Δυτική Όχθη: Ο Παλαιστίνιος που αντιστέκεται στο Τείχος με ζωγραφιές
Για τον παλαιστίνιο εικαστικό Τάκι Σπατίν, το να βαδίζει κατά μήκος του τείχους που ύψωσε το Ισραήλ για να διαχωρίσει τη Δυτική Όχθη από το εβραϊκό κράτος προσφέρει μια ευκαιρία να δείξει την δουλειά του: τα γκραφίτι με τα οποία καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχή.
Για τον παλαιστίνιο εικαστικό Τάκι Σπατίν, το να βαδίζει κατά μήκος του τείχους που ύψωσε το Ισραήλ για να διαχωρίσει τη Δυτική Όχθη από το εβραϊκό κράτος προσφέρει μια ευκαιρία να δείξει την δουλειά του: τα γκραφίτι με τα οποία καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η δουλειά του γεμίζει ιδίως μεγάλο μέρος του τείχους ασφαλείας απέναντι στο Walled-Off, το ξενοδοχείο που δημιούργησε στη Βηθλεέμ ένας από τους γνωστότερους παγκοσμίως καλλιτέχνες του είδους αυτού τέχνης δρόμου, ο Banksy.
Ανάμεσα στα έργα του Τάκι Σπατίν ξεχωρίζει το πελώριο πορτρέτο του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού τον οποίο σκότωσε τον Μάιο του 2020 στη Μινεάπολη των ΗΠΑ ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν.
«Μου φαίνεται πως (σ.σ. ο Τζορτζ Φλόιντ) είναι Παλαιστίνιος. Είχε τα ίδια προβλήματα με εμάς», ειδικά τον ρατσισμό, είπε ο καλλιτέχνης στο Γαλλικό Πρακτορείο αφού έβαλε τις τελευταίες πινελιές στο τελευταίο του γκραφίτι, στο οποίο εικονίζεται ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή κάτω από τον Θόλο του Βράχου, στην Ιερουσαλήμ, στο ανατολικό τμήμα της πόλης που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ το 1967.
Για τον 32χρονο εικαστικό, το να αφηγείται με τα πινέλα του τη ζωή υπό ισραηλινή κατοχή έχει ζωτική σημασία για να εξασφαλιστεί πως ο κόσμος δεν θα ξεχάσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Η Δυτική Όχθη, ανατολικά του Ισραήλ, είναι επίσης κατεχόμενη από το 1967. Η Λωρίδα της Γάζας, δυτικά, τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό επί σχεδόν 15 χρόνια.
Τα γκραφίτι του «μεταδίδουν την εικόνα της Παλαιστίνης στον κόσμο», θα εξηγήσει έπειτα από τέσσερις ώρες δουλειάς κάτω από τον καυτό ήλιο, στη βάση ενός από τα παρατηρητήρια του ισραηλινού στρατού στο τείχος.
«Το τείχος του απαρτχάιντ»
Το Ισραήλ άρχισε να οικοδομεί το 2002, εν μέσω της Ιντιφάντας (σ.σ. της παλαιστινιακής εξέγερσης) αυτό που αποκαλεί «φράκτη ασφαλείας», με σκοπό, στη θεωρία, την προστασία από τις επιθέσεις που προέρχονταν από τη Δυτική Όχθη. Έχει φθάσει να έχει μήκος 712 χιλιόμετρα.
Για τους Παλαιστίνιους, η δομή αυτή με τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή, από μπετόν ύψους ως και εννέα μέτρων, είναι το «τείχος του απαρτχάιντ», συγκαταλέγεται στα πιο ντροπιαστικά και μισητά σύμβολα της κατοχής.
Ο Τάκι Σπατίν, ο οποίος ζει στη Χουσάν, δυτικά της Βηθλεέμ, έχει ζωγραφίσει πάνω του τον αργεντινό αστέρα του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι να κλωτσάει τη μπάλα μέσα από αλυσίδες. Σύλληψη που ενέπνευσε η απόφαση της Αργεντινής το 2018 να ακυρώσει φιλικό αγώνα με το Ισραήλ, εξαιτίας της μεταχείρισης των Παλαιστινίων από το εβραϊκό κράτος.
Ο καλλιτέχνης ετοιμάζεται να εγκατασταθεί για ένα διάστημα στο Παρίσι, όπου θέλει να ζωγραφίσει ένα έργο που θα αναπαριστά την «ομίχλη» που καλύπτει την παλαιστινιακή κοινωνία.
Έμπνευση αυτής της ιδέας είναι εν μέρει οι εικόνες από τα δακρυγόνα των ισραηλινών δυνάμεων για να απωθήσουν τους παλαιστίνιους διαδηλωτές και εν μέρει οι φωτογραφίες της σκόνης που είχε καλύψει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα τον Μάιο.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ισοπέδωσε δεκάδες κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας τις ένδεκα ημέρες του πολέμου τον Μάιο, στη διάρκεια του οποίου οι παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν από την πλευρά τους χιλιάδες ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Η «ασχήμια» του τείχους, η «τεράστια παρουσία του», ο «τεράστιος αντίκτυπός του» είναι επίσης κίνητρα για τον εικαστικό αυτόν να συνεχίσει να ζωγραφίζει.
«Το γκραφίτι είναι εργαλείο αντίστασης στην Παλαιστίνη», λέει.