Εμβόλιο Johnson & Johnson: Λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα, λέει νέα μελέτη
Το ενδεχόμενο κάποιοι που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της η Johnson & Johnson να χρειαστεί να κάνουν μια ενισχυτική δόση εξετάζει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της J&J είναι αρκετά λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στις μεταλλάξεις Δέλτα και Λάμδα σε σχέση με τον αρχικό ιό.
Παρότι προβληματίζουν, τα ευρήματα της μελέτης προέρχονται από πειράματα που διενεργήθηκαν σε δείγματα αίματος σε εργαστήριο και ενδεχομένως δεν αντικατοπτρίζουν τις επιδόσεις του εμβολίου στον πραγματικό κόσμο.
Τα συμπεράσματά της, ωστόσο, προστίθενται στις ενδείξεις ότι τα 13 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο ίσως χρειαστεί να λάβουν και μια δεύτερη δόση – ιδανικά με ένα από τα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech ή της Moderna, αναφέρουν οι ερευνητές, όπως μεταδίδουν οι New York Times.
Τα συμπεράσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με εκείνα από μικρότερες έρευνες που δημοσίευσε η κατασκευάστρια εταιρεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα και δείχνουν ότι μια μόνο δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική απέναντι στην μετάλλαξη ακόμη και οχτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Η νέα μελέτη δεν έχει προς το παρόν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, διατίθεται ωστόσο online και είναι σε συνάφεια με παρατηρήσεις ότι μία μόνο δόση του εμβολίου της AstraZeneca – το οποίο έχει παρόμοια δομή με το εμβόλιο της J&J έχει αποτελεσματικότητα μόλις 33% απέναντι στην ασθένεια που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.
«Το μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε δεν ήταν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της J&J, αλλά ότι ελπίζουμε ότι στο μέλλον αυτό θα ενισχυθεί είτε με μια άλλη δόση J&J. ή με μία των Pfizer ή Moderna », δήλωσε ο Nathaniel Landau, ιολόγος στο Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.