Κοντά στο 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ανανεώθηκε:
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα πρώτα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμοπου που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες για τον καρκίνο της μήτρας, καθώς έδειξαν ότι το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μείωσε τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά περίπου 90%.
Το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) περιέγραψε τα ευρήματα αυτά ως «ιστορικά», ενώ ανέφερε ότι δείχνουν πως το εμβόλιο σώζει ζωές.
Σχεδόν στο σύνολό τους οι περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και οι επιστήμονες εκφράζουν την ελπίδα ότι το εμβόλιο μπορεί να εξαλείψει την ασχέθεια.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η επιτυχία σημαίνει πως όσα κορίτσια έχουν εμβολιαστεί ίσως να χρειάζονται πού λιγότερες εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας.
Το εμβόλιο χορηγείται στα κορίτσια σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο χορηγείται επίσης και σε αγόρια από το 2019.
Στην Ελλάδα, το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας χορηγείται σε κορίτσια από 11 έως 18 ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για την εμβολιαστική τους κάλυψη στη χώρα μας. Υπολογίζεται πάντως ότι κατά μέσο όρο βρίσκεται συνολικά κοντά στο 40%. Είναι μικρότερο στα κορίτσια 11-12 ετών και αυξάνεται βαθμιαία στο κορίτσια 13-18 ετών, κατόπιν όμως και πάλι ελαττώνεται.
Επίσης, στην Ελλάδα εμβολιάζονται ειδικές κατηγορίες ενηλίκων μέχρι τα 26 έτη που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, κακοήθη νεοπλάσματα ή HIV, είναι σε ανοσοκαταστολή ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Τι έδειξε η βρετανική μελέτη για τον καρκίνο του τραχήλου
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, εξέτασε τι συνέβη αφότου το εμβόλιο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε κορίτσια το 2008 στην Αγγλία.
Οι μαθήτριες αυτές είναι πλέον ενήλικες, περίπου στα 20 τους χρόνια. Η μελέτη έδειξε μείωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και 87% μείωση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», ανέφερε ο καθηγητής Πήτερ Σασιένι, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου.
Οι μειώσεις ήταν λιγότερο δραματικές στην περίπτωση ανοσοποίησης εφήβων μεγαλύτερης ηλικίας στο πλαίσιο εκστρατείας χορήγησης του εμβολίου σε άτομα που δεν το έκαναν στην ώρα τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή λιγότερες έφηβες μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο και ιδανικά πρέπει να χορηγείται προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργές.
Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα για τον HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 περιπτώσεις καρκίνου και 17.200 προκαρκινικές αλλοιώσεις.
Ο καθηγητής Σασιένι αναφέρει ότι αυτό είναι μοναχά «η κορυφή του παγόβουνου» καθώς όσοι εμβολιάστηκαν είναι ακόμη νέοι για να εκδηλώσουν καρκίνο, έτσι τα νούμερα θα μεγαλώσουν με τον καιρό.