Αυλαία για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου - Τα βραβεία και οι νικητές
Ανανεώθηκε:
Με μια σεμνή τελετή που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, έπεσε η αυλαία για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Αν κάτι πρέπει αναδειχθεί από τη φετινή διοργάνωση είναι το υψηλής ποιότητας διαγωνιστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν 27 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, από 15 χώρες. Η επιλογή έγινε από περίπου 600 ταινίες που δήλωσαν υποψηφιότητα.
Η αυστηρή αυτή επιλογή αποτέλεσε εγγύηση για την ποιότητα, το ενδιαφέρον και την υψηλή αισθητική των ταινιών κάτι το οποίο αποτελεί και στόχο του φεστιβάλ. Δηλαδή να γίνει και να παραμείνει ένα «φεστιβάλ – μπουτίκ» για το ντοκιμαντέρ που θα το χαρακτηρίζει η ποιότητά του και όχι το μέγεθός του.
Σε αυτό συνηγορεί και η επιλογή των ανθρώπων που συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή, άνθρωποι από το εξωτερικό, με σημαντική πορεία στον κινηματογραφικό τομέα όπως ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Κλάους Έντερ και ο Μπρούνο Σατλέν, μεταξύ άλλων μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Cezar και των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.
Τα βραβεία του φεστιβάλ απονεμήθηκαν στους:
To ντοκιμαντέρ «Midnight Traveler» παραγωγής ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου του 2019, κέρδισε το φετινό Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 29 Αυγούστου στο ακριτικό νησί, στην άκρη του Αιγαίου.
Το Midnight Traveler» σε σκηνοθεσία Hassan Fazili και Emelie Mahdavian, παρουσιάζει τον αγώνα, τις δυσκολίες και τους κινδύνους του Αφγανού σκηνοθέτη Hassan Fazili να διαφύγει με τη σύζυγο και τις δυο κόρες του στο εξωτερικό όταν οι Ταλιμπάν τον είχαν επικηρύξει ζητώντας το θάνατό του.
- Το Βραβείο Καλύτερου Κοινωνικοπολιτικού Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία: «The Patriarch’s Room», της Danae Elon, παραγωγής Καναδά του 2017. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Ελληνορθόδοξου πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, την καθαίρεση από το θρησκευτικό του αξίωμα, τα όσα επακολούθησαν αλλά και προηγήθηκαν της απόφασης που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην ορθόδοξη εκκλησία.
- Το Βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία: Dafa Metti (Difficult) του Tal Amiran , παραγωγής 2015, Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταινία παρουσιάζει με αυθεντικό τρόπο την αντίθεσης ανάμεσα στη ζωή των μεταναστών μικροπωλητών στους δρόμους του Παρισιού και τα λαμπερά φώτα της πόλης.
Τα τρία παραπάνω βραβεία έχει θεσμοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων.
-Το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) απέσπασε η ταινία: «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας» της Angelique Kourounis, παραγωγής 2021. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η επιμονή της σκηνοθέτιδας να κινηματογραφήσει τα πέντε χρόνια του αγώνα δικαίωσης για τα θύματα του φασισμού στην Ελλάδα, δίνοντας το παράδειγμα για το πως η προσωπική εμπλοκή μπορεί να προστατέψει τις δημοκρατίες μας.
- Το Ειδικό Βραβείο «Οδυσσέας» (με την ευγενική χορηγία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών) απέσπασε το ντοκιμαντέρ: «Ο Δικός μου Προσωπικός Λίβανος» του Θοδωρή Παναγόπουλου, παραγωγής 2020, Ηνωμένο Βασίλειο.
- Το Ειδικό Βραβείο «Μεσογειακής Φιλίας» (με την ευγενική χορηγία του ΕΚΟΜΕ) απέσπασε το ντοκιμαντέρ: «Express Scopelitis» της Αιμιλίας Μήλου, παραγωγής 2020.
- Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απέσπασε η ταινία: «A Black Jesus» του Luca Lucchesi, παραγωγής 2020, Γερμανία.
- Ειδική Μνεία από την Κριτική Επιτροπή απέσπασε η ταινία: «High Maintenance», του Barak Heymann, παραγωγής 2020, Ισραήλ.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ και γενική γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ Ειρήνη Σαρίογλου στην ομιλία της ευχαρίστησε θερμά όλους όσους και φέτος εργάστηκαν σκληρά για την επίτευξη του στόχου, που ήταν η διοργάνωση ενός άρτιου και ολοκληρωμένου φεστιβάλ. Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου που έθεσε υπό την αιγίδα της τη φετινή διοργάνωση στηρίζοντας έμπρακτα αυτό τον πολιτιστικό θεσμό που στόχο έχει την πνευματική αναγέννηση του Καστελλορίζου, την προβολή της ιστορίας και των παραδόσεών του. Ευχαρίστησε επίσης θερμά τα μέλη της πενταμελούς κριτικής επιτροπής και για τη συνεργασία τους καθώς είχαν ένα πολύ δύσκολο έργο, δεδομένου ότι το επίπεδο όλων των διαγωνιζομένων ταινιών ήταν πολύ υψηλό.
Στη σημασία και τη συμβολή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου αναφέρθηκε η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Heike Dettmann, δίνοντας συγχαρητήρια προς όλους τους διοργανωτές.
Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου είχε αρκετές παράλληλες δράσεις όπως το Pitching Lab όπου νέοι δημιουργοί παρουσίασαν τις ιδέες τους για ντοκιμαντέρ, masterclasses, μαθήματα και εκδηλώσεις για παιδιά, συναυλίες και εκθέσεις.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι).
Το CNN Greece ήταν χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ.