FOCUS

Εμπορικοί Σύλλογοι - Εστιάτορες: Αγανάκτηση και οργή για τα «ανεφάρμοστα» μέτρα

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προβληματισμός, κατήφεια και αγανάκτηση επικρατεί στον εμπορικό κόσμο και στην εστίαση για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφορικά με τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται σε εμπορικά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων, γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί αυτό να λειτουργήσει» λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης. «Δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμα αυτά μέτρα και νομίζω ότι μπήκαμε σε περιπέτειες χωρίς λόγο».

Και ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε με αγανάκτηση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους ελέγχους μας εξηγεί ο πρόεδρος το Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Δε βλέπω να εξελίσσεται καλά αυτό το μετρό γιατί όπως ξέρετε οι ανεφάρμοστοι νόμοι δεν λειτουργούν. Ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία έκρυθμη κατάσταση γιατί μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην τρίτη μέρα εκπτώσεων και τις δύο προηγούμενες δεν υπήρξε κίνηση στην αγορά. Και ενώ ο κόσμος δεν έχει δουλειά τον υποχρεώνουν να κάνει και πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα κάνει και που σε τελική ανάλυση θα δυσκολέψουν περισσότερο και την ίδια την επιχείρηση και τον και τον πελάτη».

«Το ερώτημα είναι πως μπορεί αυτό να λειτουργήσει για τα πολύ μικρά καταστήματα» αναρωτιέται ο κ. Καφούνης. «Όταν δηλαδή δουλεύει μόνο ένας άνθρωπος μέσα στο κατάστημα πως θα αφήσει τη θέση του για να κάνει έλεγχο στον πελάτη που περιμένει απέξω. Φοβόμαστε μην αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα».

Στο ίδιο μήκος κύμματος είναι και ο κ. Φιλιππίδης:

«Από τους 840.000 επιχειρούντες στην Ελλάδα σχεδόν οι μισοί είναι αυτοαπασχολούμενοι. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, δεν μπορεί δηλαδή να έχει στο μαγαζί του άλλος να έχει πελάτη μέσα και να βγαίνει και έξω να κάνει ελέγχους, να είναι μόνος του, να πρέπει να τιμολογήσει και να κάνει και ελέγχους ποιος θα μπει και ποιος θα βγει. Από την άλλη δεν πείθουν αυτά τα μέτρα γιατί αν όντως φέρουν αποτέλεσμα πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί ταυτόχρονα είναι ελεύθερα τα σουπερμάρκετ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι εκκλησίες, τα φαρμακεία κτλ».

Θέμα διακριτικής μεταχείρισης κάποιων κλάδων θέτει και ο κ. Καφούνης:

«Ένα ακόμα σημαντικό είναι ότι κατά τη γνώμη μας είναι παράλογος ο διαχωρισμός σουπερμάρκετ- λιανεμπορίου. Από που κι ως που τα σουπερμάρκετ δεν θα κάνουν έλεγχό και όλοι υπόλοιποι θα κάνουμε. Εδώ τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην ουσία γυρνάμε εκεί που ήμασταν και αυτό το έχουμε ξαναζήσει. Ο εμπορικός κόσμος είναι ανάστατος γιατί είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το λιανεμπόριο λειτουργούσε πολύ καλά, τα μέτρα τηρούνται, δεν είχαμε κρούσματα και ξαφνικά ενώ τα τηρούμε όλα θα πρέπει να κάνουμε και κάτι ακόμα. Και δεν ξέρω σε τελική ανάλυση αν αυτό θα έχει και θετική επίδραση στην πανδημία».

«Στα δικά μας τα καταστήματα δεν υπήρξε ποτέ κρούσμα», λέει ο κ. Φιλιππίδης.

«Τηρούσαμε πάντα τα μέτρα και το ερώτημα τώρα είναι γιατί στοχοποιούν ξανά το λιανεμπόριο. Γιατί κάθε φορά βάζουν μέτρα στο λιανεμπόριο, όταν επί δύο χρόνια δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα; Δύο χρόνια τώρα παίρνουν αποφάσεις χωρίς εμάς γιατί αν συμμετείχαμε σε κάποιες από αυτές τις επιτροπές θα είχαμε αποφύγει πολλά», καταλήγει ο κ. Φιλιππίδης.

Ανάλογος προβληματισμός επικρατεί και στ χώρο της εστίασης, έναν κλάδο που επλήγη πάρα πολύ στο προηγούμενο διάστημα και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και περιορισμούς.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην εστίαση», λέει στο CNN Greece o Γιάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού Αττικής.

«Η πίεση μεγαλώνει κι εμείς πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία συνεχόμενων ελέγχων για όλους τους πελάτες. Προβλέπουμε ένα δύσκολο χειμώνα και οι συνάδελφοι με τους οποίους μιλάω δεν ξέρουν πως θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πολύ μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. Επικρατεί μία κατάσταση η οποία πραγματικά μας έχει σοκάρει και όπως ξέρετε εμείς πλέον πληρώνουμε το 100% των υποχρεώσεων μας».

Ο κ. Δαβερώνης επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους επιχειρηματίες.

«Αυτό που ζητάει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο και εμείς από την πλευρά μας θα μπούμε στη λογική να κάνουμε τους ελέγχους όσο καλύτερα μπορούμε. Θα πρέπει να έχουμε ανθρώπους που θα κάνουν μόνο αυτή δουλειά, σε μια χρονική στιγμή που η εστίαση έχει σημαντικό πρόβλημα ακόμη και στο να βρει προσωπικό. Γνωρίζετε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες στο νόμο Αττικής δεν μπορούσαμε να βρούμε προσωπικό. Επίσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε μία λογική προστίμων την οποία εμείς δεν μπορούμε να την δεχτούμε γιατί όπως καταλαβαίνετε όταν επιβληθεί σε μία επιχείρηση πρόστιμο για κάτι που δεν πρόσεξε, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο το πληρώσει. Δεν βλέπω να υπάρχει σ’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε ένα σοβαρός διάλογος για το πως θα κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις», καταλήγει ο κ. Δαβερώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης