FOCUS

Η αλλαγή της διατροφής μπορεί να μας προσθέσει έως και 13 χρόνια ζωής, αρκεί να ξεκινήσουμε νέοι

Ακόμη όμως κι αν ξεκινήσουμε αργά, τα οφέλη είναι πολλά Pixabay

Τα οφέλη της σωστής διατροφής, η οποία θα είναι ακόμη πιο ευεργετική αν την εντάξουμε νωρίς στη ζωή μας, αναδεικνύει νέα μελέτη

Ερευνητές από τη Νορβηγία χρησιμοποίησαν υπάρχουσες μετα-αναλύσεις και δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Diseases για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που επιτρέπει την άμεση εκτίμηση της επίδρασης στο προσδόκιμο ζωής (LE) μιας σειράς διατροφικών αλλαγών.

Σύμφωνα με αυτήν, εάν μια γυναίκα άρχιζε να τρώει βέλτιστα στην ηλικία των 20, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής της κατά λίγο περισσότερο από 10 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό PLOS Medicine. Ένας άνδρας που ακολουθεί την πιο υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 20 ετών μπορεί να προσθέσει 13 χρόνια στη ζωή του.⁠

Τα μεγαλύτερα κέρδη σε χρόνια θα πραγματοποιούνταν με την κατανάλωση:

  • περισσότερων οσπρίων (για τις γυναίκες 2,2 χρόνια και για τους άνδρες 2,5 χρόνια),
  • περισσότερων δημητριακών ολικής αλέσεως (για τις γυναίκες 2,0 χρόνια και για τους άνδρες 2,3 χρόνια),
  • περισσότερων ξηρών καρπών (για τις γυναίκες 1,7 χρόνια και για τους άνδρες 2,0 χρόνια),
  • λιγότερου κόκκινου κρέατος (για τις γυναίκες 1,6 χρόνια και για τους άνδρες 1,9 χρόνια),
  • λιγότερου επεξεργασμένου κρέατος (για τις γυναίκες 1,6 χρόνια και για τους άνδρες 1,9 χρόνια).

Η αλλαγή από μια τυπική δίαιτα στη βελτιστοποιημένη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το LE κατά 8,0 χρόνια (από 4,8 έως 11,2) έτη για τις γυναίκες και κατά 8,8 χρόνια (από 5,2 έως 12,5) έτη για τους άνδρες.

«Η κατανόηση του σχετικού δυναμικού υγείας των διαφορετικών ομάδων τροφίμων θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν εφικτά και σημαντικά οφέλη για την υγεία», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης