτήσεις για τη Ρωσία έχουν ανασταλεί αλλά κανείς δεν ξέρει μέχρι πότε.
«Τουλάχιστον για ένα μήνα», είναι η απάντηση της εταιρείας.
Όταν ρώτησα αν θα ήταν σοφό να αγοράσω το εισιτήριο της 1ης Απριλίου (που είναι και φτηνό), η απάντηση ήταν η αναμενόμενη: «Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε εάν θα γίνονται τότε οι πτήσεις, εξαρτάται από τις εξελίξεις».
Αποφάσισα να μην το κλείσω και αναζήτησα εναλλακτικούς τρόπους να βρεθεί κανείς στη ρωσική πρωτεύουσα.
Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος να πας είναι με stop-overs, καθώς δεν υπάρχει απ' ευθείας πτήση από την Αθήνα. Κι αυτό είναι διπλό πρόβλημα: Πέρα από το γεγονός ότι ένα ταξίδι 2 ωρών μπορεί να πάρει τρεις μέρες, δεν μπορείς να είσαι ποτέ βέβαιος ότι αν πας μέσω Μαρόκου ας πούμε, καθώς η Air Maroc εκτελεί ακόμη την πτήση από την Καζαμπλάνκα στη Μόσχα, θα φτάσεις κάποτε στον προορισμό σου. Η λέξη κλειδί είναι το «ακόμη». Σε μια ωρα μπορεί να μην την εκτελεί και να μείνεις στο Μαρόκο.
Αν επιμένεις να πας, πάντως, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, για παράδειγμα, οι εναλλακτικές σου είναι οι παρακάτω, που όλες έχουν στάση είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στο Κάιρο, είτε στο Γκρόζνι της Τσετσενίας και με δεδομένο ότι μπορεί να μείνεις κολλημένος εκεί.
Καλύτερα Μαρόκο.
Θεωρητικά οι επί ευρωπαϊκού εδάφους χώρες που πετάνε από και προς τη Ρωσία είναι πλέον μόνο εκείνες που δεν έχουν κλείσει τους εναέριους χώρους τους σε αυτήν: Η Τουρκία, η Ελβετία, η Σερβία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και η Ανδόρα.
Ελβετία και Ανδόρα αποφάσισαν να μην διακόψουν τις πτήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι για να πετάξει κανείς στην Ανδόρα ή την Ελβετία πρέπει να περάσει από τον εναέριο χώρο χωρών που δεν δέχονται ρωσικά αεροσκάφη, οπότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Πέρα από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, τον εναέριο χώρο της σε κάθε εμπορική πτήση έκλεισε και η Μολδαβία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ας δούμε, όμως, ποιο είναι το τωρινό στάτους των αεροπορικών εταιρειών σε σχέση με τη Ρωσία.
airBaltic
Η Λεττονική αεροπορική εταιρεία ανέστεiλε όλες τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία μέχρι το τέλος Μαΐου. Σε απάντηση, η Ρωσία απαγόρευσε τις πτήσεις Λεττονικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της.
Austrian Airlines
Ο αυστριακός αερομεταφορέας ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία ως τις 26 Μαρτίου. Η αυυστριακή εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι κάθε μέρα αξιολογεί την κατάσταση με γνώμωνα την ασφάλεια των επιβατών, και ίσως τροποποιήσει (ακυρώσει) δρομολόγια και προς τις όμορες με την Ουκρανία χώρες.
Belavia
Ο εθνικός αερομεταφορέας της Λευκορωσίας έχει αναστείλει πολλές από τις πτήσεις του αλλά συνεχίζει το δρομολόγιο Μινσκ-Μόσχα και Μινσκ-Αγία Πετρούπολη. Αυτοί πετάνε μόνοι τους, μεταξύ τους.
British Airways
Οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν απαγορευτεί από τα ρωσικά αεροδρόμια και δεν μπορούν να μπουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας, ως απάντηση στην κίνηση της Βρετανίας να απαγορεύσει στην Aeroflot να προσγειώνεται στη Βρετανία.
Όλες οι πτήσεις από και προς τη Ρωσία ακυρώθηκαν και πολλά από τα δρομολόγια προς ασιατικές χώρες άλλαξαν πορεία, με συνέπεια αρκετές καθυστερήσεις.
flydubai
Η flydubai ανέστειλε ως τις 8 Μαρτίου όλες τις πτήσεις από και προς το Κρασνοντόρ και το Ροζτόβ και επ' αόριστον όλες τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία.
KLM
Από την Κυριακή η Ολλανδική εταιρεία ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία για μια εβδομάδα. Επίσης, οι πτήσεις της δεν εισέρχονται στο ρωσικό εναέριο χώρο.
LOT Polish Airlines
Πέρα από την αναστολή των πτήσεων από και προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρωσία, ο πολωνικός αερομεταφορέας έχει να αντιμετωπίσει και την ανησυχία των επιβατών για το αν είναι ασφαλές να πετάει κανείς στον εναέριο χώρο της χώρας.
Η εταιρεία απαντά ότι είναι απόλυτα ασφαλές και ότι όποια πτήση κρίνεται μη-ασφαλής θα ακυρώνεται αμέσως.
Lufthansa
Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό εναέριο χώρο μέχρι τις 6 Μαρτίου το νωρίτερο. Όλες οι πτήσεις της από και προς τη Ρωσία αναστέλονται. Οι πτήσεις για τους ασιατικούς προορισμούς μετατρέπονται ώστε να αποφεύγουν το ρωσικό εναέριο χώρο.
Ryanair
Επί του παρόντος η Ryanair έχει αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς την Ουκρανία γαι τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν επηρεάζεται κανένα άλλο δρομολόγιό της, αν και καθημερινά «παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και ακολουθεί τις οδηγίες ασφαλείας της ΕΕ».
Scandinavian Airlines (SAS)
Η εταιρεία επιβεβαίωσε μόνο ότι «οι πτήσεις ανάμεσα σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες εκτελούνται κανονικά».
Swiss International Airlines (SWISS)
Οι μόνοι που δεν έχουν κάνει ανακοινώσεις αναφορικά με το θέμα είναι οι Ελβετοί, όμως η SWISS ακύρωσε την πτήση από τη Ζυρίχη στη Μόσχα στις 28 Φεβρουαρίου.
Η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί στα δρομολόγιά της το ρωσικό εναέριο χώρο.
Wizz Air
Η Wizz Air έχει αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς την Ουκρανία, όμως δεσμεύτηκε να ξεκινήσει και πάλι όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Στο σάιτ της είναι ανοικτή η δυνατότητα για αγορά εισιτηρίου, αλλά κανείς δεν ξέρει αν οι πτήσεις θα γίνουν.