Κρυολόγημα, γρίπη ή κορωνοϊός: Ειδικοί εξηγούν πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Σας ενοχλεί ο λαιμός σας, τρέχει η μύτη και έχετε μυϊκούς πόνους; Μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο κρύωμα, μία ίωση ή κορωνοϊό. Όλες οι παραπάνω καταστάσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας συχνά δύσκολο το ποια ακριβώς μας προκαλεί αδιαθεσία.
Τον τελευταίο καιρό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον διαδίδεται τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται, ωστόσο οι νοσοκομειακοί δείκτες δεν ακολουθούν την ίδια πορεία.
Για τους εμβολιασμένους, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση με τη συγκεκριμένη παραλλαγή δεν είναι τόσο σοβαρή, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο και πρώην εκτελεστικό διευθυντή του Τμήματος Υγείας του Ντιτρόιτ, δρ. Αμπντούλ Ελ – Σαϊντ.
«Το εμβόλιο θέτει το ανοσοποιητικό σύστημα σε εγρήγορση. Η ικανότητά του να αναγνωρίζει, να στοχεύει και να καταστρέφει ιούς είναι πολύ μεγαλύτερη κάθε φορά που λαμβάνουμε μια επιπλέον δόση», λέει ο γιατρός. «Είναι λογικό τα συμπτώματα που βιώνουμε να είναι πιο ήπια όταν εμβολιαζόμαστε».
Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τις μολύνσεις σοβαρά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη πίεση στα συστήματα υγείας.
«Το γεγονός ότι ο ατομικός κίνδυνος ίσως είναι χαμηλότερος, δεν σημαίνει ότι σε κοινωνικό επίπεδο η μετάλλαξη Όμικρον δεν αποτελεί ένα πραγματικό ρίσκο. «Ακόμη και μια μικρή αναλογία ενός σχετικά μεγάλου αριθμού μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός».
Πολλές μολύνσεις ενδεχομένως να μοιάζουν με τον κορωνοϊό, όπως το κρυολόγημα ή μια ίωσης. Ο καλύτερος τρόπος για να το μάθουμε είναι να κάνουμε το τεστ, λέει η δρ. Ας Κομπς, παθολόγος στο Κρατικό Νοσοκομείο Παίδων.
Αν δεν το κάνουμε, είναι αρκετά ριψοκίνδυνο να διαχωρίσουμε τις παθήσεις, λέει.
Τα συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και της Covid-19 τείνουν να είναι παρόμοια.
Τόσο η Covid-19 όσο και η γρίπη έχουν συχνά συμπτώματα όπως πυρετός, κόπωση, μυικοί πόνοι, πονόλαιμος, δύσπνοια, εμετούς ή διάρροια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Ωστόσο η μόλυνση με κορωνοϊού είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από έναν πονοκέφαλο ή ξηρό λαιμό και τα συμπτώματα να εξαντλούνται εκεί.
Η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης που ήταν τα μεγαλύτερα προειδοποιητικά σημάδια για την Covid-19 είναι ακόμη ένα πιθανό σύμπτωμα, ωστόσο είναι λιγότερο κυρίαρχο τώρα, με τις νέες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τον Ελ Σαϊντ, το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο στήθος, ειδικά σε συνδυασμό με ξηρό λαιμό που επιδεινώνεται. Τότε ο ασθενής πρέπει επειγόντως να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.
«Αν αρχίζετε να αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αξίζει να αναρωτηθείτε; Υπάρχει κάποιος στο κοντινό μου περιβάλλον, με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή, που να νόσησε με Covid; Επίσης αξίζει να απομονωθείτε και να κάνετε ένα rapid test», συμβουλεύει ο γιατρός.
Ακόμη κι αν δεν νιώθετε προς το παρόν τα συμπτώματα, είναι καλύτερο να προσέξετε αν έχετε συγχρωτιστεί με κάποιον που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Πότε να κάνετε το τεστ για τον κορωνοϊό
Αν έχετε τα συμπτώματα, τότε είναι η ώρα να κάνετε ένα τεστ, λένε οι ειδικοί.
Για εκείνους που έμαθαν ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, ωστόσο δεν αισθάνονται κάποιο σύμπτωμα, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να μην έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να φανεί στο τεστ, εξηγεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να περιμένετε πέντε μέρες μετά την έκθεση στον ιό για να κάνετε το τεστ μένοντας στο μεσοδιάστημα πολύ προσεκτικός, σύμφωνα με τα CDC.
«Το γεγονός ότι πήρατε ένα αρνητικό τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχετε κορωνοϊό», λέει ο Ελ Σαϊντ.
«Η καλύτερη προσέγγιση είναι να κάνετε το τεστ ξανά μετά από 12 με 24 ώρες και αν πάρετε δύο αρνητικές απαντήσεις, μπορείτε να είστε πιο σίγουρος ότι δεν νοσείτε».
Είτε όμως είναι Covid-19 είτε όχι αυτό που έχετε, είναι πάντοτε καλύτερο να είστε σε απομόνωση ενώ παλεύετε με μια μεταδοτική ασθένεια, γεγονός που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν μιλάμε για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.
Το παιδί μου έχει σινάχι. Τι να κάνω;
Ο χειμώνας είναι η εποχή των παιδικών ιώσεων. Όταν μια οικογένεια με ένα παιδί που έχει συνάχι και ξηρό λαιμό επισκέπτεται τον παιδίατρο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν πρόκειται για κορωνοϊό ή μια απλή ίωση, χωρίς τεστ.
Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά της γρίπης είναι σημαντικός κατά τους επιστήμονες προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα να προστεθεί ένας ακόμη ιός στην κοινότητα. Και ασφαλώς ο συχνός έλεγχος μέσω των τεστ είναι απαραίτητος για την ομαλή επιστροφή στις σχολικές τάξεις.
Το θετικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι τα μέτρα προστασίας, οι μάσκες, οι αποστάσεις και τα αντισηπτικά βοηθούν στη συγκράτηση και των υπόλοιπων ιώσεων.
Οι οδηγίες αλλάζουν συνεχώς καθώς προστίθενται νέα δεδομένα. Κάτι απόλυτα λογικό σύμφωνα με τον Ελ Σαϊντ: «Κάθε μέρα μαθαίνουμε και περισσότερα. Πριν περίπου έναν μήνα δεν είχε καν ακούσει για την μετάλλαξη Όμικρον».
Do you have a cold, the flu or Covid-19? Experts explain how to tell the difference, by Madeline Holcombe, CNN