FOCUS

Η 74χρονη Μαύρη Χήρα της Ιαπωνίας: Δηλητηρίασε 4 συζύγους για να εισπράξει τα χρήματά τους

Η 74χρονη Μαύρη Χήρα της Ιαπωνίας: Δηλητηρίασε 4 συζύγους για να εισπράξει τα χρήματά τους
CNNi

Στα 75 του, ο Isaο Kakehi έχαιρε άκρας υγείας και ήταν ερωτευμένος. Ήταν 2013 και μόλις είχε ξεκινήσει μία ενθουσιώδη νέα σχέση με την Chisako Kakehi, μία 67χρονη τότε χήρα, την οποία είχε γνωρίσει μέσω ενός ιαπωνικού γραφείου συνοικεσίων.

 

Μέσα σε δύο μήνες το ζευγάρι παντρεύτηκε, μετακόμισε κάτω από την ίδια στέγη και άρχισε έναν φαινομενικά ανθόσπαρτο βίο στην πόλη Muko του Κιότο, όπου έφτιαχναν γλυκά από ρύζι ενόψει των εορτασμών για τη νέα χρονιά.

Ωστόσο ο Isao Kakehi δεν έζησε αρκετά ώστε να δει την πρωτοχρονιά.

Στις 28 Δεκεμβρίου έγινε το τέταρτο και τελευταίο θύμα της Μαύρης Χήρας της Ιαπωνίας.

Η Chisako Kakehi, στα 74 της σήμερα, αναμένει την εκτέλεση της θανατικής καταδίκης της για τη δολοφονία τριών συντρόφων και την προσπάθεια δολοφονίας ενός ακόμη.

Οι φόνοι ξεκίνησαν το 2007, όταν εκείνη ήταν 61 ετών, και η ίδια είχε καταφέρνει να μην κινεί τις υποψίες μέχρι που ο θάνατος του Kakehi οδήγησε σε αστυνομική έρευνα η οποία οδήγησε στη σύλληψή της το 2014.

Το 2017, μετά από μια από τις μακροβιότερες δίκες στην Ιαπωνία, καταδικάστηκε σε θάνατο. Τον περασμένο Ιούνιο μια έφεση που άσκησε κατά της απόφασης, απορρίφθηκε.

«Χρησιμοποίησε ένα γραφείο γνωριμιών για να έρχεται σε επαφή με ηλικιωμένα θύματα και δηλητηρίασε τον ένα μετά τον άλλο, αφού τα έκανε να την εμπιστευτούν», είπε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης τον Ιούνιο.

«Είναι ένα αδιάντροπο έγκλημα βασισμένο σε μια προσχεδιασμένη και επιτακτική πρόθεση για φόνο».

Η υπόθεση αιχμαλώτισε την Ιαπωνία και ανέδειξε τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις online υπηρεσίες γνωριμιών για μοναχικούς ανθρώπους ευπαθείς στις απάτες.

Έκανε επίσης μια ολόκληρη χώρα να αναρωτιέται τι ήταν αυτό που έκανε μια γυναίκα στη δύση της ηλικίας της να μεταμορφωθεί σε δολοφόνο και να αρχίζει να σκοτώνει τους άνδρες που δήθεν αγαπούσε.

Η αρχή των φόνων

Για γυναίκα που έχει γίνει διαβόητη στην Ιαπωνία, λίγα είναι γνωστά δημοσίως για την προσωπική ζωή της Chisako Kakehi.

Γεννημένη στην νοτιοδυτική επαρχία της Ιαπωνίας, Saga, η Kakehi εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο εκτύπωσης και παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο το 1969, όταν ήταν 23 ετών. Ο γάμος τους κράτησε 25 χρόνια μέχρι τον θάνατο του συζύγου της από μια ασθένεια το 1994.

Μέχρι το 2007, είχε ξεκινήσει νέα σχέση με τον 78χρονο Toshiaki Suehiro.

Το απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου, 2007, η Kakehi γευμάτιζε με τον Suehiro και τα παιδιά του. O Suehiro έπαιρνε συμπληρώματα υγείας– γεγονός που καθιστούσε εύκολο για την Kakehi να μεταμορφώσει μια κάψουλα κυανιούχου ως ένα από τα χάπια του και να του το δώσει.

Λιγότερο από 15 λεπτά μετά το φαγητό, ο Suehiro κατέρρευσε αναίσθητος στο δρόμο. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, ο άνδρας ανέπνεε μόλις και μετά βίας.

Η Kakehi συνόδευσε στο νοσοκομείο τον άνδρα της –ωστόσο στο προσωπικό του ασθενοφόρου και στην οικογένεια του Suehiro έδωσε για τον εαυτό της το ψευδώνυμο «Hiraoka». Στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι κινδύνεψε να πεθάνει μετά από εσωτερική ασφυξία.

Ο Suehiro επέζησε - το μόνο από τα τέσσερα θύματα της Kakehi - αλλά έμεινε με «ανίατη δυσλειτουργία», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου. Πέθανε ενάμιση χρόνο αργότερα από άσχετη ασθένεια, σύμφωνα με το Asahi News.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Kakehi γνώριζε το επόμενο θύμα της.

O σύζυγος με τη μοτοσυκλέτα

Ο Masanori Honda ήταν σε καλή κατάσταση για τα 71 του χρόνια.

Μέχρι το 2011, ο διαβήτης του είχε υποχωρήσει σε «ήπια κατάσταση» και σύχναζε σε αθλητικούς συλλόγους.

Επίσης, έπεσε με τα μούτρα στη σχέση του με την Kakehi.

Αν και δεν είναι σαφές πώς γνωρίστηκαν ή πόσο καιρό έβγαιναν, το ζευγάρι είπε στους φίλους αργότερα εκείνο το έτος ότι σχεδίαζαν να παντρευτούν.

Την επόμενη άνοιξη, η Kakehi έκανε την κίνησή της.

Στις 9 Μαρτίου 2012, συνάντησε τον Honda σε ένα κατάστημα και στη συνέχεια οι δυο τους πήραν χωριστούς δρόμους. Γύρω στις 5 μ.μ. εκείνη την ημέρα, έχασε τις αισθήσεις του ενώ οδηγούσε μοτοσικλέτα. Λιγότερο από δύο ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Τα στοιχεία έδειξαν αργότερα ότι η Kakehi δεν είχε σχέδια να περάσει τη ζωή της με τον Honda. Δύο μήνες πριν από τον θάνατό του, τον Ιανουάριο του 2012, είχε ήδη ξεκινήσει να βγαίνει κρυφά με άλλους άντρες μέσω ενός γραφείου γνωριμιών.

Επιζών από τον καρκίνο, θύμα της Μαύρης Χήρας

Ο Minoru Hioki πάλευε με τη μοναξιά και μια υποτροπή του καρκίνου του πνεύμονα στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Όμως, μέχρι τον Ιούλιο του 2013, η ζωή του φαινόταν να πηγαίνει καλύτερα: ο καρκίνος του είχε σχεδόν ολοκληρωτικά αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία και «ήταν σε πολύ καλή υγεία», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο 75χρονος είχε ένα νέο ρομαντικό ενδιαφέρον.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2013, ο Hioki ήταν αφοσιωμένος στην Kakehi, γράφοντάς της σε ένα email ότι ήθελε να «μείνουν μαζί για πάντα». Είχαν στενή σχέση, συχνά έτρωγαν μαζί και διανυκτέρευαν ο ένας στο σπίτι του άλλου.

Το ρομαντικό ειδύλλιο τερματίστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου όταν το ζευγάρι βγήκε για φαγητό.

Η Hioki, όπως και ο δεύτερος σύζυγος της Kakehi, Suehiro, έπαιρνε συχνά συμπληρώματα υγείας σε μορφή χαπιού - έτσι ήταν εύκολο για εκείνη να του δώσει ένα χάπι κυανίου «υπό το πρόσχημα υγιεινής διατροφής», αναφέρει η δικαστική απόφαση. Μόλις είχαν τελειώσει το γεύμα τους όταν ο Hioki έχασε τις αισθήσεις του. Μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο, «ανέπνεε οδυνηρά και λαχάνιαζε», σύμφωνα με την απόφαση.

Παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι είχε παιδιά και είχε αναρρώσει από τον καρκίνο, η Kakehi είπε ψέματα στο πλήρωμα του ασθενοφόρου, ισχυριζόμενη ότι ο άνδρας δεν είχε οικογένεια και έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα στο τελικό στάδιο. Όταν προσέφεραν τη διαδικασία ανάνηψης, εκείνη αρνήθηκε να δώσει τη σχετική άδεια. Πέθανε μέσα σε δύο ώρες.

Η Kakehi φάνηκε να γίνεται όλο και πιο τολμηρή στη συσσώρευση σχέσεων και θυμάτων. Τον Νοέμβριο του 2013, μόλις δύο μήνες μετά το θάνατο του Hioki, είχε ήδη παντρευτεί τον επόμενο και τελευταίο στόχο της - τον Isao Kakehi. Και μόλις ένα μήνα μετά τον γάμο τους, άρχισε να βγαίνει κρυφά με έναν άλλο άντρα, σύμφωνα με την απόφαση.

Ο Isao Kakehi φαινόταν εξίσου ανανεωμένος με τη νέα του σχέση και με ενθουσιασμό για τη ζωή. Σε ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα, έλεγε στη νέα του σύζυγο ότι ήθελε «να κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για να απολαύσουν μια λαμπρή δεύτερη ζωή και να ζήσουν πολύ».

Μέσα στις πρώτες κιόλας εβδομάδες του γάμου τους, ο νεόνυμφος υπέστη καρδιοπνευμονική ανακοπή λίγο μετά το δείπνο στο σπίτι με τη νέα του σύζυγο. Εκείνη κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο - αλλά πέθανε μόλις μία ώρα αργότερα.

Ο θάνατός του προκάλεσε υποψίες για την αλληλουχία των άτυχων εραστών της Kakehi, προκαλώντας μια αστυνομική έρευνα που γρήγορα ξεδίπλωσε τον ιστό της εξαπάτησης.

Στα ίχνη της δολοφόνου

Οι αυτοψίες είναι σπάνιες στην Ιαπωνία και συνήθως πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχει υποψία απάτης – γεγονός που ίσως εξηγεί για ποιο λόγο οι θάνατοι των πρώην συντρόφων της Μαύρης Χήρας περνούσαν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητοι μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ο θάνατος ωστόσο του Isao Kakehi θεωρήθηκε αρκετά ύποπτος ώστε να δικαιολογεί αυτοψία, η οποία αποκάλυψε θανατηφόρες ποσότητες υδροκυανίου στην καρδιά, το αίμα και το στομάχι του, καθώς και διάβρωση στο στομάχι του.

Λίγες μέρες μετά το θάνατό του, οι αρχές βρήκαν χάπια συμπληρώματος υγείας και άδειες κάψουλες στο διαμέρισμα της Kakehi – γεγονός που σήμαινε ότι είχε αδειάσει τα συμπληρώματα υγείας και τα ξαναγέμισε με κυάνιο που είχε αλεσθεί σε σκόνη.

Τον Αύγουστο του 2014, οι ερευνητές ανακάλυψαν το «φονικό όπλο» στο διαμέρισμα του Isao Kakehi. Θαμμένη σε μια κατσαρόλα που είχε πετάξει η γυναίκα του ήταν μια πλαστική σακούλα που περιείχε ίχνη της επικίνδυνης χημικής ουσίας.

Το χρώμα της τσάντας και το περιεχόμενό της υποδήλωναν ότι το κυάνιο ήταν θαμμένο για αρκετούς μήνες - και ο ίδιος τύπος πλαστικής τσάντας με φερμουάρ βρέθηκε στο διαμέρισμα της Kakehi. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η γυναίκα είχε προμηθευτεί την ουσία από τη δουλειά της στο τυπογραφείο.

Δύο μήνες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε την Kakehi. Μετά από ανακρίσεις πολλών μηνών, η Kakehi τελικά ομολόγησε ότι δηλητηρίασε τους Honda, Hioki και Suehiro με κάψουλες κυανίου.

Η αστυνομία πίστευε επίσης ότι η ηλικιωμένη συνδέεται με τις δολοφονίες τεσσάρων άλλων ανδρών, πέραν των τεσσάρων που της απαγγέλθηκαν - αλλά οι εισαγγελείς τελικά αποφάσισαν να μην της απαγγελθούν κατηγορίες λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Όλα για τα χρήματα

Οι τέσσερις άνδρες ζούσαν σε διαφορετικές πόλεις, εργάζονταν σε διαφορετικές δουλειές και δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους - εκτός από ένα πράγμα: όλοι είχαν σημαντικές αποταμιεύσεις και περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προχωρημένη τους ηλικία και την οικογενειακή τους κατάσταση, τους καθιστούσε τέλειους στόχους.

Η πρώτη από τις τέσσερις δηλητηριάσεις είχε αιτία το χρέος: η Kakehi χρωστούσε στον Suehiro 48 εκατομμύρια γιεν (περίπου 437.000 δολάρια), αναφέρεται στην απόφαση.

Το χρονικό των θανάτωνCNNi

Η Kakehi «πίστευε ότι θα τον σκότωνε και θα απέφευγε την αποπληρωμή».

Δύο μήνες μετά το θάνατο του Suehiro, τον Φεβρουάριο του 2008, η Kakehi έγραψε ένα γράμμα στα παιδιά του λέγοντας ότι είχε επιστρέψει τα χρήματα χρησιμοποιώντας «την κληρονομιά ενός άλλου άνδρα», σύμφωνα με την απόφαση.

Η επιστολή συγκλόνισε τα παιδιά του Suehiro, τα οποία δεν ήξεραν τίποτα για το δάνειο του πατέρα τους και γνώριζαν ελάχιστα για την Kakehi. Δεν ήξεραν καν το όνομά της. Όταν προσπάθησαν να τη ρωτήσουν περισσότερα, εκείνη «έφυγε σιωπηλά», αφήνοντάς τους χωρίς απαντήσεις για την κατάρρευση του πατέρα τους ή την μυστηριώδη σύντροφό του.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η οικονομική κατάσταση της Kakehi εκείνη την εποχή και αν είχε τις δικές της οικονομίες. Αλλά με το θάνατο του τέταρτου θύματός της, είχε πάρει τόσα πολλά χρήματα από τα θύματά της που το κίνητρό της δεν μπορούσε πλέον να εξηγηθεί από ανάγκη ή απόγνωση: σύμφωνα με την απόφαση «απαξίωνε κατάφωρα την ανθρώπινη ζωή για τη δική της οικονομική επιθυμία».

Η Kakehi κέρδισε περίπου 16 εκατομμύρια γιεν (145.000 δολάρια) από τον Honda, σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δεν διευκρινίζει πόσα τσέπωσε από τους άλλους άνδρες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Asahi News, η Kakehi κέρδισε περίπου 500 εκατομμύρια γιεν (4,5 εκατομμύρια δολάρια) συνολικά από την κληρονομιά , τα πολύτιμα αντικείμενα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των συντρόφων της - ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός φτάνει τα 800 εκατομμύρια γιεν (7,3 εκατομμύρια δολάρια).

Ερωτικές απάτες

Η πολύκροτη υπόθεση της Kakehi έφερε στο προσκήνιο τις απάτες με την επίφαση της αγάπης.

Η Ιαπωνία έχει ακόμη μία Μαύρη Χήρα - δολοφόνο: την 46χρονη Kanae Kijima, η οποία είναι επίσης στην αναμονή για την εκτέλεση της θανατικής ποινής σε βάρος της για τη δολοφονία τριών ανδρών που γνώρισε σε ιστοσελίδες γνωριμιών το 2009, δολοφονίες που η ίδια έκανε να φαίνονται ως αυτοκτονίες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Asahi, κίνητρο και της 46χρονης ήταν τα χρήματα.

Μετά από μια δίκη 100 ημερών, η Kijama καταδικάστηκε σε θάνατο το 2012.

Οι δύο γυναίκες έδωσαν θανατηφόρα διάσταση στον όρο «ερωτικές απάτες» (love scams) - ένα είδος οικονομικής απάτης που βασίζεται στη δημιουργία μιας ρομαντικής σχέσης με το θύμα. Οι περισσότερες δεν καταλήγουν σε δηλητηριάσεις ή δολοφονίες, με τους δράστες να εξαφανίζονται συχνά όταν αδειάσουν το πορτοφόλι των θυμάτων τους.

Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια χρήστες είναι εγγεγραμμένοι στις 10 κορυφαίες εφαρμογές γνωριμιών της χώρας, και περίπου 600 συμβουλευτικές υπηρεσίες γνωριμιών και γάμων - όπως αυτή που χρησιμοποίησε η Kakehi - είναι εγγεγραμμένες σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με την Japan Life Design Counselor Association, η οποία χορηγεί πιστοποίηση σε εταιρείες που ακολουθούν τα πρότυπα λειτουργίας του.

Υπολογίζεται ότι καταγράφονται περίπου 100 περιπτώσεις love scams το χρόνο στην Ιαπωνία.

Τα θύματα συχνά εντοπίζονται μέσω εταιρειών συμβούλων γάμου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να βρουν έναν σοβαρό σύντροφο για γάμο. Τα θύματα τείνουν να είναι μοναχικά, διαζευγμένα ή χήροι χωρίς οικογένεια ή οικογένεια που ζουν μακριά - και που μπορεί να έχουν αποκαλύψει μεγάλους μισθούς ή οικονομικά περιουσιακά στοιχεία στα προφίλ τους.

Οι απατεώνες συχνά ζητούν από τα θύματά τους ακριβά δώρα γενεθλίων και άλλες οικονομικές απαιτήσεις μέχρι τα θύματά τους να μην έχουν χρήματα να δώσουν. Μερικές φορές, τα θύματα αναγκάζονται να δανειστούν από τοκογλύφους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των δήθεν αγαπημένων τους.

Η άνοια ως υπερασπιστική γραμμή

Δεν είναι σαφές γιατί η Kakehi συνέχιζε να σκοτώνει άντρες που γνώρισε μέσω πρακτορείων γνωριμιών ακόμη και αφού είχε συγκεντρώσει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων.

Το δικαστήριο κατέληξε στην εκτίμηση ότι η Kakehi «εκμεταλλεύτηκε» την εμπιστοσύνη των θυμάτων της και την ελπίδα τους για ένα μέλλον μαζί, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις δολοφονίες. Αν και ομολόγησε τα εγκλήματα, ζήτησε μισή συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων-δείχνοντας έλλειψη «ειλικρινούς αυτοκριτικής», αναφέρεται στην απόφαση.

Αλλά η αμυντική της ομάδα το είδε διαφορετικά. Βάσισαν την έφεση σε ανακολουθίες στην κατάθεσή της, χαρακτηρίζοντας την ομολογία της και την επακόλουθη απόσυρσή της ως απόδειξη άνοιας και εξαναγκασμού.

Τελικά, η ομάδα της έχασε την έφεση και η θανατική ποινή της έγινε δεκτή. Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για την εκτέλεσή της. Σύμφωνα με τον νόμο, οι κρατούμενοι πρέπει να εκτελεστούν εντός έξι μηνών από την ακρόαση της ποινής τους - αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει σπάνια λόγω παρατεταμένων προσπαθειών προσφυγής και πολλοί καταλήγουν σε χρόνια αναμονή.

Δεν είναι σαφές εάν οι δικηγόροι της Kakehi, οι οποίοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση, σχεδιάζουν να ζητήσουν επανάληψη της δίκης, ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει πλέον τη θανατική ποινή.

Η Kakehi έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες δηλώσεις και σπάνια έχει μιλήσει στα ΜΜΕ.

Η κατάθεσή της στο δικαστήριο εμφανίζει την αντιφατική εικόνα μιας γυναίκας που ταλαντεύτηκε μεταξύ της πεισματικής επιμονής στην αθωότητά της και της αποδοχής των εγκλημάτων της. Κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της δίκης, εμφανιζόταν μπερδεμένη και κουρασμένη. Τα μαλλιά της έχουν ασπρίσει μετά τη σύλληψή της το 2014 και η ακοή της έχει επιδεινωθεί.

Εν μέσω ισχυρισμών για άνοια αλλά και υποψίας για περισσότερες δολοφονίες για τις οποίες δεν κατηγορήθηκε ποτέ, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη - ή τι την ώθησε να αρχίσει να σκοτώνει τους εραστές της προς το τέλος της ζωής της.

Σε μια συνέντευξη του 2019 στην τοπική εφημερίδα Yomiuri News, η Kakehi εξέφρασε παραίτηση αλλά και σχετική διαύγεια σχετικά με τη μοίρα που την περιμένει.

«Ακόμα κι όταν κάνεις την αποτίμησή σου, οι αμαρτίες σου δεν θα φύγουν», είπε. «Δεν θα φέρουν πίσω τους νεκρούς».

The 74-year-old 'Black Widow' killer who murdered her lovers with cyanide, by Jessie Yeung, Gladys Tsai and Kazumi Duncan, CNN