FOCUS

Τι συμβαίνει όταν είσαι θετικός στον κορωνοϊό στο «zero covid» Χονγκ Κονγκ

Κανένας δεν γνωρίζει πότε θα λήξει η περιπέτεια του Ντάρελ Τσαν CNNi

Ο Ντάρελ Τσαν διαγνώστηκε θετικός στην Covid-19 τον περασμένο μήνα. Μόλις είχε φτάσει στο Χονγκ Κονγκ. Περισσότερες από δύο εβδομάδες αργότερα –και χωρίς να έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα στο μεταξύ- παραμένει απομονωμένος σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου χωρίς καμία ένδειξη ότι θα του επιτραπεί να φύγει.

«Νομίζω πως το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει όλο αυτό», λέει. «Μοιάζει σαν να γύρισες πίσω στο σχολείο, όπου σου λένε πότε θα ξυπνήσεις και πότε θα κοιμηθείς και δεν μπορείς να αποφασίσεις ούτε τι μπορείς να φας».

Το Χονγκ Κονγκ, όπως και η ηπειρωτική Κίνα, είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου εφαρμόζεται η πολιτική του Zero Covid.

Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται στους μη Κινέζους να μπουν στη χώρα ενώ όλες οι αφίξεις από το εξωτερικό υπόκειται σε 21ήμερη καραντίνα, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολισμένοι.

Τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα καραντίνας και τεστινγκ, οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ τα επιφυλάσσουν για τους ταξιδιώτες από Ηνωμένες Πολιτείες: αυτά περιλαμβάνουν παραμονή τεσσάρων ημερών σε κυβερνητικό καμπ.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Τσαν ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Χονγκ Κονγκ για να κάνει μια νέα επαγγελματική αρχή.

Πλήρως εμβολιασμένος, και με την ενισχυτική δόση, είχε βρεθεί αρνητικός σε αρκετά Covid τεστ πριν την πτήση του. Αν και είχε προετοιμαστεί ψυχολογικά για καραντίνα, αυτό που έζησε απείχε μακράν αυτού που φανταζόταν.

Άμα τη αφίξη του στο Χονγκ Κονγκ, υποβλήθηκε σε υποχρεωτικό τεστ και αναγκάστηκε να περιμένει αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο. Το αποτέλεσμα ήταν «αρχικά θετικό», γεγονός που σήμαινε ότι έπρεπε να κάνει ένα ακόμη τεστ.

«Ήταν σίγουρα σοκ», λέει. «Έχοντας κάνει τόσα αρνητικά τεστ λίγο πριν την πτήση, δεν φανταζόμουν ότι θα ήμουν θετικός με το που θα έφτανα».

Δεκατρείς ώρες μετά την προσγείωσή του μεταφερόταν με ασθενοφόρο σε ένα κοντινό νοσοκομείο για επιπλέον εξετάσεις. Αν και παρέμενε ασυμπτωματικός, εντοπίστηκε θετικός στην παραλλαγή Όμικρον.

Το φαγητό του Τσαν σερβίρεται σε συγκεκριμένες ώρες και καθορίζεται από τις Αρχές

«Αισθάνθηκα τρομοκρατημένος, είπα ‘Θεέ μου, τι θα μου συμβεί τώρα;’», εξομολογείται. «Σίγουρα ένιωσα παγιδευμένος, δεν είναι ότι μπορείς να πάρεις το αεροπλάνο και να πας κάπου αλλού. Ήταν ένα τρομακτικό συναίσθημα».

Δεν είναι μόνο οι ταξιδιώτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εγκλεισμό απροσδιόριστης διάρκειας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κορωνοϊό το Χονγκ Κονγκ.

Πρόσφατα, είχε εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ μια εστία μόλυνσης με κρούσματα Όμικρον. Η πόλη είχε τρεις μήνες να ανακοινώσει κρούσματα. Οι φορείς μεταφέρθηκαν επίσης σε νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πάνω από 20 υπάλληλοι σε εστιατόριο που θεωρήθηκαν στενές επαφές των κρουσμάτων, εστάλησαν σε κυβερνητικό καμπ για 21ήμερη απομόνωση και εκτεταμένο τέστινγκ. Κάθε θετικό τεστ, σημαίνει μεταφορά σε νοσοκομείο.

Με την ανησυχία λόγω Όμικρον να αυξάνεται, η ηγέτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ είπε την Τρίτη ότι η επαναφορά των ταξιδιών μεταξύ της πόλης και της κυρίως Κίνας, «θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα».

Κολλημένος στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τις Αρχές του Χονγκ Κονγκ, το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής στην απομόνωση για ένα θετικό κρούσμα, ακόμη και ασυμπτωματικό, είναι σχεδόν ένας μήνας. Πρέπει να παραμένει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον δέκα ημέρες και δεν επιτρέπεται να φύγει αν δεν έχει στη συνέχεια δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ – όσο χρόνο κι αν πάρει αυτό.

Αλλά ακόμη κι αν γίνει αυτό, δεν σημαίνει ότι είναι κανείς έτοιμος να πάει στο σπίτι του. Μετά από αυτό, τα κρούσματα μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις απομόνωσης για επιπλέον 14 ημέρες.

Κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο, ο Τσαν εγκαταστάθηκε σε θάλαμο απομόνωσης μαζί με άλλους δύο ταξιδιώτες που επίσης είχαν διαγνωστεί με την Όμικρον. Παραμένει στο δωμάτιό του 24 ώρες την ημέρα χωρίς καθαρό αέρα ή ασκήσεις στην ύπαιθρο.

Η καθημερινή του ρουτίνα καθορίζεται αυστηρά από το νοσοκομείο. Στις οχτώ το πρωί τον ξυπνάει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα και μέσω ανακοινώσεων του υπενθυμίζεται να κάνει τα δέοντα.

Ο -ασυμπτωματικός- φορέας παραμένει επ' αόριστον στο νοσοκομείο μην έχοντας τις περισσότερες ώρες της ημέρας τι να κάνει

Σε συγκεκριμένες ώρες λαμβάνει τα γεύματά τα και στο μεσοδιάστημα επικοινωνεί με την οικογένεια και τους φίλους του μέσω social media ή βλέπει σειρές και ταινίες στο Netflix.

«Τα πιο δύσκολα αρχίζουν μετά το μεσημέρι. Το πρωί τσεκάρεις τα μέιλ σου και τα social media. Αλλά μετά το μεσημεριανό, όμως, δεν έχεις πραγματικά να κάνεις απολύτως τίποτα».

Κανείς από τους γιατρούς δεν ξέρει να του πει πότε θα τελειώσει ο εγκλεισμός του. «Πρέπει πρώτα να σταματήσω να βγαίνω θετικός και μετά να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση».

Το ψυχικό κόστος

Από την αρχή της πανδημίας το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει 12.600 κρούσματα και 213 θανάτους, αριθμούς πολύ μικρότερους σε σχέση με πολλές πόλεις με το ίδιο μέγεθος.

Ωστόσο, παρά την πολιτική της Zero Covid που αποτρέπει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, οι πολίτες είναι πολύ διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια, παρά το γεγονός ότι αυτά διατίθενται δωρεάν για τους πολίτες άνω των 3 ετών. Μέχρι τώρα, λιγότερο από το 70% των 7,5 εκατομμυρίων πολιτών έχουν κάνει τις δύο δόσεις.

Αντίθετα, η πόλη στηρίζεται κυρίως στις περιορισμένες συγκεντρώσεις, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό αλλά και τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Παρά την επιτυχία των Αρχών να κρατήσουν τον κορωνοϊό υπό έλεγχο, οι ειδικοί λένε ότι τα μεγάλα διαστήματα καραντίνας συχνά προκαλούν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εγκλείστων, κάνοντας λόγο για αίσθημα απομόνωσης, ανησυχία, ακόμη και μετατραυματικό στρες.

Αντί να βλέπουν την καραντίνα ως τιμωρία, λένε οι ειδικοί, οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την εμπειρία θα ήταν καλύτερο να τη θεωρήσουν ως πράξη αλτρουισμού, ότι κάνουν κάτι καλό για την κοινωνία.

Καθώς όμως η περίοδος της αόριστης απομόνωσής του μεγαλώνει, ο Τσαν λέει ότι ανησυχεί για την ψυχική του υγεία.

«Προσπαθώ να το εκλογικεύσω, νομίζω ότι απλώς περνάω από τις διαδικασίες γνωρίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς και άλλα που δεν μπορείς να αλλάξεις… το μόνο που μπορώ να αλλάξω είναι πώς το προσεγγίζω και τι κάνω με το δικό μου χρόνο», είπε.

«Το καλύτερο μέρος του, υποθέτω, είναι να μπορείς να δεις τα πράγματα με διαφορετική οπτική γωνία», πρόσθεσε. «(Προσπαθώ να το μετατρέψω σε κάτι χρήσιμο, κάτι ενδιαφέρον, και ελπίζω μια μέρα να κοιτάξω πίσω και να θυμηθώ εκείνη τη στιγμή που κάθισα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου για Χ μέρες».

In 'zero-Covid' Hong Kong, this is what happens when you test positive, by Eric Cheung and Will Ripley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης